RECEPEKZ

Üyecik
Merhaba,

Sistemimde oyunlarda sürekli olarak anlık takılmalar (stuttering) ve ani FPS düşüşleri (drop) yaşıyorum. Denediğim birçok yazılımsal ve donanımsal çözüm yöntemine rağmen sorunu bir türlü çözemedim.

Sorunu yaşadığım bazı oyunlar:
  • Forza Horizon 5
  • Mount & Blade II: Bannerlord
  • Battlefield 6
  • Assetto Corsa
  • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
  • Black Desert Online
Özellikle çevrim içi oyunlarda sorun çok daha fazla yaşanıyor.

İki yıldan uzun süredir bu problemle uğraşıyorum. Bu süreçte sürekli parça değiştirdim ancak hiçbir faydasını göremedim. Bana yalnızca maddi ve manevi zarar verdi. Yapay zekâ araçlarını kullandım, araştırma yaptım, videolar izledim ve yapılabilecek neredeyse her şeyi denediğimi düşünüyorum.

Bu konuda tecrübesi, önerisi veya farklı bir bakış açısı olan herkesten yardım bekliyorum. Gerçekten çok ihtiyacım var.

Sistem Bilgilerim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9850X3D
  • Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 5090 Ventus 3X OC 32 GB GDDR7 512-bit
  • Anakart: MSI MPG X870E Carbon WiFi
  • RAM: G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64 GB (2x32 GB) DDR5 6000 MHz CL28 1.40 V, AMD EXPO Dual
  • Güç Kaynağı: MSI MPG A1000G PCIE5 1000 W 80 Plus Gold Full Modüler
  • Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQL5A, 2560x1440, 200 Hz
  • İşlemci Soğutucusu: ARCTIC Liquid Freezer II 420 A-RGB
Depolama:
  • Samsung 990 EVO Plus 1 TB (doğrudan CPU'ya bağlı ilk M.2 yuvasında)
  • Samsung 970 EVO Plus 2 TB
  • Samsung 980 PRO 1 TB

Denediğim Çözüm Yolları:

1. Sıcaklık kontrolleri

Arka planda HWiNFO64 ile sıcaklıkları sürekli takip ettim.
  • CPU: Yük altında maksimum 70 °C
  • GPU: 65-70 °C
  • RAM: 45 °C
  • M.2 SSD'ler: 28-40 °C

Isınma veya thermal throttling kaynaklı bir sorun görünmüyor.

2. RAM testleri

Yeni aldığım RAM'leri TestMem5 (TM5) ile anta777 Extreme ve Absolut profillerinde test ettim. Sonuçlar tamamen temiz çıktı.

3. Format ve sürücüler

Sıfırdan temiz Windows kurulumu yaptım. Ekran kartı sürücülerini DDU (Display Driver Uninstaller) ile tamamen kaldırıp temiz kurulum yaptım.

4. BIOS ve EXPO ayarları
  • EXPO açık ve kapalı olarak test edildi.
  • BIOS varsayılan ayarlara döndürüldü.
  • RAM'ler stok hızlarda test edildi.
  • PBO (Precision Boost Overdrive) varsayılan ayarlarda denendi.
  • PCIe Gen5/Gen4 ayarları varsayılan konumda bırakıldı.
  • C-States Disabled olarak test edildi.

5. Windows ve grafik ayarları
  • Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması (HAGS) açık/kapalı denendi.
  • Değişken yenileme hızı (VRR) açık/kapalı denendi.
  • Oyun Modu (Game Mode) açık/kapalı denendi.
  • Bellek Bütünlüğü (Memory Integrity) açık/kapalı denendi.
  • ReSize BAR açık/kapalı denendi.
  • MPO (Multi-Plane Overlay) açık/kapalı denendi.
  • Güç planı Nihai Performans olarak ayarlandı.

6. Diğer donanım ve yazılım adımları
  • Gölgelendirici önbelleği (Shader Cache) temizlendi.
  • Arka plandaki gereksiz uygulamalar kapatıldı.
  • Farenin polling rate değeri 1000 Hz olarak ayarlandı.
  • Anakart üzerindeki Wi-Fi ve Bluetooth modülleri kapatılıp açılarak test edildi.
  • Tüm SSD'lerin sağlık ve performans durumları CrystalDiskInfo ile kontrol edildi ve herhangi bir sorun görülmedi.
Tüm bu adımlara rağmen oyunlardaki anlık takılma ve FPS drop sorunu devam ediyor.

Benzer bir sorun yaşayıp çözen veya deneyebileceğim farklı bir test ya da yöntem bilen arkadaşların desteğini bekliyorum.

Zaman ayırıp konuyu okuyan ve yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

What Actually Fixed It​

Prereq: No GPU power monitoring software running.

Steps:

1. Clear DirectX Shader Cache:
    Settings → System → Storage → Temporary Files → ensure DirectX Shader Cache is checked → click Remove Files.
    (I also turned off Storage Sense so Windows doesn’t auto-delete temp files. Not sure if that matters.)
  2. Delete NVIDIA DXCache manually:
    Win + R → %localappdata% → navigate to NVIDIA/DXCache → delete everything.
    (Some files might stay — that’s fine.)
  3. Set Shader Cache Size to Unlimited:
    Open NVIDIA Control Panel → Manage 3D Settings → Shader Cache Size → Unlimited.
  4. Reboot.

Reddit'te birisi böyle çözüm bulmuş, denediniz mi bilmiyorum, bir bakın isterseniz. Bir de biraz absürt gelebilir ama hiç SATA SSD ya da HDD takıp denemeleriniz oldu mu M.2 SSD'ler hariç?
Teşekürr ederim ilginiz için denedim ama olmadı yeni bir Samsung 990 EVO Plus 1 TB aldım sırf bu sorun yüzünden ama işe yaramadı çözüm arıyorum işte bir umut

Bunların hiçbirini yapmadan default halde sistem zaten sorunsuz çalışmalı. Bu videoyu birebir uygulayın hocam. Eğer çözülmezse parça bazında fiziksel arıza olabilir. Hepsini uyguladım yine çözülmedi derseniz donanım arızası vardır bence. İşlemci, ekran kartı ve SSD servise göndererek başlayabilirsiniz. Güç kaynağı ve anakart sağlamdır genelde RAM'lerde testte sorunsuz çıkmış zaten.

Teşekkür ederim verdiginiz bilgiler için. Nebi akgün tüm videolarını izlemedim ama malesef kendi sorunuma çözüm çıkaramadım

Teşekürr ederim ilginiz için denedim ama olmadı yeni bir Samsung 990 EVO Plus 1 TB aldım sırf bu sorun yüzünden ama işe yaramadı çözüm arıyorum işte bir umut

Teşekkür ederim verdiginiz bilgiler için. Nebi akgün tüm videolarını izlemedim ama malesef kendi sorunuma çözüm çıkaramadım
Hocam belki saçma gelebilir ama bilgisayarı farklı bir prize takmayı denediniz mi?

Aynı sorun bende de var ve sistemimiz aşağı yukarı aynı diyebiliriz.
Benim de sitede bunu çözmek için konum vardı ama olmamıştı maalesef.

Ben mesela Forza'da yaşamıyorum ama BF6, Hogwarts, BDO, DL the Beast, Cities 2 ve belki birkaç oyun daha vardı.
Çözümü ise alışarak çözdüm maalesef. Aslında alışmadım ama artık ilgilenip çözmek zor geliyor.
Umarım çözümü buluruz bir umut araştırıyorum bende

LatencyMon ile bir test yap. Ayrıca format attın mı hiç? Yazmamışsın da. Üstteki arkadaşın dediği gibi yani böyle kırk takla atmadan sistemin stabil çalışması lazım.
Teşekkür ederim ilginize LatencyMon ve CapFrameX kullandım yapayzeka ile de desetek aldım temiz format attım sürekli atıyorum sırf düzgün çalışssın diye ama sorunumu çözmedi

Attığım videoyu uygular mısınız? Sonuca göre ilerleyelim.
Yaptım bu videoda olan her şeyi ama işe yaramdı biosu güncelledim default da calışıyor sistem. Sistemde sadece mause ve klavye takılı amd kendi sürücülerini kendi sitesinden indirip kurdum nvdia ayar dahi yapmadım oyunlarda fps cok yüsek ama anlık takılmalar oluyor yani yaptığım bir ayar dahi yok

Teşekkür ederim verdiginiz bilgiler için. Nebi Akgün tüm videolarını izlemedim ama maalesef kendi sorunuma çözüm çıkaramadım.

O videoyu uyguladıysanız ve sorun düzelmediyse yüksek ihtimalle arızalı donanım vardır. Tavsiyelerim öncelikle sistemdeki diğer SSD'leri çıkarın sadece 1 tanesi kalsın test aşamasında. Sonra işlemciyi servise gönderin bence arızalı parça işlemci çıkacak. Ekran kartını da gönderin stutter ve drop sorununu yazın incelesinler chipset veya güç arızası olabilir. Diyelim ki işlemcide ekran kartıda sağlam çıktı o halde elinizdeki SSD'leri teker teker test edin hangisinde sorun yaşarsanız durum belli olur zaten. RAM'leri test etmişsiniz sağlamdır. Güç kaynağı ve anakartın arızalı olmasıda çok çok düşük bir ihtimal. Ana faktörler işlemci, ekran kartı ve SSD üçlüsü.

Teşekkür ederim ilginize LatencyMon ve CapFrameX kullandım yapayzeka ile de desetek aldım temiz format attım sürekli atıyorum sırf düzgün çalışssın diye ama sorunumu çözmedi
LatencyMon ile test yaptığında bir sorun gözükmüyorsa çok daha farklı bir yerdendir sebebi. Mesela zor bir şey ama kasayı başka bir evde test et derim. Elektrik altyapın ile ilgili sorun olabilir, öyleyse eve regülatör alman gerekir.

O videoyu uyguladıysanız ve sorun düzelmediyse yüksek ihtimalle arızalı donanım vardır. Tavsiyelerim öncelikle sistemdeki diğer SSD'leri çıkarın sadece 1 tanesi kalsın test aşamasında. Sonra işlemciyi servise gönderin bence arızalı parça işlemci çıkacak. Ekran kartını da gönderin stutter ve drop sorununu yazın incelesinler chipset veya güç arızası olabilir. Diyelim ki işlemcide ekran kartıda sağlam çıktı o halde elinizdeki SSD'leri teker teker test edin hangisinde sorun yaşarsanız durum belli olur zaten. RAM'leri test etmişsiniz sağlamdır. Güç kaynağı ve anakartın arızalı olmasıda çok çok düşük bir ihtimal. Ana faktörler işlemci, ekran kartı ve SSD üçlüsü.
Ekran kartı alalı bir ay bile olmadı daha önce de 4070 ti süper galax model ekran kartım vardı ondan sonra rx 9070 xt xfx ekrankartı bu kartlarda da sorun devam etti o sistemde işlemci intel i9 13900kf vardı sıfır bu yüzden yenisi topladım arazılıdır diye en son bu sistemi yaptım ama yani neyden kaynaklı çözemedim şaka gibi gelebilr ama cidden böyle bi sorun yaşıyorum