gokayaktan

Başarılı
Yer
İstanbul
Herkese merhaba, uzun yıllardır forumlardan kopmuşum, kendimi bir anda burada buluverdim. Umarım hep beraber bu sorunu da aşacağız =)

Sistem özellikleri
  • Ryzen 9 7900X
  • Asus TUFF X670E Plus
  • 4x16GB Kingston Fury DDR5 RAM
  • 990Pro 1TB
  • 970EVO Plus 2TB
  • WD RED 4TB
Sorun:
Hiçbir sebep yokken sistemi açamamaya başladım. Sistem hiçbir şeyi Boot etmiyor. Reset attığımda anakart logosu geldi fakat Windows boot edilmiyor. BIOS'ta diski sorunsuz bir şekilde görebiliyorum. Böyle durumlar için yedekte Windows yüklü bir diskim olur. Onu taktım onu da Boot etmiyor. Format atmayı deneyim dedim ama Windows 11 USB'sini de boot etmiyor. Bu arada tüm bunları başka bilgisayarda denedim hepsinde sorunsuz çalışıyor. Bu yüzden sorunu anakartta arayarak şunları yaptım.

Denediklerim:
1-UEFI ayarlarının kontrolü ve farklı varyasyonlarda deneme
2-Boot ile ilgili ayarların kontrolü ve farklı ayarlarda deneme
3-BIOS / CMOS sıfırlama
4-Daha eski BIOS sürümlerini deneme (yeniden eskiye doğru 5 versiyon denedim)
5-Tek RAM , Çift RAM gibi farklı RAM kombinasyonlarını deneme
6-Win11 yükleyeceğim USB'yi MBR ve GPT arasında değiştirip deneme
7-Linux kurma ve Linux kurulu bir diski takıp çalıştırma

Söylemeyi unuttuğum başka bir şey var mı emin değilim ama neyi atlıyorum anlamadım. Sistemde görünür hiçbir hata yok, BIOS'ta her şey normal gözüküyor ama Boot yok :D

Tavsiyelerinizi denemeye hazırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
CPU'yu dikkatlice söküp tekrar yuvasına dikkatlice oturtun, sistemi öyle açın. Bu yaparken gücün kesilmiş olmasına dikkat edin ve pinleri yamultmamaya özen gösterin.
Mümkünse başka bir CPU ile deneyin.
Makina bu sorundan sonra eğer boot olduysa ve masaüstüne ulaştıysa CPU soğutucu fanlarının dönüşü nasıldı? Çok mu yavaştı yoksa normal miydi?

M2 SSD'nizi ana yuvaya değil de başka bir M2 SSD yuvasına takın ve bu sırada hiçbir SSD ya da HDD'yi bağlamayın.

Eğer CPU'yu sökemem diyorsanız, güvendiğiniz bir bilgisayarcı ya da yetkili servisine danışınız.

Buna benzer bir sorunu 5800X3D CPU ile yaşamıştım ve CPU'nun arızalandığı ortaya çıkmıştı ve servisten yenisi gönderildi.

Bu mesajı attıktan sonra sökmeye başlamıştım. Şimdi denedim. Düzelme olmadı. Disk konusunda da bahsettiğiniz yöntemi denedim. Hatta belki işe yarar diye SSD'yi M2 disk kutusuyla USB'ye takıp ordan boot etmeye çalıştım.
Fanlar standart normal bir şekilde dönüyor.
CPU arızası aslında benim de aklıma geldi fakat BIOS'ta işlemcinin tüm değerlerini görebiliyorum , değiştirebiliyorum. O yüzden işlemci arızası da hiç mantıklı gelmiyor. Bu sisteme başkasının işlemcisini takıp riske girmek istemem ama işlemciyi kendi sistemine takıp deneyebilecek birkaç arkadaşım var. Son çare onlara verip bir denettirebilirim.
AMD işlemciyi hangi firmaya gönderebiliyoruz test ya da değişim için? Distribütörü kim acaba?

Bu mesajı attıktan sonra sökmeye başlamıştım. Şimdi denedim. Düzelme olmadı. Disk konusunda da bahsettiğiniz yöntemi denedim. Hatta belki işe yarar diye SSD'yi M.2 disk kutusuyla USB'ye takıp oradan boot etmeye çalıştım.
Fanlar standart normal bir şekilde dönüyor.
CPU arızası aslında benim de aklıma geldi fakat BIOS'ta işlemcinin tüm değerlerini görebiliyorum, değiştirebiliyorum. O yüzden işlemci arızası da hiç mantıklı gelmiyor. Bu sisteme başkasının işlemcisini takıp riske girmek istemem ama işlemciyi kendi sistemine takıp deneyebilecek birkaç arkadaşım var. Son çare onlara verip bir denettirebilirim.
AMD işlemciyi hangi firmaya gönderebiliyoruz test ya da değişim için? Distribütörü kim acaba?

CPU'yu satın aldığınız firma ile iletişime geçin, onlar size söyleyecektir ya da kendilerine göndermenizi isteyip kendileri gönderebilir.
Ben de tüm CPU değerlerini görebiliyordum fakat işletim sistemi bir açılıp, o esnada soğutucunun fanları çok düşük hızlarda dönmeye başladığını görünce kesin olarak CPU arızası olduğuna kanaat getirdim.

Siz o CPU'yu bir denettirin, şu an için ya CPU ya da anakart kaynaklı bir sorun var gibi duruyor.

CPU'yu satın aldığınız firma ile iletişime geçin, onlar size söyleyecektir ya da kendilerine göndermenizi isteyip kendileri gönderebilir.
Ben de tüm CPU değerlerini görebiliyordum fakat işletim sistemi bir açılıp, o esnada soğutucunun fanları çok düşük hızlarda dönmeye başladığını görünce kesin olarak CPU arızası olduğuna kanaat getirdim.

Siz o CPU'yu bir denettirin, şu an için ya CPU ya da anakart kaynaklı bir sorun var gibi duruyor.
Bilgi için çok teşekkürler.
Firmayı buldum hatta seri no ile garanti kontrol paneli koymuşlar. Kasım 2024te garantisi bitmiş :D Zaten benim şansıma başka türlüsü olsa şaşardım.
Sizde sanırım işletim sistemi açılıyormuş. Ben tam olarak işletim sisteminin devreye gireceği alanda takıldığım için suçu işlemciye atmakta çok zorlanıyorum. Karşıma gelen hiç bir hata yok. İşlemciyle ilgili her veriyi okudum sanki normal gibi ama yine de birkaç gün daha buraya yorum bekleyip muhtemelen pazartesi distribütöre gönderirim.

Bilgi için çok teşekkürler.
Firmayı buldum hatta seri no ile garanti kontrol paneli koymuşlar. Kasım 2024te garantisi bitmiş :D Zaten benim şansıma başka türlüsü olsa şaşardım.
Sizde sanırım işletim sistemi açılıyormuş. Ben tam olarak işletim sisteminin devreye gireceği alanda takıldığım için suçu işlemciye atmakta çok zorlanıyorum. Karşıma gelen hiç bir hata yok. İşlemciyle ilgili her veriyi okudum sanki normal gibi ama yine de birkaç gün daha buraya yorum bekleyip muhtemelen pazartesi distribütöre gönderirim.
Benim CPU da birkaç denemeden sonra şansıma bir kez açıldı ve sonra Windows'un yüklenme aşamasında sürekli olarak takılı kaldı. Umarım sorunsuz bu konuyu çözebilirsiniz.