Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
104
Yer
İstanbul

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Çözüm
  2. 2 Sonuç
Bilgisayarınızın BIOS'unu güncelledikten sonra Secure Boot (Güvenli Önyükleme) ne zaman etkinleştirilse bilgisayarınız Secure Boot Fail hatası veriyor ve açılmıyor.

Secure Boot'u devre dışı bırakmak Windows'un normal şekilde başlatılmasını sağlıyor ama bu geçici bir çözüm sadece. Kalıcı çözüm ise Secure Boot sertifikalarını güncellemek.

Çözüm​

Windows halihazırda burada Microsoft'un kurtarma uygulamasını barındırıyor:

C:\Windows\Boot\EFI\SecureBootRecovery.efi

1. Bir USB belleği FAT32 dosya sistemiyle formatlayın.
  2. Belleğin içinde önce EFI klasörü, sonra onun da içinde BOOT klasörü oluşturun.
  3. SecureBootRecovery.efi dosaysını da BOOTX64.EFI olarak değiştirip BOOT klasörüne atın.
  4. Nihai durum böyle olacak: EFI\BOOT\BOOTX64.EFI
  5. Sistemi USB bellekten başlatın.
  6. Kurtarma aracı otomatik olarak başlayacak ve şunları yazacak:

Kod:
    Checking Secure Boot Certificate Configuration...
    Updating the Secure Boot Certificate database with the Microsoft UEFI 2023 certificate...

Secure Boot Certificate database successfully updated.

7. Otomatik yeniden başlatmanın ardından Windows sorunsuz açılmalı.
  8. Eğer USB'den boot etmek için sıralamayı değiştirdiyseniz Windows Boot Manager girdisini ilk sıraya alın.
  9. Secure Boot artık yeniden kusursuz bir şekilde çalışacak.
Eğer işlem başarısız olursa Secure Boot'u açıp 5. adımdan itibaren tekrar deneyin.

Sonuç​

• Secure Boot başarıyla etkinleştirildi.
  • Windows normal şekilde başlıyor.
  • Confirm-SecureBootUEFI komutu artık True değerini döndürüyor.
  • Windows Güvenliği artık Secure Boot sertifika sorunları bildirmiyor.

Son düzenleme:
Recep Bey merhaba,

Ben de Monster Abra A5 V16.6 (Insyde BIOS) cihazımda benzer bir Secure Boot sertifika sorunu yaşıyordum. Rehberinizde anlattığınız adımları harfiyen uyguladım.

SecureBootRecovery.efi aracını USB üzerinden boot ettiğimde araç başarılı bir şekilde çalıştı ve ekranda şu çıktıyı verdi:

"Checking Secure Boot Certificate Configuration...The Secure Boot Certificate database already contains the Microsoft UEFI 2023 certificate. No changes required."

Sistemimde zaten daha önce el ile eklediğim 2023 DB ve KEK sertifikaları mevcut olduğu için araç haklı olarak herhangi bir değişiklik yapmadı ve sistemi sorunsuz şekilde boot etti.

Ancak Windows açıldığında Cihaz Güvenliği sayfasındaki o sarı ünlem ve şu uyarı hâlâ gitmemiş durumda:

"Güvenli Önyükleme açık, ancak cihazınız donanım veya üretici yazılımı sınırlamaları nedeniyle otomatik Güvenli Önyükleme sertifika güncelleştirmesini desteklemiyor."

Daha öncesinde bu konuyu çokça araştırdım. Sanırım anakartım Windows üzerinden BIOS'a yazılmasına izin vermiyor; PowerShell ve CMD üzerinde denediğim tüm komutlar sürekli erişim izniyle ilgili hata verdi. Ben de bu sebeple el ile DB ve KEK sertifikalarını doğrudan BIOS'tan yükledim.

Fakat DBX sertifikalarını bir türlü yükleyemedim. Çünkü BIOS'taki dosya gezgini .bin uzantılı DBX dosyalarını görmüyor; şu ana kadar sadece .cer uzantısını kabul ettirebildim. DBX için BIOS'un görebileceği bir uzantı veya yöntem bulamadım.

Benzer sorun yaşayan veya bu donanımsal sınırlamayı aşmanın bir yolunu bilen hocalarım yardımcı olabilirlerse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.