Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

burakmurat1

Çalışkan
Herkese merhaba. Buradaki arkadaşların yardımı ile bir sistem dizdik. Dün itibari ile BIOS'unu güncelleyip driverlarını yükledim. İçerisine de Windows 11 Pro kurdum. Ancak eski laptopım bile yeni sistemimden hızlı açılıyor. Bu işte bir yanlışlık olmalı diye düşünüyorum. 1 dakika 6 saniyede açıldı çok fazla değil mi?

Ekstra yaptığım şeyler; BIOS'tan EXPO 1 seçtim. Yine BIOS'tan ReSize BAR'ı açtım. Yine buradaki bir arkadaşın attığı Latest Visual C++ Redistributable Runtimes All-in-One Dec 2025 Download bu sitedeki şeyleri yükledim. İşlemci ve ekran kartının driverlarını kurdum.

Parçalar:
  • ASUS Prime B850M-K AMD B850 AM5 DDR5 8200 DP HDMI Çift M.2 USB 3.2 Aura RGB 2.5 Gbit LAN mATX 8+2+1 Güç Aşamaları, 1X gen5 M.2, Advanced AI PC-Ready
  • AMD Ryzen 5 7500F AM5 3.7 GHz 32 MB 65 W Tray (Kutusuz, Fansız) İşlemci
  • Patriot Viper Venom 16 GB (1x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 Gaming RAM (PVV516G60C30)
  • Kioxia Exceria Pro LSE10Z001TG8 PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
  • Sapphire RX 9060 XT Pulse 11350-03-20G 128 Bit GDDR6 16 GB Ekran Kartı
  • Dragos Digital Isı Göstergeli 4 Isı Borulu 3000 RPM 220W Intel & AMD Beyaz Kule Tipi CPU Soğutucu
  • Enermax Starryfort SF70H ARGB Temperli Cam USB 3.0 Mid Tower mATX + Maxpro III 700W Gaming Kasa

Aşırı bilgim olmadığından kasa dizerken de kurarken de buradaki arkadaşlar ne dediyse onu yaptım. Sistem gerçekten bana göre aşırı yavaş açılıyor. Arkadaşlar arasında alay konusu oldum :hahaha:
    Tüm bilgili üstadların yardımını bekliyorum. @X99 @Recep Baltaş @Michael MYERS @Ayhan Dönmez

DDR5’in yavaş boot sebebi memory training. Her açılışta RAM yeniden train edildiği için süre uzuyor. AM5’te MCR Memory Context Restore açılırsa bu training her seferinde yapılmaz, önceki ayarları hatırlayıp boot süresini kısaltır. Ama bazı sistemlerde stabilite problemi yapabilir, BIOS’a göre değişir.

Sistem yeni daha, BIOS'u güncellediniz mi? İşlem doğru mu önce bir BIOS sürümünü görelim. Ekran paylaşın. 1654 sürümü denemen gerekebilir. Önce Recep hocamızın rehber videosunu uygulayın, en son tekrar BIOS'a bakalım.

Son düzenleme:
Memeory Context Restore ayarını açın.

Teşekkür ederim dediğiniz ayarı yaptıktan sonra ciddi ölçüde hızlandı.

Sistem yeni daha, BIOS'u güncellediniz mi? İşlem doğru mu önce bir BIOS sürümünü görelim. Ekran paylaşın. 1654 sürümü denemen gerekebilir. Önce Recep hocamızın rehber videosunu uygulayın, en son tekrar BIOS'a bakalım.
1777626105194.webp
Beta sürümü son sürümüydü beta olduğu için bir altı olan 1654 sürümünü güncelledim

Yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Eğer bilgili arkadaşlarım şu konuda da bana yardımcı olabilirler ise çok mutlu olurum:kırmızıkalp:

Son düzenleme: