Aslında sigara içme isteği hiçbir zaman gitmiyor. Sen sadece o hissi baskılıyorsun. Baştan söyleyeyim, bu iyi bir şey. Burada problem olan nokta sigarasızlığı, yani bu rutini beyninde nasıl programladığınla alakalı.
Mesela çoğu kişiden şunu duymuşsundur: Sigarayı bıraktım, kilo aldım çünkü iştahım arttı. Aslında sigaranın bıraktığı alışkanlığı başka bir şeyle doldurdular. Bu da genelde yeme içmeyle son buluyor.
Sen bu alışkanlığı, başka bir alışkanlıkla doldurmak yerine (ki esasında hangi alışkanlığa döndürdüğüne göre iyi ya da kötü olabilir) direkt yok ederek başladığın için kendini kötü hissediyorsun. Rutininden dışarıya çıktığın için beynin stresle mücadele ediyor. Bundan dolayı da kendini kötü hissediyorsun.
Yapman gereken basit. Önce kendine "sağlıklı bir yaşama bir adım daha ilerledim" diyerek beynini programlamasın. Halen sağlıksız alışkanlıkların olabilir ama en azından birisinden kurtuluyorsun, böyle düşünmelisin. Bir süre kendini buna ikna etmeye çalışmalısın.
Ayrıca bu sürecin herkeste farklı ilerlediğini bilmelisin. Başkası içn sigara bir dert değilken, bir başkası içinse imkansızdır. Kendine sınırlar belirlememelisin.
6 sene sigara kullandım ve 4 senedir temizim. Ancak arada sırada halen sigara içme isteğim geliyor. Sadece bunu baskılıyorum. Ve bunu çok net bir çizgiyle baskılıyorum. Başlarda anksiyeteye düşüp "acaba tekrar başlar mıyım" diye düşünüyordum. Sonradan bunun ne kadar aptalca bir düşünce olduğunun farkına vardım.