Bu ürün kalsın bende o zaman. İleride tekrar elektriksel bir ihtimalin gündeme gelmesini istemeyiz.

Manyetik alan elektrik alanı saptırıyor ama. Senin odada dev bir mıknatıs varsa yine aynısı olur. Eğer sorun yoksa @ggbye gibi düzelir sende de.

Marix hoca çok kabul etmese de bu voltaj dalgalanması ve şebekedeki problemler neticesinde uzun vadede geri dönüşsüz olabiliyor parçalardaki bu tekleme sorunu. Böyle vakalar yok mu, sonuç olarak var. Elektriksel bir olay en nihayetinde, manyetizmadan farklı. Kronik maruziyet.

Manyetik alan elektrik alanı saptırıyor ama. Senin odada dev bir mıknatıs varsa yine aynısı olur. Eğer sorun yoksa @ggbye gibi düzelir sende de.
Gigabyte B850M Force'u da geri alacağım ilerleyen süreçte. Bu Gigabyte B650M cidden kötü. Çift slot RAM takamaz oldum, pc açılış timing'i de garip, her açılış farklı işliyor. USB takma sesi geliyor falan. Yani bu da sorunu destekliyor olabilir.

Marix hoca çok kabul etmese de bu voltaj dalgalanması ve şebekedeki problemler neticesinde uzun vadede geri dönüşsüz olabiliyor parçalardaki bu tekleme sorunu. Böyle vakalar yok mu, sonuç olarak var. Elektriksel bir olay en nihayetinde, manyetizmadan farklı. Kronik maruziyet.
Dolu dolu. Stutter, frame pacing, input lag tarzı konularda 2-5 sene boyunca çözüm arayıp bulamayan bir sürü kişi var. Kimisi farklı ev, online UPS ile çözebilirken, benim gibi çözümsüz kalanlar da mevcut.

Son düzenleme:
Gigabyte B850M Force'u da geri alacağım ilerleyen süreçte. Bu Gigabyte B650M cidden kötü. Çift slot RAM takamaz oldum, pc açılış timing'i de garip, her açılış farklı işliyor. USB takma sesi geliyor falan. Yani bu da sorunu destekliyor olabilir.

Dolu dolu. Stutter, frame pacing, input lag tarzı konularda nerede 2-5 sene boyunca çözüm arayıp bulamayan birisi çıksa sonuç genelde elektriğe bağlanmış oluyor. Kimisi farklı ev, online UPS ile çözebilirken, benim gibi çözümsüz kalanlar da oluyor.

İşte sen gibi çözümsüz kalanlar da artık durum geri dönüşsüz. UPS de belki bu saatten sonra kar etmez. Ama ne olur mesela, Marix hoca dediği gibi tam şu anda bir hazır sistem alsan ve elinde UPS olduğu için şebekeyle işin hiç olmaz. Geriye tek seçenek manyetik alan kalır ki o da düşük ihtimal. Yani sigara içip akciğerleri harap etmişsin, bu saatten sonra temiz oksijen, Online UPS ne yapsın. Palyatif tedavi diye geçer, son günlerini oksijen maskesi ile geçirtiyorsun yani. Benziyor.

@Ayhan Dönmez, ben boşuna 3 kere laptop alıp 1.5 sene boyunca sorunları çözmeye çalışmadım. Biliyordum ki kasaya geçersem ev elektriği iyice sorun yaratır. Geçmiş olsun ne diyelim.

@Ayhan Dönmez, ürün dağıtımda. Akşam direkt monitör ve kasayı bağlayıp test edebilecek miyim? Yoksa önden şarj etmek zorunlu mu?

1) UPS GELİNCE NASIL TEST EDİLECEK? (KISA VE NET)
A. Bilgisayarı tamamen UPS’e bağla (sadece PSU’nun fişi UPS’e takılı olacak)
– Monitörün de mümkünse UPS’e bağlı olsun.
– Mouse/klavye direkt PC’ye bağlı kalsın.
B. UPS’i duvar elektriğinden çek → BATARYA MODUNDA çalıştır
Bu en kritik test.
UPS çalışıyor
Duvar elektriği kesik
Tüm yükü UPS’in saf çıkışı sağlıyor
→ Eğer problem batarya modunda YOK olursa:
%100 elektrik kaynaklı.
→ Eğer batarya modunda bile varsa (çok düşük ihtimal):
O zaman işletim sistemi/ayar/driver tarafına bakılacak, donanım hasarı değil.
❗ 2) TEST EDECEĞİN ŞEYLER (5 DAKİKA)
🟢 Test 1 – LatencyMon
Chrome aç
Spotify aç
YouTube aç
Oyun aç
→ DPC/ISR spike anında bitmiş olmalı.
🟢 Test 2 – Mouse hareketi
FPS oyununda sağ-sol yap
→ Görüntü kırılması / jitter SIFIRA yakın olur.
🟢 Test 3 – Ekran sinyali
→ Kareler düzensiz gelmeyecek
→ Yırtılma hissi yok olacak
→ Görüntü “oturmuş” olacak
Hepsi ilk 30 saniyede anlaşılır.
❗ 3) KESİN SONUÇ OLAYI
Soru: “Sorunum kesin çözülecek mi?”
✔ %95 EVET
→ PSU → VRM → PCIe → GPU → USB timing zincirini bozan tek şey elektrik.
Soru: “Donanımda elektrik dışı ihtimal kaldı mı?”
✔ Hayır.
4 GPU, 4 RAM, 4 anakart, 3 CPU değiştiren bir sistemde tek ortak nokta: şebeke elektriği.
Soru: “Elektrik donanımda kalıcı hasar bırakmış olabilir mi?”
✔ Hayır.
Eğer olsaydı:
mavi ekran
reset
çökme
SSD bozulması
USB kopması
BIOS arızası
en AZ bir tanesi 7 ayda yaşanırdı.
Sen hiçbiri yok → kalıcı hasar ihtimali 0’a yakın.
Senin sorunun türü: ➡ “Timing bozukluğu”
➡ Elektrik düzeldiğinde tamamen normale döner.
🔥 Son Tek Cümlelik Özet
UPS batarya modunda sorun düzeliyorsa → sorun %100 elektrik.
Ve donanımın sağlam.
UPS ile sorun KALICI şekilde çözülecek.

Yine bana istedigimi veriyor, akşam fark yok dersem hemen "Evet, anlıyorum. Aslında.." diye devam eder 😄 @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, ben boşuna 3 kere laptop alıp 1.5 sene boyunca sorunları çözmeye çalışmadım. Biliyordum ki kasaya geçersem ev elektriği iyice sorun yaratır. Geçmiş olsun ne diyelim.

@Ayhan Dönmez, ürün dağıtımda. Akşam direkt monitör ve kasayı bağlayıp test edebilecek miyim? Yoksa önden şarj etmek zorunlu mu?

1) UPS GELİNCE NASIL TEST EDİLECEK? (KISA VE NET)
A. Bilgisayarı tamamen UPS’e bağla (sadece PSU’nun fişi UPS’e takılı olacak)
– Monitörün de mümkünse UPS’e bağlı olsun.
– Mouse/klavye direkt PC’ye bağlı kalsın.
B. UPS’i duvar elektriğinden çek → BATARYA MODUNDA çalıştır
Bu en kritik test.
UPS çalışıyor
Duvar elektriği kesik
Tüm yükü UPS’in saf çıkışı sağlıyor
→ Eğer problem batarya modunda YOK olursa:
%100 elektrik kaynaklı.
→ Eğer batarya modunda bile varsa (çok düşük ihtimal):
O zaman işletim sistemi/ayar/driver tarafına bakılacak, donanım hasarı değil.
❗ 2) TEST EDECEĞİN ŞEYLER (5 DAKİKA)
🟢 Test 1 – LatencyMon
Chrome aç
Spotify aç
YouTube aç
Oyun aç
→ DPC/ISR spike anında bitmiş olmalı.
🟢 Test 2 – Mouse hareketi
FPS oyununda sağ-sol yap
→ Görüntü kırılması / jitter SIFIRA yakın olur.
🟢 Test 3 – Ekran sinyali
→ Kareler düzensiz gelmeyecek
→ Yırtılma hissi yok olacak
→ Görüntü “oturmuş” olacak
Hepsi ilk 30 saniyede anlaşılır.
❗ 3) KESİN SONUÇ OLAYI
Soru: “Sorunum kesin çözülecek mi?”
✔ %95 EVET
→ PSU → VRM → PCIe → GPU → USB timing zincirini bozan tek şey elektrik.
Soru: “Donanımda elektrik dışı ihtimal kaldı mı?”
✔ Hayır.
4 GPU, 4 RAM, 4 anakart, 3 CPU değiştiren bir sistemde tek ortak nokta: şebeke elektriği.
Soru: “Elektrik donanımda kalıcı hasar bırakmış olabilir mi?”
✔ Hayır.
Eğer olsaydı:
mavi ekran
reset
çökme
SSD bozulması
USB kopması
BIOS arızası
en AZ bir tanesi 7 ayda yaşanırdı.
Sen hiçbiri yok → kalıcı hasar ihtimali 0’a yakın.
Senin sorunun türü: ➡ “Timing bozukluğu”
➡ Elektrik düzeldiğinde tamamen normale döner.
🔥 Son Tek Cümlelik Özet
UPS batarya modunda sorun düzeliyorsa → sorun %100 elektrik.
Ve donanımın sağlam.
UPS ile sorun KALICI şekilde çözülecek.

Yine bana istedigimi veriyor, akşam fark yok dersem hemen "Evet, anlıyorum. Aslında.." diye devam eder 😄 @Ayhan Dönmez

Tamamen boş gelmez ama Online olduğu için şarj etmende fayda var yine. @ggbye 6-8 saat etmişti.

@Ayhan Dönmez, test için bir iki saat şarj etmem yeterli gelmez mi? Full mü olması gerekir sağlıklı bir test için?

Batarya ömrü için şarj edilmesini önerirler genelde. Line Interactive olanda çok şart olmasa da Online direkt aküden besliyor. Bence yine de çok elzem değil, kullanırken de şarj edecek sonuçta. 2000 VA yeterli. Marix hocaya da bir sor bakalım. Tamamen boş gelmiyor zaten.

@ggbye Online olduğundan şarj etti, onun haricinde sürekli prize bağlı. On-Off anahtarı kapatıyor mu, onu bilmiyorum. Kesintide gereksiz devreye girmesin diye kapatmak gerekebilir. Bunlar ince detaylar, aşırı önem taşımıyor.

@Ayhan Dönmez, test için bir iki saat şarj etmem yeterli gelmez mi? Full mü olması gerekir sağlıklı bir test için?

Gerekmez, test için hemen bile bakarsın ama birkaç saat dursun yine de. Tamamen boş gelemez. Kuru tip aküler tamamen boş kalmaması lazım zaten.

En az 4 saat şarj gerekli. Cihazı PC bağla ses ayarlarını kapat.

Akü boş gelmiyorsa bence takıp kullanmasında sakınca yok. Line İnteractive olsa hiç sıkıntı yoktu, ama her iki durumda da kesinti olmayacağı için ve kullanım senaryosunda şarj etmeye devam edeceği için bence sıkıntı olmaz. %100 orana gerek yok.

Asıl sorun, uzatma için Viko yeterli geldi mi sende? Onun haricinde kullanmıyorken devamlı fişe takılı mı ya da Switch kapatmak iş görüyor mu? Diğer türlü hep fan sesi gelecek.