Makaleler
2
Yer
Denizli
Merak ettim. Hadi sohbet edelim arkadaşlar.

Mesela Ryzen 7 9800X3D yerine Ryzen 7 9850X3D almalıyız mümkünse değil mi?
Veya Ryzen 5 7500F yerine 7600X.

Bildiğiniz başka iyi taktikler varsa söyleyin, biz de bilelim.

Merak ettim. Hadi sohbet edelim arkadaşlar.

Mesela Ryzen 7 9800X3D yerine Ryzen 7 9850X3D almalıyız mümkünse değil mi?
Veya Ryzen 5 7500F yerine 7600X.

Bildiğiniz başka iyi taktikler varsa söyleyin, biz de bilelim.
X serisi denilenlere göre daha hız aşırtmaya yatkın oluyor, yani silikonları daha iyi oluyor; örneğin R5 5600 ve R5 5600X, R5 7600 ve R5 7600X gibi aynı model aynı mimari aynı çekirdek miktarı iken X olanın saat hızı daha yüksek oluyor, bunun için de genellikle daha elit çipler X takısı alır diye düşünebiliriz. Lakin bu her zaman X serisi işlemcilerin silikonu yüksektir iyidir diyemeyiz, orta büyük bir olasılıkla silikonları ortalamadan daha iyi oluyor.

Onun dahilinde Amazon üzerinden satın alıp deneyeceksin hız aşırtmayı anakartında baktın kötü silikon iade. Böyle böyle bulunabilir.

Böyle bir şeye uğraşmaya gerek var mı pek emin değilim ya, o kadar önemli bir şey değil sonuçta. Rezalet bir ürün denk gelirse iade edersin de 200 MHz fazla OC için de uğraşmak mantıksız.
Daha da çok Undervolt edebilme imkanınız olur hocam. Overclock olarak düşünmeyin sadece.

Daha da çok Undervolt edebilme imkanınız olur hocam. Overclock olarak düşünmeyin sadece.
Yüzde +/- 1-2 stabilite payı için bu kadar uğraşa değeceğini düşünmüyorum. X/K (Unlocked) modellerde ufak OV/UV ayarında bile stabilite kayboluyorsa, bunun için uğraşmaya değer.

Bende Core Ultra 9 285k var, BIOS'ta sp 70 gösteriyor. Stok frekanslarda, iş yükünde, ağır renderlarda veya günlük kullanımda sp skoru 90 olan adamla aynı performansı alıyorum. Tek farkı ne? Manuel overclock yaparken veya sınırları zorlarken birkaç milivolt daha fazla voltaj istemesi.

Böyle bir şeye uğraşmaya gerek var mı pek emin değilim ya, o kadar önemli bir şey değil sonuçta. Rezalet bir ürün denk gelirse iade edersin de 200 MHz fazla OC için de uğraşmak mantıksız.

Adam aynı işlemciye -40 co verebiliyorken mesela ben -10 verebiliyorsam uğraşırdım. Önemsiz değil 200MHz frekans sayesinde darboğaza düşmüyorum.

Direkt olarak firmadan cherry-picked ürün çekmediğin sürece şansa bağlı olan bir durum. Açıkçası işlemciye OC yapmak bence fazla abartılan bir şey. İnsanlar nedense GPU'dansa RAM ve CPU'ya OC deniyor hep, oysa GPU'ya OC yapınca oluşan fark hepsinden fazla.