Sıralama mantıklı, Python'a devam ederken de sibere başlayabilirsin. Zaten ilerleyen süreçte tool ya da exploit yazmak için Python kullanacaksın. Sadece Python da değil C de kullanılıyor hatta birçok dil kullanılıyor ama en yaygını Python. Dil sorununu hallettikten sonra kaynakların genişleyeceği için daha rahat edersin. Hatta Ankara Üniversitesi'nin Siber Güvenlik bölümü var, oranın müfredatını da inceleyerek fikir sahibi olabilirsin.

Hocam A1 ve A2 konularına çalışıyorum dediğiniz seviyeye gelmem için bayağı zaman lazım. Ben 3 aylık bir süre içerisinde siber güvenlik alanında iş bulmak istiyorum. Sıkı çalışıyorum günde 7-8 saat. Direkt üniversitenin müfredatına da bakacağım az sonra.

Hocam A1 ve A2 konularına çalışıyorum dediğiniz seviyeye gelmem için bayağı zaman lazım. Ben 3 aylık bir süre içerisinde siber güvenlik alanında iş bulmak istiyorum. Sıkı çalışıyorum günde 7-8 saat. Direkt üniversitenin müfredatına da bakacağım az sonra.
Hedefinize zarar vermek istemem ama 3 aylık bir süre içerisinde sıfırdan başlayıp işe girmek neredeyse imkanız. İşverenler genelde uluslararası piyasada tanınan CEH, CompTiA Pentest+ vb. Sertifikalara bakıyor. Kendimden örnek vereyim 2024 Ekimde mezun oldum( bölüm siber güvenlik zaten), henüz iş bulamadım. HackerOne üzerinden bug bounty kovalıyorum şu sıralar.

@Turcais, @Gergingörünüşlüadam, @Enes3078, Halihazırda hem İngilizce hem de Python çalışıyorum. Benim asıl sorum alan seçimi değil de şu anki durumumdu. Başlangıç olarak Python ile devam mı etmeliyim yoksa direkt siber güvenlik alanlarına mı gireyim? Ağ protokolleri gibi mesela. Bu kısım kafa karıştırıyor bende.

Mesela ChatGPT'nin yaptığı sıralama, siz katılıyor musunuz? @Turcais, @Gergingörünüşlüadam, @Enes3078,

En doğru sıralama şu şekildedir:

1. Ağ Temelleri (Network+) → IP, port, protokol bilgisi

2. Linux Temelleri → Sistemlere hâkimiyet kazanmak

3. Python ile Temel Programlama → Araç kullanmakla kalma, yaz

4. Genel Siber Güvenlik Giriş Eğitimi → Hangi dala ilerlemek istediğine karar ver

5. Seçtiğin alana göre derinleşme (Blue Team, Pentest, Forensics vs.)
Ben katılıyorum. Hatta 3. ile 4. yer değişebilir. Ayrıca linuxdaki araçları öğrenirken az da olsa network ve siber güvenlik öğrenmiş olursun.

Hedefinize zarar vermek istemem ama 3 aylık bir süre içerisinde sıfırdan başlayıp işe girmek neredeyse imkanız. İşverenler genelde uluslararası piyasada tanınan CEH, CompTiA Pentest+ vb. Sertifikalara bakıyor. Kendimden örnek vereyim 2024 Ekim'de mezun oldum( bölüm siber güvenlik zaten), henüz iş bulamadım. HackerOne üzerinden bug bounty kovalıyorum şu sıralar.

Peki ilerleyen zamanlarda da bulamazsanız ne olacak? Siber güvenlik ilgimi bayağı çekiyor ama iş bulamama durumu bayağı sıkntılı.

Ben katılıyorum. Hatta 3. ile 4. yer değişebilir. Ayrıca Linux'daki araçları öğrenirken az da olsa network ve siber güvenlik öğrenmiş olursun.

Uygulamaya başladım hocam, yarından itibaren tamamen bu plana odaklanacağım.

Peki ilerleyen zamanlarda da bulamazsanız ne olacak? Siber güvenlik ilgimi bayağı çekiyor ama iş bulamama durumu bayağı sıkntılı.

Uygulamaya başladım hocam, yarından itibaren tamamen bu plana odaklanacağım.
Hiç bilmiyorum, her gün çalışmaya devam ediyorum, iş ilanlarına başvuruyorum. Eğer iş bulamazsam da HackerOne ya da YesWeHack'den devam edeceğim gibi duruyor. Üniversiteden aldığım EuroPass var, onunla Litvanya, Estonya, Makedonya ya da Sırbistan'da iş kovalamayı da düşünüyorum. (CEH vb. Sertifikalar bende de yok, malum dolar kurundan dolayı çok pahalı geliyor bana.)

Hiç bilmiyorum, her gün çalışmaya devam ediyorum, iş ilanlarına başvuruyorum. Eğer iş bulamazsam da HackerOne ya da YesWeHack'den devam edeceğim gibi duruyor. Üniversiteden aldığım EuroPass var, onunla Litvanya, Estonya, Makedonya'ya da Sırbistan'da iş kovalamayı da düşünüyorum. (CEH vb. Sertifikalar bende de yok, malum dolar kurundan dolayı çok pahalı geliyor bana.)

Hocam bu sorun tüm alanlar için geçerli sanırım. Ayrıca mevcut bilginizle direkt yurt dışına çıkamıyor musunuz? CV yurt dışı için yeterli değil mi?

Hocam bu sorun tüm alanlar için geçerli sanırım. Ayrıca mevcut bilginizle direkt yurt dışına çıkamıyor musunuz? CV yurt dışı için yeterli değil mi?
Evet, özellikle bilişim sektöründe böyle. Tabi bu başka bir konunun altında konuşulmalı ancak CV dolu olsa bile yurt dışı için yeterli olsa bile yurt dışının ayrı bir zorluğu var. Ailevi problemler olması da cabası.

Sizin konunuza geri dönecek olursak, ChatGPT'ye "Merhaba dostum, Siber Güvenlik alanında çalışmak istiyorum ancak bir roadmape ihtiyacım var. Siber güvenlik alanında bilgim yok, Pythonda ise kendi bilgi düzeyiniz deneyimim var. Tam olarak hangi koldan ilerleyeceğimi de bilmiyorum. Günde kaç saat çalışabilecekseniz saat kadar vakit ayırabilirim. Benim için hafta hafta bir roadmap hazırlar mısın? Ayrıca hafta hafta yazacağın konular için de nereden çalışmam gerektiğini yazarsan sevinirim. Kaynakların Türkçe ağırlıklı olmasını istiyorum. İngilizce kaynakları da bonus kaynaklar olarak listelersen iyi olur." diye bir prompt verirsen çok güzel işler çıkarıyor. Promptu vermeden önce Web Search özelliğini aktif edersen eski değil de yeni kaynaklara öncelik verir.

@Turcais, @Gergingörünüşlüadam, @Enes3078, Halihazırda hem İngilizce hem de Python çalışıyorum. Benim asıl sorum alan seçimi değil de şu anki durumumdu. Başlangıç olarak Python ile devam mı etmeliyim yoksa direkt siber güvenlik alanlarına mı gireyim? Ağ protokolleri gibi mesela. Bu kısım kafa karıştırıyor bende.

Mesela ChatGPT'nin yaptığı sıralama, siz katılıyor musunuz? @Turcais, @Gergingörünüşlüadam, @Enes3078,

En doğru sıralama şu şekildedir:

1. Ağ Temelleri (Network+) → IP, port, protokol bilgisi

2. Linux Temelleri → Sistemlere hâkimiyet kazanmak

3. Python ile Temel Programlama → Araç kullanmakla kalma, yaz

4. Genel Siber Güvenlik Giriş Eğitimi → Hangi dala ilerlemek istediğine karar ver

5. Seçtiğin alana göre derinleşme (Blue Team, Pentest, Forensics vs.)

Ben size planladığım 20 saatlik eğitimi düşünerek bir roadmap vereyim. Bence hepsinden önce siber güvenliğin ne olduğunu, kimlerin bu alanda kariyer yaptığını vs. araştır. Ardından network öğren ve sonrasında Linux'da temel terminal komutlarıyla Linux'un temel yapısı hakkında bilgi edin. Yazılım öğrenmek burada istediğin öncelikte olabilir, tümüyle kişiye bağlı. Yine de hepsinin başında İngilizce var. En sonunda da hem blue team için temel 4-5 saatlik eğitim alınır sonra da 4-5 saat red team için. Kişinin aklı hangisine yatarsa o alanda ileri düzey eğitim alır veya kendini geliştirmeye başlar. Dediğim gibi bu yaz TryHackMe hediyeli uygun fiyatlı 20 saatlik bir eğitim yapma planı var bizim şirketten yana, böyle şeyleri tüm firmalar yapıyor yaz boyu. Paranız varsa kaçırmayın ve çok pahalı değilse alın. Ücretsiz webinarlar da çok oluyor ki onu da yapmayı planlıyoruz mesela, tüm şirketler marka adını ve eğitim kalitesini tüm Türkiye içindeki ilgililere göstermek isterler. Tümüyle marka stratejileri, unutmayın. O nedenle LinkedIn'de siber güvenlik firmalarını ve firma çalışanlarını takip ederek anlık haberdar olmak en mantıklısı. Yine de kendinizi geliştirmek adına listeyi vereyim:

1) İngilizce
2) Siber güvenliğin temelleri
3) Network
4) İşletim sistemlerine genel bakış (Linux ve Windows)
5) Red team ve blue team hakkında temel düzey eğitimler sonrası uzmanlık alanı seçimi

Kodlama işin her anında olabilir, İngilizce öğrenmenin altındaki herhangi bir yere ekleyebilirsiniz isteğe göre.

Ben size planladığım 20 saatlik eğitimi düşünerek bir roadmap vereyim. Bence hepsinden önce siber güvenliğin ne olduğunu, kimlerin bu alanda kariyer yaptığını vs. araştır. Ardından network öğren ve sonrasında Linux'da temel terminal komutlarıyla Linux'un temel yapısı hakkında bilgi edin. Yazılım öğrenmek burada istediğin öncelikte olabilir, tümüyle kişiye bağlı. Yine de hepsinin başında İngilizce var. En sonunda da hem blue team için temel 4-5 saatlik eğitim alınır sonra da 4-5 saat red team için. Kişinin aklı hangisine yatarsa o alanda ileri düzey eğitim alır veya kendini geliştirmeye başlar. Dediğim gibi bu yaz TryHackMe hediyeli uygun fiyatlı 20 saatlik bir eğitim yapma planı var bizim şirketten yana, böyle şeyleri tüm firmalar yapıyor yaz boyu. Paranız varsa kaçırmayın ve çok pahalı değilse alın. Ücretsiz webinarlar da çok oluyor ki onu da yapmayı planlıyoruz mesela, tüm şirketler marka adını ve eğitim kalitesini tüm Türkiye içindeki ilgililere göstermek isterler. Tümüyle marka stratejileri, unutmayın. O nedenle LinkedIn'de siber güvenlik firmalarını ve firma çalışanlarını takip ederek anlık haberdar olmak en mantıklısı. Yine de kendinizi geliştirmek adına listeyi vereyim:

1) İngilizce
2) Siber güvenliğin temelleri
3) Network
4) İşletim sistemlerine genel bakış (Linux ve Windows)
5) Red team ve blue team hakkında temel düzey eğitimler sonrası uzmanlık alanı seçimi

Kodlama işin her anında olabilir, İngilizce öğrenmenin altındaki herhangi bir yere ekleyebilirsiniz isteğe göre.

Çok teşekkür ederim. Keşke planladığınız eğitim şu an yayında olsaydı. Zaten ben bunları bitirene kadar siz onu yayınlamış olursunuz ayrıca mesela bu planlarınız arasında ileri seviye de olacak mı?