Evet bende onu düşündüm ama biraz da tırstım yanlış şifre falan girersem diye.

Deneyeceğim akşam olursa yazarım.

BIOS sifresi koymakla alakasi yok. BIOS sifresi koymayin su an. Anakartta UEFI 2.3 var. Yanlis hatirlamiyorsam Secure Boot, UEFI 2.3.1 ile gelen bir ozellik. ''Security'' kisminda Secure Boot ayari yoksa muhtemelen diger kategorilerde zaten yoktur.

Denediginiz Linux dagitimi nedir bu arada?

BIOS sifresi koymakla alakasi yok. BIOS sifresi koymayin su an. Anakartta UEFI 2.3 var. Yanlis hatirlamiyorsam Secure Boot, UEFI 2.3.1 ile gelen bir ozellik. ''Security'' kisminda Secure Boot ayari yoksa muhtemelen diger kategorilerde zaten yoktur.

Denediginiz Linux dagitimi nedir bu arada?
Sanırım Nobara Linux. Başka bir konusu vardı onunla alakalı.

Fedora Linuxta NVIDIA sürücüleri yüklendikten sonra çalışan bir post install scripti bulunuyor, bu script secure bootun açık olduğunu görürse yüklenen sürücüleri bir MOK key ile imzalamakla yükümlü, ekrana gelen GUI'ye basitçe bir şifre girebiliyorsunuz 12345678 gibi. Şifrenin pek bir olayı yok sadece bir sonraki açılışta shim bu MOK keyi sisteme kaydederken şifre ile doğrulamak isteyecek orada 12345678 yazacaksınız. Fedora'da işleyiş bu şekilde, Ubuntuda sanırım kendi kaynaklarından indirdiğiniz zaman direkt imzalı geliyordu, Linux Mintte de öyle olması gerek.

Shim dediğmiz şey bir bootloaderdır, amacı da bir nevi bir secure boot sunmak, sistemi bootlarken yine GRUB'u görüyorsunuz ama sistem önce shim bootloaderı çalıştırır, daha sonrasında shim GRUB'u çalıştırır. Linuxtaki birçok dağıtım secure boot desteğini bu şekilde sunuyor, imzalı bir shim bulunduruyorlar dağıtımlarında. MOK key dediğimiz şeyler ise anakartın NVRAM'ine yazılır, sistem açılırken shim NVIDIA sürücülerinin sisteme importlanmış MOK key ile imzalanıp imzalanmadığını kontrol eder.

Anakartim Esonic H61DA1 UEFI var okul dönüşü atacağım biosun fotoğrafını

BIOS ayarları.
BIOS'ta secure boot ayarı olmadığı halde secure boot açık geliyor doğru mu anladım? Eğer öyleyse shim yöntemi kesin çözüm olur mu bilmem, hele anakart eskiyse UEFI implementasyonu bile yarım yamalak olabiliyor, NVRAM'e dokunulmasını kabul etmiyor vs. denemeden göremezsiniz, ama secure boot keylerini yönetebileceğiniz bir yer sunmuyorsa geriye shim yöntemini denemek kalır o da bahsettiğim gibi.

Son düzenleme:
Fedora Linux'ta NVIDIA sürücüleri yüklendikten sonra çalışan bir post install scripti bulunuyor, bu script Secure Boot'un açık olduğunu görürse yüklenen sürücüleri bir mok key ile imzalamakla yükümlü, ekrana gelen GUI'ye basitçe bir şifre girebiliyorsunuz 12345678 gibi. Şifrenin pek bir olayı yok sadece bir sonraki açılışta shim bu mok keyi sisteme kaydederken şifre ile doğrulamak isteyecek orada 12345678 yazacaksınız. Fedora'da işleyiş bu şekilde, Ubuntu'da sanırım kendi kaynaklarından indirdiğiniz zaman direkt imzalı geliyordu, Linux Mint'te de öyle olması gerek.

Shim dediğmiz şey bir Bootloader'dır amacı da bir nevi bir Secure Boot sunmak, sistemi bootlarken yine GRUB'u görüyorsunuz ama sistem önce shim Bootloader'ı çalıştırır, daha sonrasında shim GRUB'u çalıştırır. Linux'taki birçok dağıtım Secure Boot desteğini bu şekilde sunuyor, imzalı bir shim bulunduruyorlar dağıtımlarında. Mok key dediğimiz şeyler ise anakartın NVRAM'ine yazılır, sistem açılırken shim NVIDIA sürücülerinin sisteme importlanmış mok key ile imzalanıp imzalanmadığını kontrol eder.

BIOS'ta Secure Boot ayarı olmadığı halde Secure Boot açık geliyor doğru mu anladım? Eğer öyleyse shim yöntemi kesin çözüm olur mu bilmem, hele anakart eskiyse UEFI implementasyonu bile yarım yamalak olabiliyor, NVRAM'e dokunulmasını kabul etmiyor vs. denemeden göremezsiniz ama Secure Boot keylerini yönetebileceğiniz bir yer sunmuyorsa geriye shim yöntemini denemek kalır o da bahsettiğim gibi.

Şöyle diyeyim eskiden UEFI sistemler ilk çıktığında Secure Boot desteklemeyen ama UEFI olanlar var mış ve anakartimda bunlardan biri.

Şu an driverlar kuruldu. Driverı kaldırdım tekrar kurdum ve kontrol ettim ilk başta çalışmadı sonra bir şeyleri kurcaladım ve oldu sorun yok gibi çözünürlük Max 1600x900 oluyor ki 1920x1080 olması lazımdı her neyse artık NVIDIA-smide driver sürümü ve diğer bilgiler görünüyor fakat sistem açılırken failed to open \EFI\ubuntu\ - not found yazısı 3 sn gözüküp yok oluyor. Eskiden bu olmuyordu.