Ekran Resmi 2024-07-27 02.34.03.webp

"Zamzung" RF511... Yıllardır bitmek tükenmek bilmeyen bir emektar. Bu laptopu ilk aldığım yıllar dolar henüz 1.5 TL falandı. Bu laptopu o dönemler ilk aldığımda bir süre Windows 7 kullanmış daha sonrasında yeni öğrendiğim Hackintosh alemine iAtkos ile Lion kurarak girmiştim.

Hey gidi günler demeden geçemeyeceğim. Her neyse şu an ana konumuz tabii ki RF511 ve Big Sur. Öncelikle arkadaşlar bu cihazın Hackintosh geçmişi çok eskilere dayanıyor. Dediğim gibi kendisiyle uzun yıllar Lion, Mountain Lion, Mavericks gibi sürümler kullandım. Sonraları macOS'dan sıkılıp komple Windows'a geçtim. Artık bu cihazı kullanmadığım için ne zamandır yapmak istediğim bir şeyi yapmaya karar verdim; Big Sur kurmak.

HD3000'in bilindiği üzere Metal desteği yok. Bu sebeplerden ötürü bu cihaza yakın bir tarihe kadar asla Big Sur kurulamıyordu. Kursanız bile donanım hızlandırma olmadan vasat bir performans ve bozuk grafiklerle uğraşmanız gerekiyordu. OCLP yamaları sağ olsun artık HD3000'i Sonoma ile dahi kullanabiliyorsunuz. Ancak ben böyle atraksiyonlara girmeden efendi efendi Big Sur kurdum. Şimdi gelelim tüm kurulum sürecine ve neler yaşadığıma. Ama önce konfigürasyondan ve bazı temel şeylerden bahsedelim.

- Sistem Özellikleri -​

• Intel Core i7-2670QM
  • Intel HD 3000 iGPU , GT-540M eGPU (Optimus sebebiyle çalışmıyor)
  • 8 GB 4x4 DDR3 RAM
  • Broadcom BCM4313 Wi-Fi ve BCM2070 BT
  • Seagate Barracuda 120 SSD 250 GB (Emektar)

- BIOS Ayarlarım -​

• Legacy USB Support: Enabled
  • USB S3 Wake: Disabled
  • UEFI Boot Support: Disabled
  • AHCI Mode: Auto
  • SATA 3: Enabled

- Çalışanlar -​

• Intel HD3000 iGPU normal şartlar altında Big Sur tarafından desteklenmiyor. Bunun sebebi Metal API desteğinden mahrum olması. OpenCore Legacy Patcher ile kaybettiği donanım hızlandırmayı kendisine tekrar kazandırdım. Big Sur üzerinde tam donanım hızlandırma desteğiyle çalışıyor şu an.
  • ALC269 ses çipim otomatik olarak tanındı. Herhangi bir şey yapmadım ekstra. AppleALC.kext işimi çözdü.
  • USB 2.0 portları sorunsuz çalışıyor. Bağladığım USB çoğaltıcı dongle ile herhangi bir sorun çıkarmadı.
  • Bluetooth ilginç bir şekilde çalışıyor. Çalışması için hiçbir şey yapmadım. BCM2070 bir BT çipi var cihazımda. Muhtemelen desteklendiği için çalıştı.
  • SSD düzgün şekilde çalışıyor. Yanında Windows var ama performans konusunda bir kayıp söz konusu değil.
  • USB N10-B1 Wi-Fi adaptörüm sorunsuz çalışıyor. Çalışması için chris1111 Wi-Fi USB Adapter Big Sur OC yaması kullandım. Yalnız kurulum gerekli kext dosyalarını otomatik olarak EFI bölümüme atmadığı için kextleri manuel olarak kurdum. Böylece adaptör çalıştı.

- Pürüzler -​

• HD3000'in metal desteği olmadığı için OpenGL kullanıyor ve bu ara sıra sistemde glitchlere neden olabiliyor. Yani sorunsuz bir görüntü alamıyor maalesef. Bu sorunu çözmenin tek yolu daha fazla VRAM vermek. Ancak o da kesin çözüm değil, sadece sorunun görülme sıklığını azaltıyor. 4 GB RAM için 384 MB, 8 GB RAM için 512 MB varsayılan VRAM ayarlıyor sistem. En az 512 MB olmalı ki bu sorunun yaşanma sıklığı azalsın. Ben birkaç kere denk geldim glitch olayına. High Sierra dönemlerinde de yaşıyordum ancak Big Sur daha az yaşatıyor bu sorunu.
  • BCM2070 her ne kadar tanınsa ve çalışsa da AirDrop çalışmıyor. Kext ile çözülebilir mi bakacağım.
  • iCloud giriş yapılamıyor. Bunun için özel ayarlamalar falan var mış ama zaten sileceğim bir işletim sistem için uğraşmaya gerek yok.
  • BCM4313 dahili Wi-Fi kartım maalesef desteklenmiyor. O yüzden adaptör kullanıyorum.
  • Isınma sorunları var. İşlemci tam güç çalıştığı için cihaz ciddi miktarda ısınıyor. Turbo Boost denen naneyi bir yazılım sayesinde kapatınca 80 dereceden 60-70 derecelere düştü. Ama Windows üzerinde 40-50 derece çalışan bir sistem için hala fazlasıyla sıcak. SSDT yamalarıyla halletmeyi düşünüyorum. Bununla ilgili yardımlarınızı bekliyorum. Frekansı kısmamız şart.
  • Touchpad çalışmıyor. Daha doğrusu ben çalıştırmak istemiyorum. Çünkü ne zaman kendisini aktif etsem harici taktığım mouse bozuluyor. İmleç kendi kendine hareket ediyor, sağ ve sol tık bozuluyor falan hiç gerek yok.

- Kullandığım EFI -​

Not: Eğer EFI dosyamı kullanmak istiyorsanız ve cihazınız benim cihazımdan farklı bir cihaz ise kendinize göre yeniden düzenlemenizi öneririm. Özellikle SMBIOS kısmına dikkat edin. Mutlaka yeni bir seri numarası oluşturun. Paylaştığım EFI klasörünün içerisinde kullandığım USB Wi-Fi adaptör için gerekli kext dosyaları var. İsterseniz bunları kaldırabilirsiniz. Bu EFI'yi kullanacaksanız nasıl düzenlemeniz gerektiğini bildiğinizi varsayıyorum. Ek olarak kullandığım EFI klasörünün içinde ki boot dosyaları Legacy BIOS içindir. Eğer UEFI kurulum yapmak istiyorsanız bu dosyaları silip yerine OpenCore'un kendi "Bootx64.efi" uzantılı dosyasını koyabilirsiniz.

- Kurulum süreci -​

Gelelim asıl mevzuya. Bu cihaza Big Sur kurmak o kadar çileli ve zor bir yolculuktu ki arkadaşlar. Anlatılamaz yani yaşamak gerekir. Bunun en birincil sebebi Samsung'un kullandığı BIOS. Normal de bir sistemi yeniden başlattığınızda boot sırasına ilk kimi koyduysanız o diskten başlatır kendini. Benim laptopum ise kendini yeniden başlatınca ilk sıraya aldığım USB belleğimi görmeden direkt olarak diskten Windows'u başlatıyor. Her yeniden başlatma sonrası USB belleği inatla görmüyor sistem. OpenCore menüsüne ulaşmak için her seferinde laptopu tamamen kapatmak zorunda kaldım. Kapatıp açınca düzeliyordu bu sorun. Ama bu bana oldukça zaman kaybettirdi. Bu sorunu çözmek için UEFI BIOS'u kapatsam da her yeniden başlatmada cihaz UEFI olarak açılıyor maalesef.

Her neyse böyle gıcık bir sorun yaşasam da Big Sur kurmak için yine de kolları sıvadım. 32 GB bir USB belleğe önce internetten indirdiğim yusufklncc tarafından hazırlanmış 11.7.1 Big Sur imajını Win32DiskImager ile yazdırdım. Ardından ben kurulumu Legacy olarak yapacağım için imajın içerisine yerleştirilmiş bazı boot dosyalarının ismini değiştirdim. boot dosyasının adını boot-def, boot7 dosyasının adını ise boot yaptım. Eğer bunu yapmazsam OpenCore boot olmuyor.

1722062604836.webp

Ardından karşıma şöyle bir ekran geldi. Yusuf hocam daha sağlıklı bir boot için imaja böyle bir şey eklediğini belirtmişti. Buradan "Boot Maintenance Manager" kısmına tıklayıp gelen ekrandan "Boot From File" kısmına gelip oradan USB belleğimden opencore.efi dosyasını seçerek OpenCore ekranına ulaştım. Tüm kurulum boyunca bunu tekrarladım denebilir.

İlk kullandığım EFI de çeşitli sıkıntılar vardı. Kurulum ekranına gelsek ve hatta kurulum yapsak bile asla kurulumun ikinci aşamasına geçemiyordum. Kurulumun 12. dakikasında yeniden başlayınca macOS Installer seçeneğine tıklayıp kuruluma devam etmemiz gerekiyordu. Ama macOS Installer bende çıkmıyordu. Hatta bunun çözümü için bir konu bile açmıştım.
Sağ olsun @tarko hocam EFI klasörümde çeşitli düzenlemeler yaparak bu sorunu giderdi. Tahminim bazı gereksiz dosyaları kaldırdı ve kendisine yolladığım yeni SSDT yamalarını dahil etti EFI'ye. Her neyse yeni EFI ile tekrar kurmaya çalıştım ve bu sefer nihayet kurabildim. İlk kurulum tabii ki biraz uzun sürdü SSD'ye rağmen.
Ekran Resmi 2024-07-23 12.51.58.webp

Tabii ilk kurduğumda beni donanım hızlandırma olmayan, sanal makineden hallice bir Big Sur karşıladı. Maksimum çözünürlük 1024x768 falandı bu noktada. Sistem aşırı şekilde kasıyordu animasyon gerektiren yerlerde. Bu durumu çözmek için ise tabii ki OCLP yaması yapmam gerekiyor. Peki yaptım mı? Evet, yaptım ama bunu yaparken bile sorun yaşadım.

OpenCore Legacy Patcher malumunuz aslında eski MacBook'lar için çıkartılmış bir yama. Artık Apple tarafından desteklenmeyen iGPU'ları güncel sürümlerde çalıştırmak için tasarlanmış bir yama. Ben bu yamayı ilk olarak 2022 de keşfetmiştim. O zamanlar denemek istemiştim ama Big Sur kurarken yaşadığım sorunlar yüzünden deneyememiştim. Nasip bugüneymiş, bir deneyelim dedim. Sitesinden indirdim ve çalıştırdım. Beni şöyle bir ekran karşıladı.
1722063265135.webp

Bu da ne demekti şimdi? Sandy-Bridge platformu ve HD 3000 OCLP tarafından desteklenmesine rağmen bende böyle bir hata çıkıyordu. Yama yapamıyordum. Bunun için internette birçok çözüm yolu aradım ama kimse böyle bir sorun yaşamadığı için ortada bir çözüm yoktu haliyle. Sonraları sorunun ana kaynağını öğrenince kendime bir güzel sövdüm. :hehehe: Bunun sebebi config dosyama HD3000 için gerekli device id numarasını girmemem arkadaşlar. OCLP'nin önce yama yapacak bir GPU bulması gerekiyor. Sistem benim HD3000 adlı garibanı o radde henüz tanımadığı için haliyle OCLP de tanımıyor. Bunu dediğim gibi config dosyama girip "Device Properties" kısmından HD3000 için gerekli device id numarasını girdikten sonra çözdüm. Yeniden başlattığım gibi OCLP HD3000'i gördü ve gerekli yamaları uyguladı. Böylece HD3000 için gerekli donanım hızlandırma sağlanmış oldu.

Sorunlar ne yazık ki bu noktada da bitmedi. Bir de Wi-Fi adaptör sorunum vardı. Onun içinde eski sürücüsünün içerisinde ki kext dosyalarını çıkartıp EFI klasörüme yerleştirdim. Ardından yukarıda da yazdığım Chris1111 Wi-Fi USB adaptör yamasını indirip kurdum ve yeniden başlatınca Wi-Fi aktif oldu. Chris1111 yaması EFI klasörüme gerekli kext dosyalarını kurmadığı için kendim yerleştirmek durumunda kaldım. Hatta bir an umutsuzluğa kapıldım aha Wi-Fi adaptörüm çalışmayacak falan diye. Ama çalıştı hatta bu konunun bir kısmını Big Sur üzerinde hazırladım.

Sonuç olarak 2 yıllık çileli bir kurulum süreci sonrası Big Sur adlı arkadaşı bir şekilde RF511 ihtiyarına kurabildik. Wi-Fi ve HD3000 gibi temel şeylerin çalışması yeterli benim için şu anlık. Deneyimiz başarılı arkadaşlar.

- HD3000 için Big Sur önerir miyim? -​

1722064088719.webp

Şimdi gelelim en merak edilen konuya yani performans meselesine. Evet arkadaşlar HD3000 bir şekilde yamalarla Big Sur, Monterey, Ventura hatta Sonoma üzerinde bile çalışabiliyor.

Göreceğiniz üzere Sonoma kuran psikopatlar bile var aramızda. Ancak şunu kesin ve net şekilde söyleyebilirim ki; kurmayın. Evet yanlış duymadınız kurmayın. HD3000 maalesef güncel macOS sürümleri için oldukça zayıf bir GPU. Bunun en temel sebebi Metal desteğinden mahrum olması. El Capitan çıktığından bu yana Apple işletim sisteminin çeşitli yerlerinde animasyonlar olsun, şeffaflık olsun falan bunları oluşturmak için Metal kullanıyor. HD3000 ise bunları oluşturmak için OpenGL kullanmak zorunda. Ve OpenGL güncel macOS sürümlerinde native olarak bulunmuyor. OCLP gibi yamalar işte HD3000'e Mojave ile kaybettiği OpenGL desteğini tekrar kazandırıyor. Ancak maalesef bunu yaparken birçok sıkıntı doğuyor. Bunlardan en önemlisi ve can sıkıcı olanı glitchler. Bunu şu an nasıl gösterebilirim bilmiyorum ama ekranınızın ortasında rastgele kocaman yatay çizgiler çıktığını düşünün. Öyle bir sorun işte.

Günlük kullanım performansı olarak bir sıkıntı yok. Yani herhangi bir kasma, donma veya takılma sorunu gözlemlemedim. Ancak bu HD3000 kaynaklı glitchlenmeler oldukça can sıkıcı arkadaşlar. Hatta HD3000'i son native olarak destekleyen sürüm High Sierra da bile glitch sorunu var. Zamanında ben bu makineye Sierra kurmuştum onda bile vardı bu sorun. Genel olarak HD3000'in böyle bir sıkıntısı var. Hatta bu yüzden hiç Hackintosh önermiyorum böyle eski cihazlara. Sierra falan bu sorunu daha az yaşatsa da sonuçta ortada bir sorun var hala.

- Peki şimdi ne olacak? -​

Big Sur güzel çalışsa da maalesef bu glitch olayı oldum olası sinirimi bozuyor benim. Video izlerken ya da başka bir iş yaparken aniden ekranın ortasında çizgiler belirmesi takdir edersiniz ki hoş bir durum değil. Sierra kullanırken bile bu sorun beni tilt ettiği için silip bir daha Hackintosh'un yüzüne bile bakmamıştım. Ancak bu sefer şansımı bir de El Capitan ile deneyeceğim. Bakalım El Capitan böyle sorunlar yaşatacak mı? Kuracağım ve rehberini yapacağım bir sonra ki sürümün El Capitan olacağını duyurayım şimdiden. :)

Evet bir başarılı kurulum konusunun daha sonuna geldik dostlar. Kurtlar Vadisi operasyonu bitmiştir. Görüşmek üzere hoşça kalın. :)

Hocam şimdi bir sorunum daha var ya. Siz 8 yıllık hackintosh kullanıcısı olduğunuzu belirtmiştiniz. Ben Legacy patcher i açınca SIP enabled hatası alıyorum. Ne yapacağım?
SIP i kapatmanız gerekiyor. Hackintosh forumlarında veya burada aratırsanız ilgili konuları bulabilirsiniz.

Sıp i kapatmanız gerekiyor. Hackintosh forumlarında veya burada aratırsanız ilgili konuları bulabilirsiniz.

Hocam kapattım ama kendi kendine açılıyor. En sonunda bunun içinde bir driver yükledim bu sefer disabled yapmayı başardım ancak yine aynı hatayı verdi aşırı saçma şekilde.

Hocam kapattım ama kendi kendine açılıyor. En sonunda bunun içinde bir driver yükledim bu sefer disabled yapmayı başardım ancak yine aynı hatayı verdi aşırı saçma şekilde.
Açıkçası uğraşmıyorum hocam ne zamandır benim de bilgiler gitti kafamdan. Konu açarsanız yardımcı olacaktır arkadaşlar.

Merhaba. Çok benzer bir sisteme (aynı işlemci ve aynı ekran kartı) Big Sur kurmaya çalışıyorum. Aldığınız tüm hataları aldım şu an macOS installer girmeye çalışırken kernel panic yiyorum. Sizde de böyle bir sorun oldu mu? Bir de EFI klasörünüz çıkmıyor tekrar paylaşır mısını?