Volkan şahin

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar herkese iyi haftalar diliyorum;
MSI 870E Carbon anakartımı Ryzen 7 9800X3D işlemci ile kullanıyorum. Bunun için G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64 GB (2x32) 6000 MHz CL26 F5-6000J2636H32GX2-TZ5NR DDR5 RAM aldım bu seçim sizce doğru mudur? Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim
(Bu RAM bellek ile işlemci tam performanslı mı çalışır)

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanım amacına ve şekline göre değişir. CL değeri önemli ve sadece EXPO açıp kullanmak elle ayarlamalarla uğraşmak istemiyorum ayrıca bütçe olarak da önemli değil diyorsanız gayet de güzel RAM bende CL28 değerinde olanlardan aldım.

Kullanım amacına ve şekline göre değişir. CL değeri önemli ve sadece EXPO açıp kullanmak elle ayarlamalarla uğraşmak istemiyorum ayrıca bütçe olarak da önemli değil diyorsanız gayet de güzel RAM bende CL28 değerinde olanlardan aldım.
Oyun amaçlı kullanıyorum taktım ve expo aktif ettim o kadar. Bu arada 6000 mhz olması bir performans kaybı yaşatmaz değil mi biraz araştırmak istedim kafam karıştı sonra araştırmayı bıraktım 😊

Oyun amaçlı kullanıyorum taktım ve EXPO aktif ettim o kadar. Bu arada 6000 MHz olması bir performans kaybı yaşatmaz değil mi biraz araştırmak istedim kafam karıştı sonra araştırmayı bıraktım 😊

Açıkçası bende sizin gibi çok ikilemde kaldım 6000 mi 6400 mü? Sonra 6400 CL32 ile 6000 MHz CL30 aynı olduğunu ve 6400 MHz'nin stabil olmadığını görünce bende 6000 MHz CL 28 alırsam en azından 6400 MHz CL30 değerlerini yakalarım diye düşünerek aldım. Performans kaybı yaşatmaz yaşatsa da belli etmez. Ayrıca RAM olayı gerçekten kafa karıştırıcı o yüzden bende düz EXPO açıp kullanıyorum :D.

Açıkçası bende sizin gibi çok ikilemde kaldım 6000 mi 6400 mü? Sonra 6400 CL32 ile 6000 MHz CL30 aynı olduğunu ve 6400 MHz'nin stabil olmadığını görünce bende 6000 MHz CL 28 alırsam en azından 6400 MHz CL30 değerlerini yakalarım diye düşünerek aldım. Performans kaybı yaşatmaz yaşatsa da belli etmez. Ayrıca RAM olayı gerçekten kafa karıştırıcı o yüzden bende düz EXPO açıp kullanıyorum :D.
G.Skill Trident Z5 Royal 32 GB (2x16) 7200 MHz Bu ramleri kullanıyordum aslında sonrasın Kafam çok karıştı o karışıklıkta cl26 2x32 6000 mhz aldım 😊 cl26 biraz pahalıya geldi ama elimdekileri satarsam zararın neresinden dönersem kardır diye düşündüm

G.Skill Trident Z5 royal 32 GB (2x16) 7200 MHz bu RAM'leri kullanıyordum aslında sonrasın kafam çok karıştı o karışıklıkta CL26 2x32 6000 MHz aldım 😊 CL26 biraz pahalıya geldi ama elimdekileri satarsam zararın neresinden dönersem kardır diye düşündüm.

Harika bir tercih olmuş.

MSI 870E Carbon anakartımı Ryzen 7 9800X3D işlemci ile kullanıyorum. Bunun için G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64 GB (2x32) 6000 MHz CL26 F5-6000J2636H32GX2-TZ5NR DDR5 RAM aldım bu seçim sizce doğru mudur? Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim
Hocam aktif kullanıyor musunuz ramleri memnun musunuz bende aynı sistemi topluyorum. Öneriyor musunuz?

Mantıklı bir tercih yapmışsınız. O RAM'ler 1.45v'ta 6000 c26 diye biliyorum. Tüm sistem detaylarını paylaşırsanız manuel zamanlama konusunda yardımcı olurum. Dual Rank olduğu için alt zaman ayarlaması biraz zorluk çıkarabilir sadece, Single Rank RAM'lere göre daha zordur stabil olması, bellek kontrolcüyü de bir tık fazla zorlar modül fazlalığından dolayı.
1753111865098.webp

Bu şekil bir şeye dönüştürme ihtimaliniz var, çok daha az voltajla yani, kısaca.

Bu RAM'leri alıp da direkt olarak EXPO aktif ederseniz, iyi ayarlanmış bir 6000 c30 RAM'den daha kötü performans alıyorsunuz, bilginize. Attığım SS'teki gibi manuel ayarlamanız gerekiyor çünkü RAM'leriniz Hynix A-Die Dual Rank RAM'ler. @Volkan şahin

CL cas latency değeri tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor. Resimdeki tüm alt zamanların hepsi performansa katkı sağlıyor. En belirgin gecikme düşürenler tRFC ve tREFI zamanları ve bunlar sıcaklığa hassas. Stres testte hata verir iyi soğutamazsan RAM'leri. O yüzden RAM'lere bir fan üfletmiyorsan tREFI 50K kalacak, Hynix A-Die 120 ns tRFC yapabiliyor ama 130 civarında bırakmalısın yine RAM'lere üfleyen fan yoksa. Dual Rank ekstra ısınır çünkü.

Son düzenleme: