dredg95

Üyecik
Yeni ev taşıdım taşınırken sadece ekran kartını söküp kutusuna koymuştum. Bugün ekran kartını taktım bilgisayar gayet normal bir şekilde çalışıyordu ancak oyuna girdiğimde coil whine benzeri bir tiz ses duydum. Kasayı açtığımda PSU ve GPU arasında geliyor ses kulağımı yaklaştırdığım zaman hangisinden geldiğini anlayamadım tam olarak.
Yeni taşındığım dairede topraklama falan yoktur diye akım korumalı priz takıp tekrar şansımı denedim ancak durum tekrar aynı. Sadece oyun oynadığım esnada bu problemi görüyorum. 😕 "Arching olabilir." dedi başka bir arkadaşım ama emin olamadım. Video olarak belirtiyorum sorunu.

Sizce problem ne olabilir? Coil whine problemi genelde ekran kartında oluyor biliyorum, ancak 1 senedir herhangi bir problem yaşamadım. Taşınır taşınmaz bu problemle karşılaştım 1 sene ardından. Kasayı da Vento VG20AL + FSP 75W 80 Plus olarak almıştım zamanında. Sorun ekran kartından olsa garantiye gönderirim yardımcı olacaklarını söylediler ancak kasayı açıp kulağımı dibine kadar soktuğumda güç kaynağıyla ekran kartı arasında geliyor tam da net bir şey söyleyemiyorum. 1 yıldır bu problemi yaşamıyorken taşınır taşınmaz yaşamamda binadaki tesisattan olabileceğini düşündürttü ama akım korumalı priz taktığımda sorun devam ediyor. 😁

Daha önce başına gelmiş ya da konu hakkında bilgili birisi varsa yardıma açığım.

Yeni ev taşıdım taşınırken sadece ekran kartını söküp kutusuna koymuştum. Bugün ekran kartını taktım bilgisayar gayet normal bir şekilde çalışıyordu ancak oyuna girdiğimde coil whine benzeri bir tiz ses duydum. Kasayı açtığımda PSU ve GPU arasında geliyor ses kulağımı yaklaştırdığım zaman hangisinden geldiğini anlayamadım tam olarak.
Yeni taşındığım dairede topraklama falan yoktur diye akım korumalı priz takıp tekrar şansımı denedim ancak durum tekrar aynı. Sadece oyun oynadığım esnada bu problemi görüyorum. 😕 "arching olabilir." dedi başka bir arkadaşım ama emin olamadım. Video olarak belirtiyorum sorunu.

Sizce problem ne olabilir? Coil whine problemi genelde ekran kartında oluyor biliyorum, ancak 1 senedir herhangi bir problem yaşamadım. Taşınır taşınmaz bu problemle karşılaştım 1 sene ardından. Kasayı da Vento VG20al + FSP 75W 80 Plus olarak almıştım zamanında. Sorun ekran kartından olsa garantiye gönderirim yardımcı olacaklarını söylediler ancak kasayı açıp kulağımı dibine kadar soktuğumda güç kaynağıyla ekran kartı arasında geliyor tam da net bir şey söyleyemiyorum. 1 yıldır bu problemi yaşamıyorken taşınır taşınmaz yaşamamda binadaki tesisattan olabileceğini düşündürttü ama akım korumalı priz taktığımda sorun devam ediyor. 😁

Daha önce başına gelmiş ya da konu hakkında bilgili birisi varsa yardıma açığım.

Konunun tesisat ya da akım korumalı priz ile alakası yok hocam benim de aynı sorun stok CPU soğutucumda var sizin ekran kartından mı yoksa PSU'dan mı geldiğini bulun garantiye gönderirsiniz. Asıl sorunun cevabını vermemişim bence coil whine.

Peki bu sorun sonradan yaşanabiliyor mu? 1 yıldır herhangi bir sıkıntı yaşamıyorken taşınır taşınmaz bunu yaşadığım için belki binadan kaynaklıdır diye düşündüm ama yanılıyormuşum.

Peki bu sorun sonradan yaşanabiliyor mu? 1 yıldır herhangi bir sıkıntı yaşamıyorken taşınır taşınmaz bunu yaşadığım için belki binadan kaynaklıdır diye düşündüm ama yanılıyormuşum.

Hocam bu sizle kaynaklı bir durum değil mesela benim stok soğutucumda kronik bir durum sizinkinde de olabilir garantiye gönderin düzeltip geri göndereceklerini düşünüyorum.

Sizin ekran kartından mı yoksa PSU'dan mı geldiğini bulun garantiye gönderirsiniz.

Coil whine sesi sebebiyle PSU veya GPU garantiye gönderilirse üretici bunu reddeder. Zaten kendileri de belirtiyor "coil whine bir arıza değildir" diye. Coil whine sebebi ise, PSU veya GPU güce maruz kalınca bobin tellerinin bu enerjiye karşılık çıkardığı hareket/titreşim sesidir.

Bilgisayarımı topladığımda kaliteli PSU alacak param yoktu, kasanın içindeki PSU ise Rampage'di. Bilgisayarı aldıktan 3 ay sonra PSU coil whine yaptı ve "garantiye gönderilse bile ret raporu çıkacağından" göndermedim ve Cooler Master Elite nex PSU aldım. Kendisi kaliteli bir PSU ama aldıktan 1 sene sonra yine yapmaya başladı. Yani ürün dandik ise aldığın ilk gün bile ses yapar veya Max 3-4 içerisinde. Ama ürün kaliteli ise 1 sene sonrasında veya kullanıma bağlı olacak şekilde 1 seneden sonraki süre içinde bu sesi yapması normaldir.

Son düzenleme:
Coil Whine mevzusu o kadar teknik ve o kadar parametreye bağlı bir şey ki sorunu tam olarak kimse çözemiyor. Hatta üretici firmaların mühendisleri bile çözemiyorken biz son kullanıcıların bu konu hakkında bilgi vermesi son derece zor olur.

Genellikle %90 ekran kartının yüke girdiği durumda çıkar bu ses ve bobin kullanan tüm parçalardan gelebilir bu ses mesela PSU gibi. Şu ana kadar coil whine yüzünden arıza veren bir sistem veya pc parçası görmedim yani böyle bir konu açan görmedim. Aynı durum 3 senedir bende de oluyor ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Coul Whine sesi çok yüksekte olabiliyor. Mesela benim hemen hemen her oyuna girişte 3-4dk aşırı "uçak kalkıyormuş gibi" bir ses oluyor sonra kabul edilebilir seviyeye geliyor. Bu aynen devam etse bu şekilde kullanmak imkansız.