Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kaer Morhen
Konu hakkında bilgim yok, o yüzden saçma bir soruysa affedin. Köyde dere ıslahı yapıyoruz Harita Teknikeri olarak çalışıyorum. Dün sigorta girişim yapıldı. Bugün köy yolunda duran kamyona çarptık. Yanımdaki süren arkadaş da haritacıydı ve hızlı kullanıyordu biraz. Emniyet kemeri de takmıyorduk araçtan inip inip ölçüm yapıyorduk şantiyenin farklı yerlerinde. Yüzümü cama çarptım, 2 tane falan dikiş atıldı yüzümün yarısında da sağlam çizikler var. Bu durumda ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@Şişman Adam Hocam avukat olarak sizden de bilgi yardımı alabilir miyim? Geçen sefer yardımcı olmuştunuz.
Merhaba,

Öncelikle kazanın gerçekleşmesinde sizin aracı kullanan sürücü kusurlu ise ve köy yolunda kamyonun park ettiği yer trafik kurallarına göre park edilmemesi gereken bir yer değil ise, yani bu konuda bir kusuru yoksa kamyon sahibine ve/veya park eden sürücüsüne karşı bir talepte bulunamazsınız.

Diğer yandan, kullanılan araç işverenin size sağladığı bir araç ise, söz konusu yere mesai saatleri içerisinde ve iş amacıyla gittiyseniz, geçirdiğiniz kaza iş kazası niteliğindedir. İş kazaları işveren tarafından SGK'ya bildirilmek zorundadır. Yapmadıysa siz de yapabilirsiniz. Geçirdiğiniz kaza sebebiyle SGK sizi muayene ettirir ve bir maluliyet oranı belirler. Bu maluliyet oranı %10 ve üzeri olursa SGK size iş göremezlik ödeneği öder.

Bunun yanında iş kazası sebebiyle şartlar uygunsa, yani iş kazasında sizin bir kusurunuz bulunmuyorsa işvereninizden maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. Sizin olayınızda sanırım kusurlu olan sizin aracı kullanan kişi. Açacağınız davayı kazandığınızda mahkeme kararı gereği hükmedilen tazminatlar işveren tarafından ödendikten sonra, yine işvereniniz iş kazasında kusuru bulunan diğer arkadaşınıza ödediği tutarları rücu edebilir.

Ayrıca iş kazası sebebiyle işverene karşı yöneltebileceğiniz tazminat taleplerinin aynısını, sizin aracı kullanan ve kusurlu olan arkadaşınıza da yöneltebilirsiniz.
@Şişman Adam, Hocam böyle bir durumda devletin bana avukat vermesi için ne yapmalıyım? Avukat ve dava masraflarını karşılayacak maddi durumum yok da.
Tekrar merhaba,

Öncelikle sizin açacağınız dava bir hukuk davası niteliğinde olduğu için devlet hukuk davalarında vatandaşlara avukat desteğinde bulunmuyor. Devletin bu konudaki desteği ceza davalarında oluyor. Ceza Muhakemeleri Kanununa göre belli şartların varlığı halinde şüphelilerin/sanıkların avukatları olmak zorunda olduğu için, ihtiyaç halinde ilgili baro tarafından bir avukat dosyaya atanıyor.

Hukuk davalarında ise "adli yardım" dediğimiz bir durum mevcut. Ancak teknik olarak kanundan kaynaklanan adli yardım aslında dava masraflarına ilişkindir. Davanızı açarsınız, açarken adli yardım talepli açacağınız için herhangi bir harç ve masraf ödemezsiniz, devamında hakim adli yardım talebinizi kabul ederse davaya masrafsız devam edersiniz. Dava masraflarınız devlet tarafından karşılanıyor. Eğer hakim adli yardım talebinizi kabul etmezse size dava açılış masraflarını yatırmanız için süre verir ve ayrıca davanın devam eden süreçlerinde gerektiğinde yine masraf ödemeye devam edersiniz. Adli yardım ile normal şartlarda vatandaşlara bir avukat ataması yapılmaz. Ayrıca hakim tarafından adli yardım talebiniz kabul edilse bile davayı kaybettiğiniz durumda hakim devletin ödemiş olduğu bu mahkeme masraflarını size yükletebilir. Kesin yükletir diyemeyiz, hakimin bu konuda takdir yetkisi var.

Bunun dışında hukuk davaları konusunda doğrudan baroların desteği mevcut. Ancak bunun için bulunduğunuz ilin barosuna gitmeniz gerekiyor. İsim olarak aynı benzetme ile baroların da kendi içinde bir "Adli Yardım Bürosu" bulunur. Bulunduğunuz ilin barosunda bulunan adli yardım bürosuna gidip derdinizi anlatıyorsunuz, baro sizden maddi durumunuzun olmadığını gösteren birtakım belgeler istiyor, bunları sağladıktan sonra baro sizin durumunuzu değerlendiriyor ve eğer kabul ederse size bir avukat atıyor ve herhangi bir avukatlık ücreti ödemiyorsunuz. Size atanan avukatın avukatlık ücretini baronun kendisi ödüyor.

Tabii baro size ücretsiz avukat atasa bile sizinle bir anlaşma yapıyor. Örneğin söz konusu dava neticesinde elde edeceğiniz gelirin yanılmıyorsam %5'ini o baronun adli yardım bürosu alıyor. Ayrıca eğer maddi durumunuz konusunda yalan söylediyseniz ve bu durum sonradan ortaya çıkarsa baronun size atadığı avukata ödediği ücreti sizden alıyor.