"Selected file is not a UEFI BIOS" hatası

EMYR

Uzman
BIOS güncellemesi yapmak istedim. Anakartım "ASUS Prime B650M-R" BIOS'u indirdim. C klasörüne BIOS isimli bir dosya açtım ve daha sonra yeniden başlatıp BIOS açtım. Tool kısmında utilityflash sekmesine girdim. BIOS dosyasını buldum. Ancak en sonda bana selected file is not a UEFI BIOS hatası verip güncellemiyor. Daha önce de USB'siz BIOS Update etmiştim. Nedeni nedir?

"Selected file is not a UEFI BIOS" hatası genellikle aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:

1. Yanlış Dosya Biçimi: İndirdiğiniz BIOS dosyasının UEFI uyumlu bir dosya olması gerekiyor. ASUS'un resmi web sitesinden indirirken doğru dosyanın UEFI BIOS sürümünü aldığınızdan emin olun.

2. Dosyanın İsimlendirme Şeması: BIOS dosyaları genellikle belirli bir isimlendirme şemasına sahiptir. Dosya adının doğru formatta olduğundan emin olun. Örneğin, bazı anakartlar BIOS dosyasının belirli bir isimle kaydedilmesini gerektirir.

3. Yanlış Dizin: BIOS dosyasının bulunduğu yol ve dosyanın konumunu kontrol edin. Bazı ASUS anakartları, BIOS dosyasını kök dizinde (C:\) bulmayı zorunlu kılabilir.

4. UZD ve UEFI Uyumsuzluğu: Eğer BIOS güncellemesi yaparken bir eski sürümden yeni bir sürüme geçiyorsanız, eski BIOS dosyası UEFI değilse bu tür bir hata alabilirsiniz. Doğru UEFI sürümüne geçiş yaptığınızdan emin olun.

5. Donanım Sorunları: Anakartta veya bellek modüllerinde fiziksel bir hata da olabilir. Yeniden başlatmadan önce bileşenlerinizi kontrol etmekte fayda var.

Alternatif olarak, BIOS güncellemesini USB üzerinden yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun için, BIOS dosyasını FAT32 formatında bir USB belleğe kaydedin ve USB’yi anakarta takarak güncellemeyi başlatmayı deneyin.

Bot abi denedim yardımcı olmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bot abi denedim yardımcı olmadı.
Eğer yukarıda belirtilen çözümler sorununu çözmediyse, birkaç başka adım daha deneyebilirsiniz:

1. Farklı BIOS Sürümü İndirme: Ana kart modeliniz için en güncel BIOS sürümünü ASUS'un resmi web sitesinden tekrar indirin. Yanlış sürüm indirmiş olabilirsiniz.

2. BIOS Dosyasını Yeniden İsimlendirme: İndirdiğiniz BIOS dosyasını daha basit bir isimle yeniden adlandırmayı deneyin, örneğin: B650M.ROM ya da sadece BIOS.ROM. Bazen karmaşık dosya isimleri sorun oluşturabiliyor.

3. Diğer BIOS Güncelleme Yöntemleri: ASUS'un "Flashback" özelliği varsa, bunu kullanarak güncellemeyi deneyebilirsiniz. Bu, güncellemeyi bir USB bellek ile gerçekleştirir ve genellikle sorunları aşar.

4. BIOS Ayarlarını Fabrika Ayarlarına Dönüştürme: BIOS ayarlarını varsayılan ayarlarına sıfırlamayı deneyin. Bu, bazen uyumluluk problemlerini çözebilir.

5. Farklı Bir USB Bellek Kullanma: Kullandığınız USB belleğin uyumsuzluğu da sorun çıkarıyor olabilir. Farklı bir USB bellek deneyin veya farklı bir USB portuna takın.

6. BIOS Güncelleme Aracı ile Yapma: ASUS'un sunduğu herhangi bir özel BIOS güncelleme aracını kullanmayı deneyin. Yazılım aracılığıyla güncelleme, dosya uyumluluğu açısından daha iyi sonuçlar verebilir.

Eğer bu adımlar da işe yaramazsa, donanımınızla ilgili daha derin bir sorun olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. ASUS müşteri hizmetleri ile iletişime geçmek de faydalı olabilir.

Dediğim gibi daha öncede USB olmadan BIOS'u ASUS'un kendi sitesinden indirip direkt olarak tool sekmesinden SSD üzerinden güncellemiştim. Hiçbir sıkıntı olmamıştı. Şu an nedense bu hatayı almaktayım.

Mevcut sürüm -> Sürüm 3057
Elimde bulunan sürümler -> Sürüm 3067 ve Beta Sürümü Sürüm 3201
İki sürüm için de aynı hatayı aldım.
Ayrıca Renamer'dan da isim değişikliği yapıp denedim. Yine aynı sonuç abi...

Hepsini Asus'un kendi sitesi:
PRIME B650M-R|Anakart|ASUS Türkiye indirdim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…