Samsung 980 PRO M.2 SSD ürünüm mevcut. Windows 11 kullanıyorum. M.2 alma sebebim tamamen oyunların hızlı açılması ve akıcı bir şekilde çalışmasıydı; fakat M.2'ye kurduğum oyunlar inanılmaz kasıyor ve geç açılıyor. Ben de oyunu normal SSD diske taşıyorum ve oyun akıcı bir şekilde çalışıyor. M.2 SSD'de ölü alan olup olmadığını kontrol ettim, uygulamaları tarattım ve güncellemelerini yaptım; hiçbir sorun yok, canavar gibi çalışıyor. Ancak oyun kurduğum ve oynamak istediğimde oyunlar resmen acı çekiyor. Bu konuyla ilgili aklıma hiçbir fikir gelmiyor, ne yapabilirim, nasıl bu sorunu giderebilirim bilmiyorum.
Oyunları normal SSD'ye kurduğumda hiçbir sorun olmuyor, 144 FPS ile oynuyorum. M.2'ye kurunca ise 20-30 FPS'ye düşüyor ve kasma sorunu yaşıyorum. Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?
Sinirden kafayı yemek üzereyim bu kadar emek verip sistem topladım ama stabil şekilde oyun oynamıyorum.
Daha geçen gün forumda paylaştığım 2 tane konu vardı ve bu kullanıcılardan ikincisi de MSI B550 anakart kullanıyordu ve M.2 SSD'lerinin kaybolma sorumluluğuyla karşılıyorlardı. Sizde de benzer bir sorun olduğunu düşünüyorum. Açıkçası tavsiyem M.2 SSD'yi başka bir porta takmanız yönünde.
Ayrıca hatayı yaşayan arkadaşlar da AMD ekran kartı kullanıyorlardı. Hani bir ilişkisi var mı bilmiyorum RX 580 kullanıyordu bir tanesi. M.2 başka yuvaya takın, diğer yuvaya takın öyle deneyin. Muhtemelen ekran kartıyla M.2 yuvası paylaşıldığı dolayısıyla sıkıntı oluyor.
MSI B550 Gaming Plus anakart kullanıyorum ve 2 adet M.2 SSD kullanıyorum. Biri gen 4, biri gen 3 olmak üzere ve gen 4 olanı 2 gün önce aldım. Anakartıma taktığımda BIOS'ta ve Windows'ta görüyorum fakat oyun indirmeye çalıştığımda veya dosya atmaya çalıştığımda "var olmayan aygıt" hatası veriyor.
Gen 4 yuvasına taktığımda Windows'ta ve BIOS'ta görünmüyor. Gen 3 yuvasına taktığımda görüyorum fakat oyun indirmeye çalıştığımda 1 dakika sonra hata veriyor. İkinci laptop PC'mde format attım ve oyun kurdum, bir sıkıntı çıkmadı. Sadece masaüstü PC'de oluyor bu sorun...
Sorunun sebebine ulaştım şükür.
Sorun ekran kartıyla alakalı. Kullandığım ekran kartının (RX580) serilerinde yani -560 570 580 590- hepsinde bu tarz sorunlar oluyormuş. GPU kullanımı %95 olunca (ki bu yüksek yükün olduğu oyunlarda oluyor) ekran kartı kendini bir nevi kapatıyor, kapatınca veri kaybı yaşandığı için M.2 SSD de kapanıyor. Hatta şöyle söyleyeyim M.2 SSD değil mevcut depolaman neyse kendini kapatıyor.
Sorunun çözümünü güç seçeneklerinden yapılan bir ayar. Tam...