Ryzen 9 5950X işlemcide CPU kullanımı artarken FPS düşüşü yaşanıyor

sirzechx

Çalışkan
Son 2-3 haftadır oyunlarda FPS değerlerim yüksek olmasına rağmen, 5-6 saniye süren ciddi FPS düşüşleri yaşıyorum. Bu durum, neredeyse her oyun oturumunda tekrarlanıyor.

Drop yaşandığı anda görev yöneticisinden baktığımda CPU kullanımı bir anda %10 civarından %40’lara fırlıyor. Bu sırada GPU kullanımında büyük bir değişim olmuyor.

Denediklerim:
  • DDU ile ekran kartı sürücüsünü tamamen kaldırıp yeniden yükledim.
  • İşlemciyi güncelledim.
  • Bios Güncelledim.

İlginç noktalar:

• NBA 2K25 ve Squad gibi oyunlarda FPS drop sorunu yaşanıyor.
  • Ancak GTA V’te hiçbir şekilde FPS düşüşü olmuyor.
  • Drop yaşanan oyunlarda grafik ayarlarını en düşüğe çeksem bile fark etmiyor. Zaten sistem bu oyunları ultra ayarlarda da akıcı şekilde çalıştırabiliyordu.

Sistem:

GPU: MSI RTX 4060 Ti Gaming X 8 GB
CPU: AMD Ryzen 9 5950X
RAM: 16 GB
Anakart: ASUS Prime A520M-K

Bu sorunun CPU kullanımındaki ani artıştan mı yoksa başka bir bileşenden mi kaynaklanabileceği hakkında fikri olan var mı? Yardımcı olabilecek her öneriye açığım. Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Sorununuzun çözümüne yönelik aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Arka Plan Uygulamalarını Kontrol Edin:
- Görev Yöneticisi’ni açın ve arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin. Oyun oynarken CPU kullanımını artırabilecek uygulamaları kapatın (antivirus güncellemeleri, dosya senkronizasyon uygulamaları vb.).

2. Güç Ayarları:
- Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri. Buradan, "Yüksek Performans" güce planını seçin. Bu, işlemci ve diğer bileşenlerin sürekli maksimum performansta çalışmasını sağlar.

3. Oyun İçi Ayarlar:
- Oyunların grafik ayarlarını kontrol edin ve "Yüksek Performans" modunu veya benzeri bir seçenek varsa onu seçin.

4. Termal Sorunları Kontrol Edin:
- İşlemci sıcaklıklarını kontrol edin. Aşırı ısınma durumunda, işlemci otomatik olarak hızını düşürür. İşlemci üzerine thermal pasta uygulaması yapılmadıysa veya soğutucuda bir sorun varsa yeniden uygulayın.

5. BIOS Ayarları:
- BIOS’a girin ve işlemciye otomatik olarak overclock yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Eğer overclock yapılmışsa, fabrika ayarlarına geri dönebilirsiniz.

6. RAM Yetersizliği:
- 16 GB RAM, yoğun oyunlarda yeterli olmayabilir. Bellek kapasitenizi gözden geçirin ve RAM’inizin yeterli olup olmadığını kontrol edin. RAM artırımı yapmayı düşünün.

7. Sabit Disk Hızı:
- Oyunların yüklü olduğu sabit diskin okuma/yazma hızını kontrol edin. SSD kullanıyorsanız, performans sorunları minimumda olmalıdır. HDD kullanıyorsanız, SSD’ye geçiş yapmayı düşünün.

8. Oyun Güncellemeleri:
- Oyunların en son güncellemelerini kontrol edin ve güncel olup olmadıklarına emin olun. Bazı oyunlar, optimizasyon gerektirebilir.

9. DirectX ve Microsoft Visual C++ Bileşenleri:
- DirectX’in en son sürümünü ve Microsoft Visual C++ bileşenlerini güncelleyerek uyumluluk sorunlarını giderin.

Bu adımlar, yaşadığınız FPS düşüş sorununu gidermekte yardımcı olabilir. Eğer sorun devam ederse, daha fazla teknik ayrıntıya (örneğin, sistem sıcaklıkları, BIOS ayarları vs.) ihtiyacınız olabilir.

O anakartta, o işlemciyi kullanırken, mosfetlerin sıcaklarına baktınız mı? Mosfetlerin sıcaklıkları kaç dereceye çıkıyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…