yigitcetin3

Çalışkan
Merhaba,

Ryzen 7 9800X3D işlemci ve DeepCool LT520 RGB 240 mm sıvı soğutucu kullanıyorum. CPU yüzde 5 civarında işlemci sıcaklığı 45-50 civarlarındayken hiçbir şey yapmamama rağmen 95 derece civarına çıktı, elimi kasanın üstüne koyup bekledim, yaklaşık 30-40 saniye sıcaklık 95 derece civarında kaldı ve soğuk hava geliyordu. Ardından sıcak hava üflemeye başladı ve sıcaklık anında 50-40 dereceye düştü. Bu durum gün içinde birkaç kez gerçekleşti problem ne olabilir acaba?

Pompada arıza olsa işlemci boşta 45 derece olmaz, OCCT CPU testi yapıp sıcaklıklar ve güç tüketimi gözükecek sekılde görüntüsü buraya atar mısın?

Bu işlemciyi ucuz bir kule tipi soğutucuyla kullandım max 65 dereceyi geçmedi. Muhtemelen montajı doğru yapmadınız.
Boşta mı geçmedi acaba :) Çünkü biraz fazla abartıyor gibisin.

Pompada arıza olsa işlemci boşta 45 derece olmaz,

Ama şöyle bir durumdan da bahsedilmiş hocam:

hiçbir şey yapmamama rağmen 95 derece civarına çıktı

Bunu da "boşta" saymaz mıyız? Windows'un arka planda kendi başına yapabileceği bir şeyle bunun mümkün olduğunu sanmıyorum. Pompanın düzgün çalışmaması ihtimali değerlendirilebilir bence.

Ama şöyle bir durumdan da bahsedilmiş hocam:

Bunu da "boşta" saymaz mıyız? Windows'un arka planda kendi başına yapabileceği bir şeyle bunun mümkün olduğunu sanmıyorum. Pompanın düzgün çalışmaması ihtimali değerlendirilebilir bence.
Bilemiyoruz konu sahibi ne yapıyor o sırada belki arkada bir program var bilmediği. Pompa komple bozuk olsa boşta bile 95 derece olur o yüzden pek olasılık vermıyorum.

Pompada arıza olsa işlemci boşta 45 derece olmaz, OCCT CPU testi yapıp sıcaklıklar ve güç tüketimi gözükecek sekılde görüntüsü buraya atar mısın?

Boşta mı geçmedi acaba :) Çünkü biraz fazla abartıyor gibisin.
Konuyu yazdıktan sonra bir süre pcyi açtığım anda biosta ve masaüstünde işlemci 95-100 derece civarındaydı. Pompayı elimle biraz bastırdığımda derece tekrar 45 derecelere düştü, fakat 5-10 dakika sonra tekrar 90-100 derecelere yükselmeye başladı yine elimle bastırdığımda sonuç değişmedi. Pcyi kapatıp 1-2 saat bekledim az önce vidaları gevşetip tekrar sıktım, pompanın kablosu CPU_FAN'a bağlıydı ben SYS_FAN'a taktım. Yaklaşık 5-10 dakikadır pcyi sadece tarayıcı açık şekilde kullanıyorum; gördüğüm değerler minimum 39, max 62 derece fakat sıcaklık genelde 42-52 arasında geziyor. Yarın sıvı soğutmayı kaldırıp termal macunu kontrol edeceğim.
Bilemiyoruz konu sahibi ne yapıyor o sırada belki arkada bir program var bilmediği. Pompa komple bozuk olsa boşta bile 95 derece olur o yüzden pek olasılık vermıyorum.
Derece 95lere çıktığı sırada sadece tarayıcı açıktı ve işlemci kullanımı yüzde 5-9 civarlarındaydı. Asıl problem yaklaşık 1 haftadır ara sıra bilgisayarda takılmalar oluyordu fakat ben görev yöneticisini açtığımda işlemci kullanımı vs. her şey normal seviyedeydi, o sıralarda aklıma sıcaklığı kontrol etmek gelmemişti fakat yüksek ihtimalle 1-2 haftadır işlemci durumu bu şekilde.