Resimlere sonucumu koydum. Mezuna kalmayı istiyordum fakat ailem çok karşı çıkmaya başladı. Bu sıralamayla sayısalda nereye giderim? Bu sene YKS'yi pek önemsemedim. Arada sırada çalışıyordum. Okul dershane derken zorlandım hayatımda hiç düzenli ders çalışmadığım için zor geldi.
Veterinerlik, pilotaj veya mühendislik istiyorum. Sizce başarabilir miyim? Eskişehir'de pilotaj var ama neredeyse fullemek gerekiyor. Eğer gerçekten kendimi verirsem yapabileceğime inanıyorum. Düne kadar veterinerlik istiyordum 60k sıralama ile. Şu an çevre baskısı artmaya başladı. Kendimi kötü hissettim komşu çocuğu falan anlarsınız. Sadece kayalıkta yatarak bunu düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_20240716_111900.webp
    IMG_20240716_111900.webp
    21,8 KB · Görüntüleme: 109
Son düzenleme:
Ailen karşı çıkıyor diye tercih yapmaya karar verme derim. Yıllarını boşa harcayabilirsin. Ailen değil sen üniversiteye gideceksin. Daha tercihlere zaman var, aileni ikna etmeyi veya bu sıralamada tercih yapıp yapmayacağını iyice düşün derim. Hayal kurmadan, "ben gerçekten kendimi verirsem çalışabilir miyim?" diye.

Kardeşim bu yoldan geçmiş bir abin kardeşin olarak söylüyorum bu sıralamayı 10bin'e hatta 5bin'e bile çekebilirsin. Bizim zamanımız ve sınavın sistemleri farklı ama yine de kendimden örnek vereyim. Lise 4 sonunda sınava girdiğimde 50bin civarındaydım 2. seneye bıraktım 12bin'e kadar çektim. Belki sana az gelebilir veya bağdaştıramayabilirsin fakat o zamanlarda en kötü tıp 13-14 bin falandı şu an sanırım 28-30 bine kadar var yani benim ilk sene yaptığım 50 bin senin şu anki yaptıgın sıralamayla eş tutulabilir. Yani kısacası her şey olur önemli olan odaklanmak, kapanmak ve istemek bir de şunu düşünerek hareket edersen senin için bazı şeyler çok daha rahat olur. Eğer şu an 1 seneni harcamazsan o bir sene tüm hayatına mâl olabilir.

Abi bu sene bu ailelerin derdi neymiş bu tekrar olayıyla ya ? Anlamıyorlar mı olayın ciddiyetini ? Kime sorsam "ailem şöyle diyor" ya da "akrabalarıma rezil oluyorum" gibi yorumlar görüyorum. Bu ne saçma bir iştir arkadaş...

Hep bu çevre baskısı yüzünden sabah uyanamadım beni kuzenim uyandırdı sonucuna bak diye. Ardından baktım söyledim ona. Daha sonra kahvaltı saati telefonu kapattım açtığımda bir sürü kişi aramış, mesaj atmış. Bu kişiler hal hatır sormayan tiplerden. Kıyaslama için soruyorlar. Oğlum 60k yapmış sen ne yaptın? Mezun senesinde yapmış benimle kıyaslıyor. Her şey kıyaslanıyorsa 100 kilo üzerinde obez ile beni bir tutuyor. En sonunda ağız burun gireceğim birine. Ailemi bana düşman ediyorlar. 2 gün düşüneceğim. Hepinize teşekkür ederim. Bu süreçte tavsiye edebileceğiz bir şey varsa duymak isterim.

Hep bu çevre baskısı yüzünden sabah uyanamadım beni kuzenim uyandırdı sonucuna bak diye. Ardından baktım söyledim ona. Daha sonra kahvaltı saati telefonu kapattım açtığımda bir sürü aramış, mesaj atmış. Bu kişiler hal hatır sormayan tiplerden. Kıyaslama için soruyorlar. Oğlum 60k yapmış sen ne yaptın? Mezun senesinde yapmış benimle kıyaslıyor. Her şey kıyaslanıyorsa 100 kilo üzerinde obez ile beni bir tutuyor. En sonunda ağız burun gireceğim birine. Ailemi bana düşman ediyorlar. 2 gün düşüneceğim. Hepinize teşekkür ederim. Bu süreçte tavsiye edebileceğiz bir şey varsa duymak isterim.

Sana vereceğim tek tavsiye başkalarının ne dediğini önemseme. Hayat senin hayatın. Tamam küçük olabilirsin ama bazı şeyleri idrak edecek yaşa ve olgunluğa gelmişsindir diye düşünüyorum. O yüzden son kez aileni al karşına adam akıllı konuşma yap. "Bu seneki çalışmamdan ve sonuçtan memnun değilim, seneye tekrar girip daha iyi bir sonuç alacağım" de. Biraz yağ çek ki evde de huzur kaçmasın.

Ondan sonrası gerçekten güzelce çalışıp güzel bir bölüm kazanmana bakıyor. Ama Türkiye ortalaması da ciddi düşük, üniversiteler taban puanlarını falan oynayabilir. Orayı da iyice takip etmek gerekiyor.

Sana vereceğim tek tavsiye başkalarının ne dediğini önemseme. Hayat senin hayatın. Tamam küçük olabilirsin ama bazı şeyleri idrak edecek yaşa ve olgunluğa gelmişsindir diye düşünüyorum. O yüzden son kez aileni al karşına adamakıllı konuşma yap. "bu seneki çalışmamdan ve sonuçtan memnun değilim, seneye tekrar girip daha iyi bir sonuç alacağım" de. Biraz yağ çek ki evde de huzur kaçmasın.

Ondan sonrası gerçekten güzelce çalışıp güzel bir bölüm kazanmana bakıyor. Ama Türkiye ortalaması da ciddi düşük, üniversiteler taban puanlarını falan oynayabilir. Orayı da iyice takip etmek gerekiyor.

Hocam düşükte 60k olan bölüm gelir mi? O kadar geriye çekmezler. Bu 2 gün hiçbir şey yapmayacağım. Kendi halime bırakıp içimdeki sesi dinleyeceğim. Arkadaşları arıyorum fikir alacağım en yüksek ben yapmışım oradan da batıyoruz. Adam 1 milyonu ucu ucuna geçtik diyor mezuna kalacağım. Kıza soruyorum 600 bin. Mezun. Seneye de yığılma olur.

Hocam düşükte 60k olan bölüm gelir mi? O kadar geriye çekmezler. Bu 2 gün hiçbir şey yapmayacağım. Kendi halime bırakıp içimdeki sesi dinleyeceğim. Arkadaşları arıyorum fikir alacağım en yüksek ben yapmışım oradan da batıyoruz. Adam 1 milyonu ucu ucuna geçtik diyor mezuna kalacağım. Kıza soruyorum 600 bin. Mezun. Seneye de yığılma olur.

Bu sene yanlış hatırlamıyorsam 3 küsür milyon kişi sınava girmişti. Dediğin gibi, zaten ortalama da düşük seneye 5 milyonu bulur girecek kişi sayısı. Allah tüm öğrencilere kolaylıklar versin, vallahi işiniz çok zor.