15373

Becerikli
Selam, bazı arkadaşlarım sitemdeki yazı tipini beğenmediğini söyledi. Bende yeniden düşünerek, yazı tipini değiştirmeye karar verdim. Sitemin yazı tipi: Pixellari (h1, h2, h3..) ve Retro Land Mayhem (body, p, code...) gibidir. Sitenin teması nostaljik olduğu için bu tarz yazı tiplerine ihtiyacım var.

Görüntü;
2025-02-11_10-29.webp

Başlıklarda nostaljiyi anlarım, ama okumayı zorlaştıran nostaljiye saçma diyebilirim. Siteye ve attığınız gönderiye baktım. Dark Reader açık şekilde girince font renkleri göz yormuyordu. Dark Reader kapatınca daha da gözümü aldı. Sitedeki renkler de uyumsuz.

Bence başlık, alt başlıklarda bu fontu kullanın. Onun dışında Arial gibi uygulama, site vb. genel kullandığı bir font tercih edin. Ben yazılara bakarken bulanık görmeye başladığım fontları sevmiyorum. Genelde yerel site içeriği tüketmiyorum, ama tüketecek olsam sitenizi gördüğüm gibi kapatırdım. Nostaljiyi daha çok site tasarımında sağlayın.

Mesela koyu tema yerine sararmış bir kitap yaprağı veya defter kenarlarına yaptığımız süslemeler gibi detaylar ekleyin.

Font olarak mesela MyAbandonware kullandığı fontu kullanabilirsiniz. Pixel oyun tarzı font yerine daha okunaklı ve eski, resmi artık ne diyorsanız durduğundan diğer sitelerden ayrılacaktır. Bahsettiğim tasarımla dokunuşlar için de iki siteye bakılabilir.

Goodreads örneğini ekleme nedenim de çok kullanılmasına rağmen, bu dönemde bile 2000-2010 arası site tarzına yakın bir site. Wayback Machine üzerinden eski sitelere bakıp, o siteler gibi bir tasarım da kullanabilirsiniz.

Son olarak ana sayfadaki görselleri daha ilgi çekici yapabilir. SEO vb. öne çıkmak adına görsel üstüne yazı yerine, konu başlıklarını ayrıca yazabilirsiniz. Siteniz daha çok şirket sitesi kafasında gözüküyor. Ama bloglar okunsun istiyorsanız ya kullanıcıya seçenek olarak listeleme sunun. Ya da direkt listeleme seçin. En ideal başlık takibi ve odak listelemede yapılır. Forum konuları mesela listeleme. Technopat haber sitesine sırf kötü tasarımından adım bile atmıyorum. Takip ettiğim bazı haber sitelerini bırakayım.

Neowin'in liste olarak kullanıyorum.

2025-02-11_10-46.webp

2025-02-11_10-48.webp

Font önerisinde aklıma bir şey gelmiyor. Ama tasarımsal olarak nostaljiyi yansıtmak bana daha mantıklı geliyor. Bazı konularda internete zıt gitmenin bir mantığı yok. Seçeceğin zaman da çözünürlük değişimleri, yorgunluk, gözlük kullanımı vb. okunabilir bir font tercihi ve tema, yazı renklerinin kontrastını da göz yormayacak şekilde seçmeye odaklanın.

Son düzenleme:
Sitenin içinde yerleşik gece modu var. Onu denemeni isterim, seçim şeyleri yapmak için çok uğraşmam lazım. Bu da beni aşıyor. Sitenin temasına ve ortamına uyan bir yazı tipi ile işi çözerim diye düşünüyorum. O oyun sitesindeki yazı tipi maalesef pixelart değil. Sitenin doğasına ters tepiyor. Görseller için bir şeyler denemek isterdim ama sitede şuan 30 küsür yazı var. Onları düzenlemem gerekecek, o yüzden pek yanaşamam ama kitap veya defter vari bir tasarım ise oyun/hikâye sitesine uymaz.

Renkleri için düşüncelerim aynı, yazıları ve logoyu değiştirmem lazım. Bu aralar, kökten değişiklik yapmaya pek cesaretim yok. Çok değişiklik yapmak siteye zarar yazmaz mı? Zaten konu başlıkları yazılıyor, sadece ana sayfada gözükmüyor. Sitenin geri kalanında gözüküyor. Bunun dışında, sitenin temasını değiştirmeden ve büyük değişiklikler yapmadan çözüm üretmeye çalışacağım.

Yorumunuz için teşekkür ederim.