Normalde; sanatın, bilimin ve bunun gibi yapıların toplumu peşinden sürüklemesi gerekirken neden bu olayın tam tersi oluyor ve bu kavramların içerisini boşaltarak toplum, bunları kendi seviyelerine çekerken, bu oluşumların ileri gelenleri neden bu kavramları, yapıları koruyamadılar? (Kendi seviyelerine derken kendi avamlık seviyelerine.)

Normalde bunların toplumdan üst seviyede olmaması lazım değil mi? (Topluma temas eden kısımları olabilir; lakin tümüyle toplumla aynı seviyede olması bana göre, bu kavramların bittiğini gösteren bir kanıttır.)

İşin en kötü yanı: Bizler de, bu çıkmazın içerisinde kayboluyoruz. Bu kavramlara öncülük yapabilecek nice insanlar, bu düzen olmayan düzenin içerisinde eriyorlar, yardım bekliyorlar; çünkü güçleri yetmiyor veyahut ne yapacaklarını bilemiyorlar... (Bu örnekten çok tanıdığım var.)

Sorunun silsilesi olarak da bu yapıyı nasıl eski hâline getirebiliriz?

Not: Normalde "Sosyoloji"yi ilgilendiren bir sorudur; lakin felsefenin de ilgi alanına girdiği için bu konuyu seçtim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana kalırsa sebepleri insanların araştırmaması ve gördükleri şeyi hemen kabul etmeleri ek olarak inandıkları şeylerin onları kör etmesi buna sadece dinleri Atatürk gibi değerler değil aynı zamanda bilgilerde. Hemen kabul ettikleri için bu sorun oluşur zaten. Başka olarak aşağılık psikolojisi bir insan bilgisizse öğreneyim demek yerine kıyaslama yapıp ben ama bunu biliyorum onun kadar bilgili olsam ne olacak o bilgiler ne işe yarayacak vb demesi kendini kıyaslaması ama kıyaslayınca çalışmak yerine bir şey bulup yine araştırmamak. En görünür sebeplerden.

Çünkü, insan saplantılıdır. Belli bir fikre sabitler kendisini ve o fikir alanının yarattığı konfordan uzaklaşmak istemez. Oysa sanat ve özellikle bilim sürekli kendine eklemeler yapar ve değişime uğrar. Dünkü sanat ile bilim bugünki ile aynı değildir, olamaz da. Ama insan böylesine keskin bir değişimden korkar, fikirlerini değiştirmekten korkar yahut inançlarını değiştirmekten korkar. Ondan insanlar bilime değil de dinlere mitlere yahut farklı sabit fikirlere inanır. Çünkü bunlar değişmezdir.

Televizyonu açıyorsun karşına ensest seks, ensest ilişkiler, şiddet, psikolojik şiddet, kadın pazarlama, adam yaralama çıkıyor.
Haber açıyorsun yine aynı şeyler, sokağa çıkıyorsun yine aynı şeyler.

Toplum araplara taparken bir de elinde gücü bulunduranlar dâha fazla güç ve para uğruna halkı ezerken nasıl yükselsin? 4 tarafının da tehditlerle çevrili olması da pastanın kirazı.

Ama konunun en olumlu örneği Norveç-İsviçre falan olur, adamların derdi tasası yok, absürt ve güçlü silahları da var.

Bana göre bunun en büyük ve en bariz sebebi, Türkiye'deki eğitimin ve eğitim kurumlarının kalitesinin giderek düşmesi ve bunun sonucu olarak insan kalitesindeki düşüş. Bu eğitim kalitesindeki düşüş sadece son dönemlerde olan bir durum değil. Yaklaşık 70 sene önce köy enstitülerinin kapanmasıyla başlayan ve ardından nitelikli öğretmen yetiştiren kurumların kapatılmasıyla devam eden bir süreç. Bu kurumlar seneler boyunca Türk eğitiminin belkemiğini oluşturmuştu ve bu kurumların kökten kapatılması, kalitesiz bir eğitime sebep oldu. Yetişen öğretmenler niteliksiz, bunun sonucunda da yetişen nesiller niteliksiz oluyorlar. Siyaseti basiretsiz insanlar ele geçiriyor ve bu insanların arkasından giden bir halk yığını oluşuyor.

Türkiye'nin çok acilen eğitim sistemindeki açıklıkları kapatması ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında olduğu gibi akılcı bir eğitim sistemine kavuşması gerekiyor. Aksi taktirde bu döngü değişmeyecek, kendi yerimizde sayıp duracağız.

Toplum bunların ne olduğunu, ne işe yaradığını bile bilmiyor ki. Kaçımız okulda pozitif bilimleri felsefesiyle, tarihiyle öğrendik? İnsanların ilgilenebileceği kadar bile öğretilmiyor bu detaylar, "matematik uygulamaları" dediğimiz seçmeli derslerde bile hocanın inisiyatifine bağlı ders işleyip işlememek...

Bu durumda kişi kafasında nasıl daha iyi yaşarım sorusunu cevaplayamamış veya kişinin bulduğu toplum içerisinde iyi yaşamaktan daha önemli şeyler olabileceğini düşünüyorum.