NVIDIA, AMD, Apple, Samsung vb. büyük şirketler artık yapay zekaya büyük yatırımlar yapıyor. Bu yüzden de bundan sonra gelecek olan ürünlerin tamamı saf güç + yapay zeka olarak üretilecek. Yapay zekalar geliştikçe ürünlerin nesiller arası performans farkları daha da azalacak. Çoğu meslek tarihten silinecek.
RTX 50 serisi saf güç anlamında sadece eski oyunlarda yüksek performans veriyor. Yeni nesil büyük oyunlarda DLSS ve frame gen kapalı olduğunda aşırı zorlanıyor. İllaki DLSS ve frame gen olmalı.
Oyun odaklı ise RTX 5070.
İş odaklı ise RTX 4090.
Söylediğiniz şey sadece 1080p ve 2K için geçerli sayılabilir, 4K Ultra oyun deneyimi için, tüm oyunlar ve ilerisi için geçerli sayılamaz. Dikkat edin, 90 serisi altında 4K oynanmaz demiyoruz, ayarları aşağıya çeker oynarsınız ama bu durumda biz şunu diyoruz, o halde madem 4K için ayarları aşağıya çekip, ışın izlemeyi de kapatacaksanız, neden bu alt serilere (5060, 5070, hatta 5080 vs.) Yeni nesil diye tonla para vereceksiniz ki? Saçmalığın daniskası. Alın bir 4090 bakın keyfinize. O da mı pahalı geldi? Alın ikinci el bir 3090 bakın keyfinize. (eski nesil 90 versiyon almak kafanıza yatmadı mı, bu alt seri ve yeni nesil alıp ayar kısmak, kapatmak nasıl kafanıza yatıyor ki? Bir de üstüne fazladan para vermek!) ben şu anda 4K Ultra, ışın izleme Ultra ayarlarda, sıfır takılma ile ve 3090 ile ındiana Jones'u oynayabildim. Sizin 4070 değil, 4080 de değil, 5080 dahi bunu yapabilecek mi? Asla. İmkanı yok, yapamayacaktır. 5080 4K Ultra ve ışın izleme Ultra ayarlarda, DLSS kapalı olarak bu oyunu tam akıcı çalıştıramayacaktır. DLSS kalite modunda çalıştırsa bile asla 4090'nın sağladığı görüntü kalitesine ulaşamayacaktır. (DLSS temel olarak oyun akıcılığı sağlar, VRAM ve güç eksikliğinden kaynaklı görüntü kalitesi düşüklüğünü ortadan kaldıramaz.) o halde tespitlerinizi mutlak ve her durumda geçerliymiş gibi genelleyerek ifade etmeyin, kayda bağlayın. Ben öyle yapıyorum, mesela 4K Ultra ve ışın izleme ful açık ve DLSS kapalıyken diyorum mesela. Siz de 2K için, ışın izleme kapalı iken, DLSS performans modundayken (performans modu 720P'de çalışır.) vs. derseniz o zaman olur ama dediğimiz gibi bunları böyle kullanacaksak, yani Ferrari alıp kümes yapacaksak, bu kadar para ödemenin mantıki gerekçesi nerede kaldı? Bunu iyi hesap edin diyoruz. Bize bazıları her şey VRAM değil diyorlar; tamam işte, biz de her şey FPS performansı değil, görüntü kalitesi kriteri de var diyoruz.
ındiana jones oyununda 4090'nın 3090'dan çok daha harika bir görüntü kalitesi verdiğini gösteren YouTube HDR videosunda, 3090'nın 17 GB VRAM ve 4090'nın 24 GB VRAM kullandığını görmüştük. Bununla ilgili tespitlerde bulunmuştuk ve bir arkadaşa da 5080 yerine 4090 tavsiye etmiştik 4K Ultra oyun deneyimi için. Bu etkileyici video vesilesiyle bende de 4090 alma düşüncesi oluştu ve bazı sebeplerden dolayı almaktan vazgeçmenin daha uygun olacağına karar verdim. Tabii bu ifade edeceğim sebebten başka etkenler de var ama bilinmesi gereken en önemli nokta şu: şimdi tabii ki 4090, 3090'dan önemli oranda daha güçlü olduğu için, ciddi anlamda da daha iyi görüntü kalitesi sunuyor 4K'da. Fakat ne yazık ki, 4090 ile 3090 aynı miktarda VRAM'e sahip, yani 24 GB. Şimdi bu bir sıkıntı. İdeal şartlarda eski kartınızı yenilemeniz için, mantıklı olan yeni kartınızın eskisinden hem daha güçlü, hem de daha çok VRAM'e sahip olması gerekir fakat 4090 3090 ile aynı VRAM'e sahip. Peki bu ne anlama gelir? aynı miktarda VRAM'e sahip 4090'ı almak demek, elinizdeki kartın 4K en üst ayarlar için VRAM yeterlilik ömrünü kısaltmak ve bir de bunun için üstüne para ödemek demektir! ancak sınırlı bir süre 4K en üst ayarlarda oynayabilmek ve daha sonra mecburen (belki 1-2 sene sonra bilemiyoruz) VRAM yetersizliği sebebiyle ayarları kısmaya mecbur olmak ve 3090 görüntü kalitesine geri dönmek demek. İşte bu bana hiç uygun gelmedi. Bu yüzden 4090 almaktan vazgeçtim. Çünkü daha güçlü olduğu için sınırda VRAM tüketen bir kartın tam performasını uzun bir süre kullanamamak ve bu sınırlı süre için de, ikinci el cihaza ciddi miktarda (60-70 bin) para ödemek makul görünmedi. Tabiatıyla watt yüksekliği, yeni nesil Power Supply alınmasının daha uygun olması, sıvı soğutmalı modelin kasaya uygunsuzluğu, bazı ikinci el cihazlarda garantinin olmaması vs. gibi yan sebepler ve dezavantajlar da vardı.
Bilemiyorum, 24 GB ve daha fazla VRAM'e sahip bir 80 serisi ne zaman çıkar? Belki 7000 serisinde olur mu, şüpheli. Belki o zamana VRAM ihtiyacını azaltan yeni teknik devreye girer, bekleyip görmek lazım. Fakat 90 serileri pek çok açıdan hem maliyet, hem elektrik tüketimi, hem de önceki serilerle arasındaki güç farkının gittide azalmasıyla tercih edilmesi ve ulaşılması, kullanılması çok zor cihazlar haline geliyor. NVIDIA özellikle 4K kullanıcılarını çok zor bir konuma soktu. Eğer şu maliyeti zaten düşük olan VRAM'den cimrilik yapmasaydı, her şey çok daha rahat ve ferah olabilirdi. 5090'a bile gücüne nispeten sınırda bir VRAM koyduğunu ifade etmiştik, ileriye dönük olarak koyulması gereken VRAM miktarı 5090 için en azından 36 GB olmalıydı, 32 değil. eğer 5080'e 32 GB VRAM koyulsaydı, bu fiyatı çok arttıran bir unsur olmazdı. Ama işte o zaman kendimizi 90 serisi almaya mecbur hissetmezdik ve 3090'dan 5080'e geçiş çok anlamlı ve gerçek bir yükseltme olabilirdi. şimdi ise öyle değil. Bu tatsız tabloda 3090'dan 5080'e veya 4090'a geçiş yapmak, her ikisi de ideal ve sürdürülebilir bir yükseltme olmaktan çok uzak kalıyorlar.
İndiana jones hakkında "pek güzel oyuna benzemiyor" denilmesinin doğru cevabı hem evet, hem hayır. Evet, oyunun asıl güzel görünen sinematikleri, onlar oyundan çok daha güzel görünüyor. Hem oynanış hantal, Yapay zekâ aptal vs. fakat aynı zamanda hayır, çünkü ben de 3090 ile en üst ayarlarda tam olarak deneyimleyemediğim ve ancak 4090 ile deneyimlenebilen bir görüntü kalitesi var mış oyunun, hem görüntü kalitesi hem de ışın izleme anlamında 4090 ile ve 4K'da çok daha iyi ve pürüzsüz görünüyor. (bunu ancak YouTube HDR videosunda fark edebildim) bu donanımlara sahip olmayanlar kendi gerçeklerini ifade ediyorlar aslında. Ben de kısmen öyleymişim. Fakat bu yeni nesil kartların alt serilerinde şöyle bir handikap var. bir oyunun görsel kalitesini belirleyen, arttıran iki şey var. (ekranı sayarsak üç şey tabii) biri kartın kendi gücü oranında sağladığı görüntü kalitesi ve bir de daha çok yazılımsal olarak ortaya koyulan ışın izleme (ki bu da kartın gücüne ve VRAM miktarına bağlı aslında). Şimdi kartın gücü düşük ve VRAM miktarı da düşük olunca, bu iki görüntü kalitesi kaynağı da tam çalışmadığından kalite de daha düşük oluyor. işte güya tam da bu noktada derde deva DLSS, Frame Generation, reflex çıkıp işi düzeltecek ya, hayır öyle olmuyor. sadece oyunun akıcı oynanmasına yardımcı oluyor bunlar. Şimdi diyorlar ya, yeni nesil DLSS görüntüyü iyileştiriyor ve VRAM kullanımını da azaltıyor (?) diye, işte onun izahı da şu: 1- kartın kendi gücüyle elde ettiği görüntü kalitesini daha yukarıya taşımıyor, öyle tasavvur etmek de hatadır bence, tam aksine daha önceki versiyon DLSS, oyunu daha düşük çözünürlükte çalıştırıp tekrar yükselttiğinde, görüntü DLSS kapalı ayarına göre daha bulanık ve bozuk oluyordu, şimdi bunu düzeltmişler, iyileştirmişler. Bahsettikleri o temelinde, belki de biraz ekstra iyileştirmeler var ama bu da kartın güç kapasitesinin yapamadığını yapmak gibi bir şey değil. 2- diğeri yani VRAM kullanımının azaltılması da, kayda değmeyen bir şey, yüzde 5 azaltıyor sadece, yani 18 GB'dan 17.2 GB VRAM'e düşürüyor, yani işe yarayacak düzeyde hiç değil. Peki ne oluyor bu durumda? Yeni nesil alt seri kartlar, ancak akıcı oyun deneyimleyebiliyor daha çok. Çünkü ışın izleme açsa hem kartın gücü, hem de VRAM miktarı yetmiyor, mecbur kapatacak, oyun ayarlarını kısıcak, çözünürlüğü düşürecek vs. peki ne anladık bu güya yeni nesil işten? Onu 3090 da, hem de daha mükemmel yapıyor!
Aslında NVIDIA, performans karşılaştırmalarını FPS ölçümü üzerinden değil de, versiyonlarına göre görüntü kalitesi performansı üzerinden yapsaydı, o zaman iş değişirdi ve bir anlamı olurdu. ama bu ancak gözle görünen ve bunu gösterebilecek donanıma sahiplerce görülüp, deneyimlenecek, sayıya dökülmesi imkanı olmayan bir kalite kriteri olduğundan ve geniş kitlesini de kaybetmek istemediğinden, bu şekilde bir pazarlama taktiği kullandı. Yoksa işin doğrusu, alt serilere standart 24 GB, 80 serisine 32 GB ve 90 serisine 36 GB VRAM verirsin ve dersin ki, bu kartlar güçlerine göre daha yüksek veya düşük görüntü kalitesi sağlarlar. daha iyi görüntü kalitesi isteyen daha güçlü kartı alsın dersin, iş biter ve anlam kazanır ama o zaman hesabına uymaz işte, çünkü çoğu oyuncu 1080p ve 2K oyun oynuyor. Sistemleri de çoğunun üst düzey değil. O yüzden FPS değerlerini öne sürüp duruyor, tek kalite kriteri buymuş gibi.
soru: "Cyberpunk'ta tüm grafikler Ultra ve ışın izleme yansıma gibi özellikler açıkken RTX 5090 bile 28 FPS civarı veriyordu. Bu ışın izleme ve yansıma özellikleri aşırı FPS yiyor. Yani DLSS açmaya mecbursun. İleri de ne zaman saf kas gücü olarak yüksek FPS alırız onu bilemeyeceğim. Ha NVIDIA saf kas güce o kadar yatırım yapar mı? Orası da soru işareti."
cevap: "ışın izlemeyi açmak zorunda değil kimse, bu sadece bir görüntü efekti, ne doğrudan görüntü kalitesini ifade ediyor ne de doğrudan ve genel olarak görüntü kalitesini daha kaliteli hale getiriyor. Kimse ışın izleme olmadan hiçbir şeye benzemiyor bu görüntü demiyor.
Buna ilaveten ışın izleme olmasın ya da kötü bunlar diyen yok ki, yukarıda bakın 4090'nın ışın izleme kalitesinin ne kadar harika olduğuyla alakalı ifadelerim var. Ama bu teknolojileri kullanmak için en önemli unsurlardan ve en düşük maliyetli parça VRAM'den de kısılmasın bu kadar yuksek bedeller istenirken diyoruz. Ve yeni nesil kartlarda DLSS ile FPS performansını/yüksekliğini gösterip de; sanki alt seriler, daha güçlü ve önceki nesil kartlardan daha iyi görüntü kalitesi veriyormuş gibi insanlar kandırılmasın diyoruz."
soru: "Cyberpunk'ta tüm grafikler Ultra ve ışın izleme yansıma gibi özellikler açıkken RTX 5090 bile 28 FPS civarı veriyordu. Bu ışın izleme ve yansıma özellikleri aşırı FPS yiyor. Yani DLSS açmaya mecbursun. İleri de ne zaman saf kas gücü olarak yüksek FPS alırız onu bilemeyeceğim. Ha NVIDIA saf kas güce o kadar yatırım yapar mı? Orası da soru işareti."
cevap: "ışın izlemeyi açmak zorunda değil kimse, bu sadece bir görüntü efekti, ne doğrudan görüntü kalitesini ifade ediyor ne de doğrudan ve genel olarak görüntü kalitesini daha kaliteli hale getiriyor. Kimse ışın izleme olmadan hiçbir şeye benzemiyor bu görüntü demiyor.
Buna ilaveten ışın izleme olmasın ya da kötü bunlar diyen yok ki, yukarıda bakın 4090'nın ışın izleme kalitesinin ne kadar harika olduğuyla alakalı ifadelerim var. Ama bu teknolojileri kullanmak için en önemli unsurlardan ve en düşük maliyetli parça VRAM'den de kısılmasın bu kadar yüksek bedeller istenirken diyoruz. Ve yeni nesil kartlarda DLSS ile FPS performansını/yüksekliğini gösterip de; sanki alt seriler, daha güçlü ve önceki nesil kartlardan daha iyi görüntü kalitesi veriyormuş gibi insanlar kandırılmasın diyoruz."
bir arkadaş şöyle yazmış: "7900 XTX kas gucuyle rahat 4K oyun oynayabilir bu kadar 4090 diye kasmaya gerek yok."
cevabımız: "ben AMD'den çok uzak kalmışım, siz yazınca bir parça inceledim ve fiyat, VRAM ve özellikler açısından 4K için çok iyi bir alternatif olarak görünüyor, elbette 4090 kadar güçlü olmasa da, bence önemli olan verilen para karşısında alınan sonuç ve bu anlamda en azından yorumlar ve videolara bakıldığında, o kadar para farkı vermeye değecek bir durum görünmüyor 4090 için. (eğer 4090 32 GB VRAM'e sahip olsaydı iş değişirdi tabii ki ama ters yüz de olmazdı.) 4K için gayet iyi bir alternatif 7900 XTX.
Doğrusu 7900 XTX'yi çok tuttum, baktım 35-40 bin 2.el ve 40-50 arası sıfır var, halbuki 4090'nın tok satıcıları sahibinden sitesinde 65-70 ve üzerini istiyor, 55-60 teklif ediyorsun, reddediyor ve garantisiz karta ancak 500 lira indirim yapıyor, şaka gibi, rezillik yani. 7900 XTX ise yarı fiyatına harika bir 4K oyun deneyimi alternatifi olarak arz-ı endam ediyor. tabii bizzat deneyip görsel kalite farkını görmek lazım, o ayrı. Yine de çok çok iyi. 90 serisinin geldiği noktada hararetle tavsiye edilecek durumları yok, 7900 XTX ise gönül rahatlığıyla tavsiye edilir."
Marvel's Spider-Man 2 oynuyorum ve bu oyun çıktığından beri sürekli çökmesi nedeniyle çok fazla olumsuz yorum almış ve bir yama (Update-fix) yayınlamalarına rağmen bu yama da pek işe yarar değilmiş ki, yamadan sonra da oyun çok kısa aralıklarla olmasa da, can sıkıcı bir şekilde çöktü defalarca. Şimdi DLSS ve ışın izlemeye elbette karşı değilim, gerekli ve güzeller ama (DLSS) ne getiriyor, (ışın izleme) ne getiriyor ve ne götürüyor, bedeli ne oluyor noktasından baktığımızda insanı şaşırtan ve durup düşünmeye sevk eden bir tabloyla karşılaşıyoruz. Yani evet ışın izleme için DLSS çok gerekli ve önemli ama ışın izleme ne kadar gerekli, önemli ve vazgeçilmez asıl soru bu.
Bunu bu oyunda çok açık gördüm. DLSS'nin son versiyonunu yükledim (preset k) ve tüm ayarları en yükseğe çektim, DLSS kalite ve ışın izleme de en yüksekte olacak şekilde. FPS 20-25-30 arasında gidip geliyordu. Ayrıca bir ayar var DLSS ışın oluşturma diye, onu kapatınca kaplamalar daha iyi ve pürüzsüz görünüyor, aslında daha iyi yapması için ama özellikle yüz modelleri o ayarı açınca kumlu oluyor. Her ne ise, belki ve muhtemelen 5000 serisinde iyi çalışıyordur. Fakat bu oyun çökmelerinin özellikle ışın izleme sebebiyle olduğunu yorumlarda okudum ve hem çökmeleri önlemek, hem de doğal ve ışın izlemesiz ve DLSS kapalı en yüksek ayarlarda nasıl görünüyor ve FPS ne oluyor diye bir denedim. Sonuç gerçekten çok enteresan.
FPS 50'lere çıktı ve pek düşmüyor bu seviyeden. (VRAM kullanımı da 15 GB'dan 12'lere indi.) görsel kalite ise, ışın izlemeyi hiç aratmayacak kadar harika netlik, detay ve pürüzsüzlüğe sahip. ben görsel kaliteye önem verdiğimden mümkün olduğu kadar en üst ayarda oynayıp, ışın izlemeyi de açarım, özellikle DLSS 4'ten sonra, madem görüntü kalitesi bu kadar iyileşti, DLSS'yi kapatmaya da artık gerek yok dedim ama bu şekilde yani DLSS ve ışın izleme kapalı ve en üst ayarlardaki 50 FPS ve harika görsellik, 3090 ile bile böyle oluyorsa, biz neye uğraşıyoruz diye sordurmadı da değil. yani DLSS'nin getirdiğini ışın izleme götürüyor ve götürdüğüne kıyasla, o derece vazgeçilmez ve inanılmaz bir görsel kalite artışı da sağlamıyor işin aslında. Bunu yanlış anlamayın, ışın izlemenin bazı sahnelerde ne kadar güzel göründüğünü biliyoruz ama çoğu sahnede ya böyle bir fark yok veya biz dikkat etmiyoruz ve bu zaten doğrudan bir görsel kalite detayı değil, bir görsel efekt olduğu için, yeterince kalteli ve akıcı bir görüntüde bunu pek aramıyorsunuz hatta aklınıza bile gelmiyor ve özellikle bu ışın izlemenin kapatılması, çökmelerden sizi kurtaracaksa, lanet olsun deyip memnuniyetle kapatır ve arkanıza bile bakmazsınız yani. Bunlar cidden düşündürücü noktalar.
Yani evet 5090 4K, DLSS, RTX, MFG en üst ayarlarda çok daha yüksek FPS ve daha iyi bir görüntü kalitesi de sağlıyor muhakkak fakat bunun vazgeçilmez bir seviyede ve bu kadar astronomik fiyat farkının, aşırı elektrik sarfiyatının karşılığının adil bir şekilde alındığı söylenecek kadar olmadığı da söylenebilir rahatça. Artı ve eksiler düşünüldüğünde düşündürücü bir tablo çıkıyor her yönüyle.
Belki ama çok muhtemel değil. Eğer başka taraftan bir katakulli yapmazlarsa, sinir ağı tekniğinden iyi sonuçlar ümit edilebilir. Ama şimdilik çok erken. Şu an için 5000 serisinde sadece %5 vram azalışı söz konusu, bu da bir anlam ifade etmiyor. Bunun için 6000 serisi erken olabilir. Belki de 7000'de gelişebilir. (RTX Neural Texture Compression: Sinirsel Doku Sıkıştırma)RTX 6000 serisinde belki büyük sıçrama olur, bu seri berbat geldi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?