Aldırtabilirsem umarım :D Birde çok dar çevrede takılıyorum. Toplu taşıma ve duraklara alışırsam daha iyi olur gibi. Bende bu iş merak olarak kalıyordu şimdi direkt başladım ve devam ettirip hobi haline getireceğim. Senin makalelere de bakacağım. Şu forumları sen ve senin gibi üyelerin sırtlaması çok iyi ya :D

Estağfurullah. Her şey gönlünce olsun. Biz de amatörüz, hobi amaçlı yapiyoruz bu işi. Üşenmesem daha iyi rehberler yapacağım ama üşeniyorum, unutuyorum falan derken kaliyor.

Bende Muğla kırsaldayım. Ama işte böyle fotoğraf çekecek makinem yada teleskopum yok.

Ben de bu hobiye telefon ile başladım. Hatta sonrasında astrofotoğrafçılığa bile telefonla devam ettim, astrofotoğrafa da telefonla başlamış oldum. 2019-2020'de Redmi Note 7 ve sonrasında da Redmi Note 9S ile gokyuzune uzun pozluyordum.

Elimden bir cok makine geçti ama gökyüzü cekmeye tam anlamiyla gecen yaz basladim ve takip kundaklari cok pahali olduğundan hem de Türkiye'de bulması zor olduğundan 1 sene kadar takipsiz, kısa kısa pozlamalar ile çektim. Ocak ayı gibi kundak aldım, isik kirliliği az olan bir yerde kullanmam gerektiği için yaz ayını bekledim, köye dönünce de kurmayı falan çözüp çekmeye başladım.

Teleskoplar cok pahali, onlari öğrenmek bir yana agir ve kurulumu zor. Kundak olarak taşınabilir ve hafif bir sey tercih ettim cunku buyuk ekipmanlarım yok, zaten amatörler icin gereksiz cogu. Genis alan gökyüzü çekiyorum, bunlari istiflemesi yani stack etmesi, stretch etmesi, denoise etmesi falan hep bilgi istiyor. Rehberim vardi ama outdated oldu, yenilerini hazırlamam lazim.

Telefonlar için de astrofotoğraf rehberim vardi aslinda.

İnşallah senin de her şey gönlünce olsun hocam :) Nice rehberlere.

Güzel dileklerin için teşekkürler, inşallah diyelim :).

Abi sen neler yapıyorsun ya. Kaç seferdir yazacağım, dayanamadım artık. Efsane bir şeysin. Şu fotoğrafı montaj olmadan sadece senin çektiğine inanmakta zorlanıyorum yani.

Abi sen neler yapıyorsun ya. Kaç seferdir yazacağım, dayanamadım artık. Efsane bir şeysin. Şu fotoğrafı montaj olmadan sadece senin çektiğine inanmakta zorlanıyorum yani.

Çok teşekkür ederim 🥹. Bu astrofotoğraf hobisi böyledir, insanı büyüler. Ben çektim evet ama hiç kolay olmuyor. Takip kundağını zemine kur, su terazisinden dengesini kontrol et, tripodu iyice bastır ve kontrol et, kutup yıldızına (Polaris) hizala, yavaşça sarsmadan ekipmanı tak, kadrajı ayarla, takibi çalıştır ve takip yapıyor mu test et, kayma yoksa devam et... Bazen takip duruyor, onu kontrol ediyorum. Gece boyu sıcaklık hızlıca düştüğü icin çiy yağıyor, lens nemleniyor, nemle savaş veriyorum resmen. 2-3 saat pozlamadan sonra bir de kalibrasyon kareleri alınıyor, 1 saat de onunla uğraşıyorum. Eve çıkıyorum, bunlari bilgisayarda kategorilerine ayırıp istifleme (stack) yapiyorum, sonra veriyi strerch ediyorum, denoise ediyorum falan derken yavas yavas sonuca ulaşıyorum. En son o görseli görmek her seye değiyor ama :).