UnkownTecho

Uzman
Arkadaşlar, hepinize iyi akşamlar.
Ryzen 7 9800X3D işlemcim var, sıvı soğutucum Arctic Liquid Freezer III 360mm var. PUBG oyununda işlemci package sıcaklığı 70 derece veya 68 derece yükseliyor ama hep öyle kalmıyor tabii; 66 dereceye ve 64 dereceye düşüyor. Neden öyle oluyor, normal mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende bir an şüphelendim dedim acaba termal macundan kaynaklı mı diye.
peki neden normal hocam ?

Neden gayet iyi hocam böyle sıcaklıklar normal mi peki ? Bir an korktum valla açıkçası.

Yeni nesil işlemciler normalde 110 derecelere kadar dayanabiliyor. Ama uzun süreli kullanımda zarar görmemesi için 85 derece olarak normal kullanıcı için limitliyorlar. Üst limit default olarak 85. Sebebi içindeki malzemelerin dayanabildiği sıcaklıklar o civarlar. Üstüne çıktıkça malzeme hasar görüyor zamanla işlemci kullanılmaz hale geliyor.

Rakamları sallıyorum mantığı açıklamak için:

110 derecede 5 saat kullansan muhtemelen işlemci erir gider hasar %20.

100 derecede 5 saat kullansan hasar %1

95 derecede 5 saat kullansan hasar %0.1

85 derecede 5 saat kullansan hasar %0.001

80'e kadar güvenli sıcaklıklar

Yeni nesil işlemciler normalde 110 derecelere kadar dayanabiliyor. Ama uzun süreli kullanımda zarar görmemesi için 85 derece olarak normal kullanıcı için limitliyorlar. Üst limit default olarak 85. Sebebi içindeki malzemelerin dayanabildiği sıcaklıklar o civarlar. Üstüne çıktıkça malzeme hasar görüyor zamanla işlemci kullanılmaz hale geliyor.

Rakamları sallıyorum mantığı açıklamak için:

110 derecede 5 saat kullansan muhtemelen işlemci erir gider hasar %20.

100 derecede 5 saat kullansan hasar %1

95 derecede 5 saat kullansan hasar %0.1

85 derecede 5 saat kullansan hasar %0.001

80'e kadar güvenli sıcaklıklar
Eğer baktım ki hocam 80-83-85 derecelere çıkarsa inşAllah çıkmaz hiç bir zaman eğer öyle durumla karşılaşırsam direk termal macun yenileyeyim dimi ?
Benim söylediğim çok iyi bir performans mı başta belirttiğim ? PUBG için.

Eğer baktım ki hocam 80-83-85 derecelere çıkarsa inşAllah çıkmaz hiç bir zaman eğer öyle durumla karşılaşırsam direk termal macun yenileyeyim dimi ?
Benim söylediğim çok iyi bir performans mı başta belirttiğim ? PUBG için.
85 civarı normal 90'lara çıkarsa biraz endişelenebilirsin. Bu soğutmanın yetersiz olduğunu gösterir sadece termal macunla çözülecek iş değil. Senin soğutucu cillop gibi zaten o yüzden güzel sıcaklıklar elde ediyorsun. Ama AIO soğutucuların da ömrü kısa 3-4 sene sonra içindeki pompa aşınıp bozulabiliyor.

İşlemciye çok yük bindirirsen 85 derece görmen normal işlemci tavana çarpıyor orada. Kendini limitliyor zaten 85 derecenin üstüne çıkmaz. Performans kaybı yaşarsın sadece. Termal kilidini açsan bile işlemci kendini frenliyor. Yeni nesil bir işlemciyi yakmak çok zor yani.

PUBG'yi bilmiyorum oyunlarla aram yok. Bazı oyunlar işlemciye yüklenir bazıları gpu'ya belli olmaz orası. Benchmark testleriyle anlarsın sıcaklığın normal olup olmadığını. Aynı işlemci PUBG için test edilmiştir muhtemelen videosunu vs. bulabilirsen bakarsın ekrandaki sıcaklığı seninkiyle kıyaslarsın.

Arkadaşlar, hepinize iyi akşamlar.
Ryzen 7 9800X3D işlemcim var, sıvı soğutucum Arctic Liquid Freezer III 360mm var. PUBG oyununda işlemci package sıcaklığı 70 derece veya 68 derece yükseliyor ama hep öyle kalmıyor tabii; 66 dereceye ve 64 dereceye düşüyor. Neden öyle oluyor, normal mi?
Normal hocam. Sabit nasıl kalsın mantıken zaten.