Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

i5 7500F

Becerikli
%28 fan hizi icin fena degil ancak o modelin fanlari zaten neredeyse %80'e kadar bile sessiz. Sahsen biraz fan egrisini agresiflestirirdim zira bellek sicakliklariniz Samsung bellek kullanan o model icin biraz yuksek.

Su anki derecelerle tam performans alirsiniz, o konuda sorun yok.

Kasamdan fazla denilebilecek kadar fan sesi geliyor o yüzden ses çok önemli değil. GPU fan hızını nasıl arttırırım? Fan eğrisi dediğiniz ne oluyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
GPU fan hızını nasıl arttırırım?
Fan egrisi ayarlamayi da, fan hizini manuel olarak arttirmayi da MSI Afterburrner uzerinden yapabilirsiniz.

1770578424795.webp

Afterburner'i indirin ve kurun. Ardindan acin. Bu gordugunuz yerde ''Auto'' butonuna tiklayip, sonra istediginiz fan hizina ayarlayip, tik isaretine basarak fan hizini manuel ayarlayabiliyorsunuz.

Fan egrisi ayarlamak icin de carka basip ayarlara girin ve ''Fan'' sekmesine gelip, en ustteki kutucugu tikleyin. Gerisi size kalmis.

1770578514193.webp

''Use firmware control mode'' tikini de tiklemenizi acikcasi oneririm. Fan egriniz daha saglikli calisir.

Bunun disinda kurduysaniz Radeon Software uzerinden de aynisini yapabiliyorsunuz. Performance > Tuning sayfasina gelip, ''Custom'' secin ve ''Fan Tuning'' ayarinin tikini acin. Gerisi sizde.
X derecede Y devirde fan donmeli gibisinden ayarlanmis bir grafik. 70 derecede %90 olsun gibi mesela.
GPU fan hızını nasıl arttırırım?
Fan egrisi ayarlamayi da, fan hizini manuel olarak arttirmayi da MSI Afterburrner uzerinden yapabilirsiniz.

1770578424795.webp

Afterburner'i indirin ve kurun. Ardindan acin. Bu gordugunuz yerde ''Auto'' butonuna tiklayip, sonra istediginiz fan hizina ayarlayip, tik isaretine basarak fan hizini manuel ayarlayabiliyorsunuz.

Fan egrisi ayarlamak icin de carka basip ayarlara girin ve ''Fan'' sekmesine gelip, en ustteki kutucugu tikleyin. Gerisi size kalmis.

1770578514193.webp

''Use firmware control mode'' tikini de tiklemenizi acikcasi oneririm. Fan egriniz daha saglikli calisir.

Bunun disinda kurduysaniz Radeon Software uzerinden de aynisini yapabiliyorsunuz. Performance > Tuning sayfasina gelip, ''Custom'' secin ve ''Fan Tuning'' ayarinin tikini acin. Gerisi sizde.
X derecede Y devirde fan donmeli gibisinden ayarlanmis bir grafik. 70 derecede %90 olsun gibi mesela.

Çözüm
@vanillamint hocam öncelikle çok teşekkür ederim. Yarın dediklerinizi yapacağım ama birkaç şey sormak istiyorum; bu ayarlamaları yaptıktan sonra MSI Afterburner'ı sürekli çalıştırmam gerekir mi? Adrenalin programı yüklü, hangisini yapmak daha sağlıklı olur?

bu ayarlamaları yaptıktan sonra MSI Afterburner'ı sürekli çalıştırmam gerekir mi?
Afterburner icinden Windows tusuna bastiginizda kaydoluyor. Her sistemi acisinizda otomatik uygulaniyor, Afterburner acik olmasa bile. OC ve voltaj ayarlari icin de gecerli bu durum.
Adrenalin programı yüklü, hangisini yapmak daha sağlıklı olur?
Oncelikle bunu tercih edin. Karisik gelir veya yapamazsaniz Afterburner donebilirsiniz.

Afterburner icinden Windows tusuna bastiginizda kaydoluyor. Her sistemi acisinizda otomatik uygulaniyor, Afterburner acik olmasa bile. OC ve voltaj ayarlari icin de gecerli bu durum.

Oncelikle bunu tercih edin. Karisik gelir veya yapamazsaniz Afterburner donebilirsiniz.
Bu yapılan işlem overclock olarak mı geçiyor? Anakartım A520, bir problem olur mu?

Bu yapılan işlem overclock olarak mı geçiyor? Anakartım A520, bir problem olur mu?
Hayir. Bu islem overclock degildir ancak MSI Afterburner'in boyle bir islevi de var, onu demek istemistim.

Bunun disinda A520 kullanmaniz ne GPU'nuza fan ayari yapmanizda, ne de -olur da isterseniz- GPU'nuza overclock yapmanizda sorun yapmamali.

Hayir. Bu islem overclock degildir ancak MSI Afterburner'in boyle bir islevi de var, onu demek istemistim.

Bunun disinda A520 kullanmaniz ne GPU'nuza fan ayari yapmanizda, ne de -olur da isterseniz- GPU'nuza overclock yapmanizda sorun yapmamali.
Tamamdır şimdi adrenalin üzerinden yapacağım. Fan grafiği nasıl olmalı sizce bu ekran kartında? (Pulse 9060XT)

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-02-09 092630.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-09 092630.webp
    38,8 KB · Görüntüleme: 59
Tamamdır şimdi adrenalin üzerinden yapacağım. Fan grafiği nasıl olmalı sizce bu ekran kartında? (Pulse 9060XT)
1770618949852.webp

Bi' soyle deneyin.

Referans icin varsayilan degerleriniz su:
P1: 15/30
P2: 32/50
P3: 49/60
P4: 66/71
P5: 100/79

P1 ve P2'ye elleyememe sebebiniz, Zero RPM'in acik olmasi. Kendisini kapatmanizi da acikcasi onermem, sistem bostayken GPU'nuz kafanizi utuler ve fan omrunden yersiniz.

Eki Görüntüle 225788

Bi' soyle deneyin.

Referans icin varsayilan degerleriniz su:
P1: 15/30
P2: 32/50
P3: 49/60
P4: 66/71
P5: 100/79

P1 ve p2'ye elleyememe sebebiniz, Zero RPM'in acik olmasi. Kendisini kapatmanizi da açıkçası onermem, sistem bostayken GPU'nuz kafanizi utuler ve fan omrunden yersiniz.

Hocam dediklerinizi uyguladım ayarlara, bir FurMark testi başlattım GPU 45 derecelerdeyken 80-85% hızda çalıştı fanlar. Bu belirlediğimiz sıcaklık ayarları GPU hotspot, VRAM temp değerleri için mi? Bu noktayı tam anlayamadık bir gariplik var diye bilgisayarı kapatıp açtım açılınca adrenalinden bu bildirim geldi.

Ekran görüntüsü 2026-02-09 105638.webp

@vanillamint hocam ayarları tekrar yapıp birkaç defa yeniden başlattım bu sefer bir problem olmadı. Tekrardan bir test yaptım sonuçları ekledim. Fan sesi yüksek geldi bana, test esnasında yan odaya geçtim 4-5 metre mesafede belirgin şekilde duyuluyordu.

Eski FurMark sonucu;

WhatsApp Image 2026-02-08 at 11.57.35.webp

Yeni sonuç;

Ekran Görüntüsü (1).webp

Son düzenleme:
Hocam dediklerinizi uyguladım ayarlara, bir FurMark testi başlattım GPU 45 derecelerdeyken 80-85% hızda çalıştı fanlar. Bu belirlediğimiz sıcaklık ayarları GPU hotspot, VRAM temp değerleri için mi?
Manual olarak ellediginizde Hotspot degerine bagli oluyor. VRAM sicakliklarinizi dusurmek icin bir tik agresif ayarlar vermistim.

GPU edge ya da VRAM degerine bagli ayarlama yapmak istiyorsaniz Fan Control kullanabilirsiniz ancak en sicak calisan parca sizin GPU'nuzda neredeyse her zaman VRAM olacak, bu yuzden buna bagli fan egrisi yaparsaniz asiri derecede agresif calisir fanlar. Gerek yok, Fan Control'u ayarlamak vakit istiyor hem.
Bu noktayı tam anlayamadık bir gariplik var diye bilgisayarı kapatıp açtım açılınca adrenalinden bu bildirim geldi.

Eki Görüntüle 225795
Hm, ilginc. Wattman yemissiniz, bu yuzden fan ayarlariniz da sifirlanmis olacaktir. Bu seferlik tesaduf sonucu yemissiniz diyelim.
@vanillamint hocam ayarları tekrar yapıp birkaç defa yeniden başlattım bu sefer bir problem olmadı. Tekrardan bir test yaptım sonuçları ekledim. Fan sesi yüksek geldi bana, test esnasında yan odaya geçtim 4-5 metre mesafede belirgin şekilde duyuluyordu.

Eski FurMark sonucu;

Eki Görüntüle 225800

Yeni sonuç;

Eki Görüntüle 225801
Degerler oldukca guzel olmus, ozellikle bellek dereceleri. Agresif ayar vermem ise yaramis ancak cok sesli diyorsaniz, bir tik el atalim.

1770627833518.webp

Bir de boyle deneyin.

Son düzenleme: