Teoride kolay tabii ki, aynı mimari olması tüm sorunları çözmüyor. Aynı mimarinin yanında Sony'nin cihazlarına koyduğu çok fazla güvenlik bileşenleri var.
PS3'de de vardi, hatta daha da
âlâsi vardi, onu da emule etmeyi basardilar. PS4'de isi zorlastiran sey, Jaguar tabanli CPU'sundaki TrustZone kismi (emulasyon icin gereken kriptografik anahtarlar burada olabilir) ve ondan da buyuk payi oynayan ozel grafik API'lari muhtemelen.
Güvenlik bileşenleri haricinde sadece PS4'ü veya PS5'i sorunsuz ve hatasız bir şekilde emüle etmek için sadece konsola özel geliştirilen işletim sistemini, oyundan oyuna değişiklik gösteren SDK'ları, sürücüleri de beraberinde emüle etmek gerekiyor.
PS4'de FreeBSD 9, PS5'de ise FreeBSD 11 tabanli bir isletim sistemi var, PS3'deki de FreeBSD ve NetBSD karisimi bir seydi. Ustune kullandiklari acik kaynak library'leri konsolun isletim sisteminde ''Hakkinda'' menulerinde listeliyorlar. PS4'de SDK icin Clang ve LLVM kullaniliyor zaten, bu da yillardir bilinen bir bilgi.
BSD detayini niye belirttigimi bilmiyorsaniz, FreeBSD ve NetBSD acik kaynak isletim sistemleri.
Kaldi ki sanilanin aksine, konsol emulatorlerinde oyunu emule edebilmek icin konsolun UI'sini da emule etmek zorunda olmayabiliyorsunuz. Buna en iyi ornek RPCS3 olur. Daha birkac seneye kadar konsolda XMB boot etmiyordu ancak oyun oynayabiliyordunuz.
Sanirsam bu PS4 emulatorunde de durum boyle zaten. LiveArea emule edilmeden oyunlari oynatiyor olmasi gerek.
Bu iki konsolun da özel yapım ekran kartı kullanılması ayrıyeten büyük bir sıkıntı zaten, sadece kısılarak üretilmiyor o ekran kartları.
Tam anlamiyla ''ozel yapim'' degiller. Mimari olarak standart GCN 2 GPU mevcut. 2 Compute Unit kapatilmis ve GCN 2 ozellikleri portlanmis bir HD 7870 olmasi lazim PS4'un icinde. Ozel yapim mimarili olsalardi PS4'de jailbreak ile Linux kuruldugunda nispeten calisan bir surucusu olmasi cok zor olurdu zaten.
Konuyu uzatmayayim. 8 ve 7. nesil konsollarin donanimlari hakkinda daha fazla detay istiyorsaniz yazdigim konum mevcut zaten.