@Oltran olay, ne? Tam anlamadım da. Teşekkürler, saygılar.
@Oltran
Yani o arkadaşın dediklerine baktım da “hepsi canavardır” falan demiş. Evet, haklı; faillerin hepsi zaten canavardır, kimse bunun aksini iddia etmiyor. Ama bir kadın kekoyla, sorunlu biriyle sevgili oldu diye hiçbir şekilde taciz edilmeyi, öldürülmeyi hak etmiyor. Bunu sen de ben de demiyoruz; kimse böyle bir şey savunmuyor. Faili mağdur da yapmıyoruz.
Bizim demek istediğimiz şu: Kadın karşı tarafın keko olduğunu, suç kaydı olduğunu, geçmişini biliyorsa yani her şeyin farkındaysa ve buna rağmen sevgili oluyorsa burada bir tercih durumu oluşuyor. Çünkü bile bile bu ilişkiye giriyor. Bu, yine de suçun faile ait olduğu gerçeğini asla değiştirmiyor. Suç yüzde yüz faile aittir, kadın suçlu olmaz. Ama tamamen masum da demiyoruz; çünkü bile bile bu riski almış oluyor. Olayın sadece “sebep-sonuç ilişkisi” açısından bir payı var, o kadar.
Tabii ki kadın öldürülmeyi, taciz edilmeyi, şiddeti asla hak etmez; kesinlikle böyle bir şey söylemiyoruz. Ama maalesef bazı erkekler böyle insanlar ve kadın bunu bilerek bir ilişkiye giriyorsa, olası sonuçları tahmin etmek o kadar da zor değil. Yine söylüyorum: En büyük suç faile aittir. Kadının suçu faille kıyaslanacak bir şey değildir, sadece durumun tamamen masumiyet çerçevesinde olmadığını söylüyoruz.
Bizim anlatmak istediğimiz buydu ama o arkadaş yanlış anlamış herhalde.
Haklısın, genelleme yapılmaması gerek. Kendisi de bu durum için özür diledi. Ki o videoda bile genelleme yapılıyor, o da yanlış.
Ne tacizci sapık birinin suç yüzdesini düşürüyoruz, ne de normalleştirmeye çalışan biri varsa onları savunuyoruz. Zaten öyle tipler ayrı bir kafada, onlar da ayrı birer canavar. Biz de diyoruz ki suç kadında değil. Failin suç yüzdesi hiçbir şekilde düşürülemez, normalleştirilemez. Her halükarda fail %100 suçludur.
Biz “kaliteli, kendini bilen, saygılı kadınlar gidip keko erkeklerle sevgili oluyor” demedik. Neden buna başka bir anlam yüklediniz gerçekten anlayamadım. “öz güvensiz” dememizin de bizim söylediklerimizle bir alakası yok, onu tam olarak nereden çıkardınız çözemiyorum. Evet, abartı kısmı doğrudur, orası ayrı bir konu, zaten konuyu açmamın sebebi de oydu.
Ama siz olayı tamamen çarpıtmışsınız. Sanki biz failı savunuyormuşuz, faili mağdur gösteriyormuşuz gibi konuşmuşsunuz. Böyle bir şey yok. Annem, bacım, kız arkadaşım veya hiç tanımadığım biri. Kim olursa olsun tacize uğruyorsa fail %100 suçludur. Biz “fail mağdurdur, suça sürüklenmiştir” falan demiyoruz. Faili normalleştirmiyoruz. Dediğim gibi, hepsi canavardır; kimse bunun aksini iddia etmiyor.
Evet, ister bilerek faille sevgili olsun ister bile bile fail ile takılsın, hiç fark etmez; ne olursa olsun fail tarafından öldürülmemeli, şiddet görmemeli, taciz edilmemeli. Haklısınız, hiçbir insan bunu hak etmez. Aksini iddia eden de yok. Eğer böyle düşünenler varsa onlara diyecek bir sözüm yok, sadece acıyorum o tür insanlara.