Eren Mercan

Uzman
Merhaba ben Eren, yaklaşık 1 yıldır bilgisayarımda ilginç şekilde mavi ekran hataları almaya başladım. Son 3-4 ayda çok daha sıklaştı ve mem86 testine soktum, iki RAM'i taktığımda çok fazla hata almaya başladım fakat tek tek 2 RAM'i farklı slotlarla denediğimde iki RAM'de sağlam duruyor, ne yapmam lazım? Bilgisayarı Gençer Gaming'den almıştım, sanırım iflas etmişler ve ulaşamıyorum.

Ekran görüntüsü 2026-02-20 013912.webp

image.webp

image2.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Tek tek iki RAM'i de test edince error çıkıyor mu? Bu halde 79 tane var. Tek tek test etmen lazım. Bunun dışında slotları değiştirerek de dene. Slot hasarı pek sanmıyorum ama bakmak lazım. 3-4 tane test yapman gerekecek yani hem slotların kontrolü hem RAM kontrolü.

2 RAM'i farklı slotta deyince o zaman slot hatasının olma ihtimali yüksek gözüküyor yani kastettiğin 2-4 slot yerine 1-3'e taktın ve sorun yoksa.

Tek tek iki RAM'i de test edince error çıkıyor mu? Bu halde 79 tane var. Tek tek test etmen lazım. Bunun dışında slotları değiştirerek de dene. Slot hasarı pek sanmıyorum ama bakmak lazım. 3-4 tane test yapman gerekecek yani hem slotların kontrolü hem RAM kontrolü.

2 RAM'i farklı slotta deyince o zaman slot hatasının olma ihtimali yüksek gözüküyor yani kastettiğin 2-4 slot yerine 1-3'e taktın ve sorun yoksa.

Tek tek bütün slotlara taktım o zaman bir sorun çıkmıyor.

Tek tek bütün slotlara taktım o zaman bir sorun çıkmıyor.
Yani RAM'ler sorunsuz ve slotlarda da sorun yoksa o zaman Dual Channel ile ilgili problem var.

BIOS güncel mi?
2 RAM'i birlikte kullanırken XMP, D.O.C.P açıyor musun? Açıyorsan açmadan denedin mi? Açınca sorun varsa hız düşürmek gerekir.
RAM'ler kit mi yoksa ayrı mı? Yani bu da etkiliyor olabilir.

Yani RAM'ler sorunsuz ve slotlarda da sorun yoksa o zaman Dual channel ile ilgili problem var.

BIOS güncel mi?
2 RAM'i birlikte kullanırken XMP, D.O.C.p açıyor musun? Açıyorsan açmadan denedin mi? Açınca sorun varsa hız düşürmek gerekir.
RAM'ler kit mi yoksa ayrı mı? Yani bu da etkiliyor olabilir.

BIOS'um güncel, XMP ayarı açık ve kapalı olmasına rağmen mavi ekran yiyorum.

HWiNFO64 veya AIDA64 ile RAM'lerde hangi bellekler kullanılmış onlara bakabilir misin? Ayrıca XMP - EXPO kapatıp test ettin mi hiç?

HWiNFO64 veya AIDA64 ile RAM'lerde hangi bellekler kullanılmış onlara bakabilir misin? Ayrıca XMP - EXPO kapatıp test ettin mi hiç?

İki uygulamadan da attım buyurun. XMP kapatıp test ettim halen alıyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-02-20 095459.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-20 095459.webp
    180,4 KB · Görüntüleme: 46
  • Ekran görüntüsü 2026-02-20 095713.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-20 095713.webp
    165,2 KB · Görüntüleme: 46
  • Ekran görüntüsü 2026-02-20 095742.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-20 095742.webp
    106,3 KB · Görüntüleme: 46
  • Ekran görüntüsü 2026-02-20 095750.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-20 095750.webp
    177,3 KB · Görüntüleme: 36
Bellekler Dual kitmiş bu iyi, peki şimdi HWiNFO da soldan "anakart" seçip paylaşır mısın? BIOS güncel değilse güncellemek de önemli çünkü doğru voltajı veremediği zaman da bu hataları olabilirsin. Elle voltaj ayarı girmeyi denedin mi peki?

Bellekler Dual kitmiş bu iyi, peki şimdi HWiNFO da soldan "anakart" seçip paylaşır mısın? BIOS güncel değilse güncellemek de önemli çünkü doğru voltajı veremediği zaman da bu hataları olabilirsin. Elle voltaj ayarı girmeyi denedin mi peki?

Merhaba, mesajınızı yeni görüyorum üniversitede olduğum için şimdi görebildim.

Dosya Ekleri

• Ekran Alınt3ısı.webp
    Ekran Alınt3ısı.webp
    169,1 KB · Görüntüleme: 24
  • Ekran Alıntısı.webp
    Ekran Alıntısı.webp
    109 KB · Görüntüleme: 29
Önemli değil. İşlemci soğutucunu biraz gevşetmeyi dener misin, sorun işlemci ya da anakart olabilir. Hatta vaktin varsa işlemcinin pinlerini de kontrol et yamulma var mı diye. RAM'i kontrol eden pinlerde sorun olabilir belki. Ayrıca anakartta her 2 slotta sorunsuz çalışıyor demiştin o zaman RAM'ler içinde BIOS'tan elle voltaj vermeyi dener misin?

BIOS'u sıfırlayıp XMP kapalıyken, DRAM voltajını 1,36 yap. CPU Vcore SoC voltajını 1,1 yap. Olmadı RAM frekansını da elle 2133 veya 2666 hızlarına çekmeyi dene.

Önemli değil. İşlemci soğutucunu biraz gevşetmeyi dener misin, sorun işlemci ya da anakart olabilir. Hatta vaktin varsa işlemcinin pinlerini de kontrol et yamulma var mı diye. RAM'i kontrol eden pinlerde sorun olabilir belki. Ayrıca anakartta her 2 slotta sorunsuz çalışıyor demiştin o zaman RAM'ler içinde BIOS'tan elle voltaj vermeyi dener misin?

BIOS'u sıfırlayıp XMP kapalıyken, DRAM voltajını 1,36 yap. CPU Vcore SoC voltajını 1,1 yap. Olmadı RAM frekansını da elle 2133 veya 2666 hızlarına çekmeyi dene.

Abi hepsini denedim sonuç daha çok mavi ekran ne yapsam düzelmiyor artık sinirlerim bozulmaya başladı RAM'lerden birini çıkarttım.