Ryzen 7 9700X'te ani sıcaklık yükselmeleri normal mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan oğuz sasi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 172
  • Etiketler Etiketler
    derece

oğuz sasi

Bilgin
Yer
çılgın_kurye34
İyi sosyaller.

Ryzen 7 9700X kullanıyorum. Soğutucu olarak Enermax Liqmaxflo 360 SR, termal macun olarak da Arctic MX-6 kullanıyorum. Sistemi kendim topladım.

Bu mesajı yazarken işlemci sıcaklığı 54 derece civarında. Ancak bazen anlık olarak 65 dereceye çıkıp hemen tekrar düşüyor. Çok sık olmuyor ancak takip ettiğimde görebiliyorum.

Eco Mode açık, 105 W modu kapalı. Herhangi bir PBO ayarı da yapmadım, vakit bulamadığım için henüz uğraşamadım.

Bu tarz anlık sıcaklık yükselmeleri normal mi?

Bence arka plan işlemlerindeki anlık boost sıçramaları yüzünden kaynaklanıyor.

Bir anda 54 dereceden 65 e çıkması biraz garip geldi. Ya arkaplanda aniden yüke sokacak bir işlem çalışıyor ya da soğutucu ve macunla alakalı olabilir. Macunun yeterli, tüm işlemciyi kapladığından ve soğutmanın iyice oturup vidalarının tam sıkıldığından emin olun. Macundan ve soğutucudan eminseniz arkaplandaki uygulamalara bakın derim.

Arka planda hiç bir şey yok yani extra bir uygulama yüklemedim eski sistemimde ne varsa onlar yüklü. Çok nadir oluyor bu olay ama oluyor yani. Oyun oynarken falan hiç bir sorun yok ısılar stabil 60 65 üzerine çok çıkmıyor neredeyse. Ama masaüstüde chrome da falan gezerken bazen denk geliyor. 1 ay önce topladım gece 2 falandı işe yetişemem diye biraz aceleye getirdim. Macunu da nokta şeklinde sıktım bezelye tanesi kadar.

Soğutucuyu söküp bi tekrar montajlayın. İşlemci 65w, 360mm bir soğutmayla OCCT ye bile soksanız anında 50 lerden 60 lara fırlamaması lazım. Zaten boştaki sıcaklığı da biraz fazla geldi.

Soğutucuyu söküp bi tekrar montajlayın. İşlemci 65w, 360mm bir soğutmayla OCCT ye bile soksanız anında 50 lerden 60 lara fırlamaması lazım. Zaten boştaki sıcaklığı da biraz fazla geldi.
Bir gün yaparım ya bu ay değilde önümüzde ki ay deneyeceğim dediğiniz şeyi. Çıkarmışken macunu tekrar temizleyip süreyim benim kafamı en çok o karıştırdı çünkü. Teşekkür ediyorum. OCCT Testini yapmıştım bu arada ek bulursam atayım buraya.

Bu testte 105W modu açık yapmıştım. 105 kapalıyken yapmışım da ss almayı unutmuşum orada da dediğime göre 50 - 55 derecelerde geziyormuş sanırım.

Söküp taksa bile aynı sorun devam edecek.
Sorunun soğutma montajından olmadığını teyit etmesi lazım, sonra BIOS ayarlarına bakar. Kaldı ki PBO kapalı, hiç bir ayar da yapmadım diyor. 9700X dediğin 65w, tek kule soğutmayla bile soğurken 360mm radyatörlü sıvı soğutma takılı. Boşta 50-55 de fazla, aniden 65 e fırlaması da biraz absürt.

İfadeler: X99
Windows güç planı ayarı ne? Performans/nihai performans mı ne vardı galiba. O belki tetikleyebilir. Eski laptopumda ara sıra böğüruyordu. Onu normal yapıp biraz gözlemle. Performans olarak masa üstü kullanımını çok minimal etkiler. 12400F + Phantom Spirit olmasına rağmen böyle kullanıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…