Siyah ve beyaz en önemlisi benim için, çünkü bu renkler kötü olunca direkt kendini belli ediyor. Dizi, film ve hikayeli oyunlarda direkt 10-0 öne geçiyorsun. Akşam vakti özellikle siyah en çok öne çıkan renk. Siyahları yoğun kullanan oyunlarda da bariz fark var. Dying light, alan wake 2, resident evil, the last of us, rdr2, metro exodus vs sayılabilir.@2254 hocam sizin de görüşleriniz benim için önemli sizce bir monitörde en önemli renk hangisidir acaba siyahlar mı kırmızı mı mavi mi yeşil mi?
Oledler zaten geniş renk gamutuna sahip, SDR veya HDR farketmez siyah en önemlisi. Çünkü hem SRGB modda hemde geniş gamut modunda kullanıyorum her içerikte arada uçuk kaçık fark görmüyorum. The last of us da geniş gamut daha iyi gözükürken, SRGB modda dying light 1 daha iyi gözüküyor. Tabii kişiye göre de değişebilir, benim hoşuma giderken senin gitmeyebilir.
SRGB modda her oyunu oynarım da geniş gamut modunda her oyunu oynayamam, QD oled aşırı doygun gözükebiliyor bazen. Zaten oled'in siyahı diğer panellere göre gerçek siyah olmasa oled'i çoğu kişinin alacağını düşünmüyorum.
Kaliteli İPS veya VA paneller zaten kırmızı, mavi ve yeşili çok iyi gösteriyor. İlla %165srgb veya %99 DCI-P3 değerine ihtiyacım yok, %130-140 SRGB ve %90-93 DCI-P3 de fazlasıyla yeterli benim için, çoğu kişi içinde yeterli olduğunu söyleyebilirim. Ve bu değere çoğu İPS monitör ulaşabiliyor, VA panellerde buna yakın değerler verebiliyor. Ki daha iyileri de var. Görüş açısı ve hız gibi farklılıklarda var elbet ama İPS siyahları düzgün gösterse oled almak zorunda kalmazdım.
Tabii bu demek değil ki diğer renkler önemsiz, onlarda çok önemli ama önceliğim siyah olurdu.
Mesela G274QPF QD'nin renk gamutu oled seviyesinde zaten ama görüntü kalitesine bakın, rezalet puan almış. Siyah tekdüzelik ve kontrast oranı kötü çünkü.
MSI G274QPF-QD Review
The MSI G274QPF-QD is a 27-inch, 1440p budget gaming monitor. It's one of many monitors in the budget gaming category, including the Dell G2724D. As part of MSI'...