RohanR

Becerikli
Selamlar dostlar,

Sistemimde sıcaklık ve frekans konusu ile ilgili ilginç bir durum yaşıyorum. Özellikle Ryzen 7 9800X3D kullanıcılarından yorum bekliyorum.

Sistem Özelliklerim
  • Anakart: ASUS ROG Strix X870-A
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 5080
  • Soğutma (önceki): MSI MAG Coreliquid M360
  • Soğutma (şu an): ASUS ROG Ryujin III Extreme
  • Çözünürlük: 2560x1440 (2K)
Durum Özeti

İlk kurulumda MSI MAG M360 sıvı soğutma kullanıyordum. Bu konfigürasyonda:
  • Oyunlarda sıcaklıklar 65–70°C
  • OCCT stres testinde ise 92–95°C
  • İşlemci frekansı test boyunca 4.7 GHz’de sabit kalıyordu.
Daha iyi soğutma amacıyla ASUS Ryujin III Extreme’e geçiş yaptım. Şu anki değerler:
  • Oyunlarda sıcaklıklar 62–65°C
  • OCCT’de ise 87–88°C
  • Ama frekans hâlâ 4.7 GHz’den yukarı çıkmıyor
  • Güç çekişi 138 watt civarı
Denediğim Ayarlar
  • BIOS üzerinden PBO’yu açtım (Auto, Enabled, Advanced modları dahil).
  • Curve Optimizer ayarlarını da girdim (negatif offset denemeleri yaptım).
  • Buna rağmen OCCT stres testinde işlemci boost frekanslarına çıkmıyor.
Termal Macun Denemeleri
  • Termal macun olarak hem Thermal Grizzly hem de Arctic MX-6 denedim.
  • Soğutucuyu doğru şekilde oturtmama rağmen MSI MAG M360’ı söktüğümde, termal macunun kenarlara toplandığını fark ettim.
    • Bu da büyük ihtimalle merkezde yeterli temas oluşmadığını ve sıcaklığın yüksek çıkmasına neden olduğunu gösteriyor.

• Ryujin III montajında macun yayılımı daha düzgün, sıcaklık da düşmüş durumda ama frekans hâlâ artmıyor.
Merak Ettiklerim
  • Isılar OCCT’de artık 95 değil 87 derece ama hâlâ neden 4.7 GHz’de sabit kalıyor?
  • Bu OCCT’nin AVX yüküne özel bir sınırlama mı?
  • Yoksa X3D işlemciler zaten boost’u agresif kullanmıyor mu?
  • Benim işlemcim “golden chip” değil mi, yoksa başka bir sınırlayıcı mı devrede?
Aynı işlemciyi kullanan veya bu konularda bilgili olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim 🙏

IMG_0012.webp
IMG_0007.webp
IMG_0011.webp
IMG_0078.webp
IMG_0106.webp
IMG_0107.webp
IMG_0108.webp

Sp puanı nasıl bir kaliteye denk geliyor hiç bilmiyorum, siz Curve Optimizer ile all Core negative 15 verip bir deneyin stabil olursa -25'e kadar düşürülebilir.
Silicon Power diye biliyorum SP puanı 9800x3d ler de 112 ile 116 arasında benim ki biraz şanssızlık 113.
-30 denemiştim stabil çalışıyordu ama +200Mhz verdiğim için sıcaklıklar farketmiyor çok fazla ayrıca performans farkı da çok minimal olmuştu.
Bunun sebebi pbo disabled te kullanmamıştım hiç pbo auto daydı anakart otomatik olarak nasıl bir işlem uyguluyor tam olarak bilmiyorum o sebeble.

Evet çekirdek kalitesi ama iyi mi kötümü onu bilmediğim için yorumlamadım.

Voltaj kısınca daha çok boostluyorsa ondan dolayı sıcaklık değişmiyordur, Cinebench skorunuzu karşılaştırın diğerleriyle.

Evet çekirdek kalitesi ama iyi mi kötümü onu bilmediğim için yorumlamadım.

Voltaj kısınca daha çok boostluyorsa ondan dolayı sıcaklık değişmiyordur, Cinebench skorunuzu karşılaştırın diğerleriyle.
Teşekkür ederim bilgiler için. Bu arada sıcaklıklar nasıl yüksek mi occt testin de ya da oyunlar da sizce

Hocam bir de bağlam dışı bir sorum olacak. Şuan kullandığım ram 6400mhz cl32 Kingston fury beast Expo profillerinde 6000mhz cl30 da var. Hangisini kullanmam daha iyi %1 fps değerleri verir.
Gskill 1.45v cl26 6000mhz ramleri var onu alırsam eğer %1 fps ler yükselir mi veya microsttuteringler azalır mı azalırsa ne oranda azalır hocam

CL26-CL30-CL32 arasında hissedilir bir fark olacağını hiç zannetyorum en stabil frekans 6000 MHz diye biliyorum, sistem 6400 olarak stabilite sorunu çıkarmıyorsa dokunmaya gerek yok.

Dahili GPU'yu BIOS'tan kapatmanızın RAM'lere ve işlemci sıcaklığına faydası olur.

Yok hocam 6400mhz fclk 2133 de kullanıyorum stabilite de bir sorun gözlemlemedim. Laptopum da mux switchten kapatıyorum dahili grafik işlemcisini ama masaüstün de işe yaramıyor sanıyordum performansa etkisi yok sanıyordum bir etkisi oluyor mu dahili grafiği kapatmak

iGPU RAM kontrolcüsü ile aynı yerde, ısınma olayı düz mantık zaten.

Gelişmiş RAM ayarı için ayrı bir konu açıp yardım alabilirsiniz bilgili arkadaşlar var, ben hiç kurcalamıyorum.

Son düzenleme:
Selamlar,

Paylaştığın verilere göre BIOS ayarlarında hata var, 138w ile 4.7 base frekans çok çok fazla.

Ben 135w ile 5.5 ghz çalıştırıyorum neredeyse.

Bios ayarlarını detaylı şekilde paylaşır mısın? Hangi menüde hangi ayarı yaptığını.

Selamlar,

Paylaştığın verilere göre BIOS ayarlarında hata var, 138w ile 4.7 base frekans çok çok fazla.

Bios ayarlarını detaylı şekilde paylaşır mısın? Hangi menüde hangi ayarı yaptığını
Selamlar hocam,
Hocam aslında ekstrem bir ayar yapmadım. Bios default ayarında iken sadece Expo aktifken aynı değerleri alıyorum sadece pbo auto olarak geliyor Asus anakartımda kendisi nasıl bir işlem sağlıyor bir bilgim yok. Ama Asus anakartlarda watt değerlerinin agresif olduğunu duydum ondan kaynaklı olabilir mi ?
Şuan işte olduğum için maalesef bios menüsünü atamıyorum.

Selamlar,

Bios ayarlarını detaylı şekilde paylaşır mısın? Hangi menüde hangi ayarı yaptığını
Selamlar hocam,
Hocam aslında ekstrem bir ayar yapmadım. Bios default ayarında iken sadece Expo aktifken aynı değerleri alıyorum sadece pbo auto olarak geliyor Asus anakartımda kendisi nasıl bir işlem sağlıyor bir bilgim yok. Ama Asus anakartlarda watt değerlerinin agresif olduğunu duydum ondan kaynaklı olabilir mi ?
Şuan işte olduğum için maalesef bios menüsünü atamıyorum.
iGPU RAM kontrolcüsü ile aynı yerde, ısınma olayı düz mantık zaten.

Gelişmiş RAM ayarı için ayrı bir konu açıp yardım alabilirsiniz bilgili arkadaşlar var, ben hiç kurcalamıyorum.
Anladım hocam teşekkür ederim aida 64 testlerin de 6 7 testten sonra 66ns lerden 72nslere çıkıyor onunla ilgili olabilir hocam o zaman

Son düzenleme: