Öncelikle sizin fikrinizi söylediğiniz yerde bizde fikrimizi söylüyoruz. Fikirlerimizi belirtiğimiz bir platform burası. Arkadaş orada yeni başladığını belirtmese bile yeni başladığı belli. Daha iyisini yapabilse zaten yapacak bu bariz bir şekilde belli.
Orada arkadaş nasıl görünüyor diye soruyor. Orada ona böyle ya da şöyle yap diyebilirsin. Yeni başladı isen bu eğitime bak diyebilirsin insanlara direk sen yapamıyorsun demek. Bana göre saçma, sizin sektörde bazen tek kelime ile insanların kırıldığını gördüm. O yüzden iki kelime ile neler olabilir tahmin edersiniz.
Dostum, senin fikrin katılabileceğim bir fikir değil, belirtebilirsin hiçbir sorunum yok ama fikrini kabul etmek veya ona göre davranmak zorunda falan da değilim, bunu bana verdiğin cevabın başında belirttiğin için yazıyorum, keza arkadaş da tasarımı hakkında fikir almak istemiş (bana göre ortada bir tasarım yok.), ona da yorum yazma hakkına sahibim, konu sahibine hakaret etmedim, eleştirinin dozunu kaçırmadım, sektörden birisiyim.
"Sen yapamıyorsun demek." ben nerede bu kelimeyi kullandım? Sadece abonelik fiyatıyla alakalı da bir tasarım yapılmasına gerek olmadığını belirtmek için "bazı şeyler de olmayıversin be?" demişim, gülmüşüm, adama "kardeş, sen bu tasarım ve kodlama işini bırak, pazarda meyve sat." mı demişim?
Sektörde olmadığın için dilediğin gibi iyimserlik yapabilirsin, sonuçta bilgin yok. Ama özellikle Front-End kısmında bu sektöre girecekse, internette ki herhangi bir forumun bir tanesinde yapılan yorumla adam mahvolacaksa bu sektöre hiç girmesin. Tasarım her sektörde çok zordur, altından kalkman gereken bir sürü şey başına gelir, bir şirkette çalışsa karşısına ne projeler gelecek ne kadar kısa zamanla, onca uğraşa rağmen gözetmenden illaki bir laf yiyor sektöre yeni girenler.
Emin ol freelance bile çalışsa öyle bir müşterilerle karşılaşacak ki, yeri gelecek sıfır bilgisi olan adamdan "bu niye böyle?" diye yarım saat hakaret yiyebileceğin noktalara gelecek, yazılım sektörü dışarıdan insanlara kolay gibi mi gözüküyor bilmiyorum ama bu tür şeylerden morali bozulacak adam tekrar söylüyorum bu sektöre girmesin.
Gel gelelim neden bu arkadaşı böyle eleştirdiğime, uzun uzun açıklayayım çünkü hem senin içinin rahat etmesi, hem de onun biraz bir şeylerin farkına varmasını isterim.
Öncelikle, neden bu tasarım bile değil benim için onu söyleyeyim, yazılıma başlama hedefi koymuşsundur kendine, Front-End ile basitinden bir giriş yapmak istemişsin, yeni başlamışsın, iyi bir tempo ile 3 saatlik herhangi bir video izle, yine bundan daha iyi bir şey yaparsın, bak bunu iddia etmiyorum, yetiştirdiğim onlarca öğrenci üzerinden de yorum yapıyorum.
Öğrencilerimden biriyle yaşadığım bir anıyı anlatayım, 4 saatlik bir ders işlemiştik, arka plana resim yerleştirme, menü, link ve div yapıları üzerinde çalışmıştık, ertesi gün çocuk heyecanlı heyecanlı bir şekilde "hocam bir site tasarladım tarihle alakalı, menüdeki linklerle farklı komutanların sayfasına gidebiliyorsunuz." diye anlattı bana, müthiş de bir heyecanı vardı üzerinde, gösterdi, arka planda tam manasıyla oturmayan bir resim, yine aynı şekilde aralığı bile düzgün olmayan bir menü, düzgün yerleştirilmemiş divler, menü linkleri çalışıyordu, ana sayfanın kopyası üzerinde menüsüz dümdüz yazı ve komutanın fotoğrafları vardı.
Ama ben çok beğenmiştim, çünkü öğrencim bunu tutkuyla yapmış, aşırı yanlış yapsa da gerçekten bir tasarım denemiş, özellikleri kullanmış, ona hatalarının olduğunu ama çok güzel bir şey denediğini söyledim, morali de bozulmadı, "birlikte düzeltelim mi hocam." dedi, oturduk o gün işlememiz gereken bir dersimiz, benim de ücretini aldığım bir saat vardı ama o gün hiç ücret almadan, derste işlemeden sadece çocuğun sitesini mükemmelleştirdim. Yani sektörde ki herkes canavar değil, ancak konu sahibinin yaptığı şeyde dürüst olmak zorundayız, hatta sert bile olmalıyız ki kendini geliştirsin.
Tekrar ediyorum, bu bir tasarım değil, dümdüz div içine text girilmiş, site tasarımı denmiş.
Yeni başlayan biriysen daha cesur, daha yaratıcı bir şeyler deneyebilirsin, sadeliği de koruyabilirsin bunun yanında.
Peki bu arkadaş kötü bir şey mi yapmış? Hayır tabii ki de neden kötülük anlamında bir şey olsun bu arkadaşın yaptığı? Ben buna sinir mi oldum? Hayır tabii neden sinir olayım? Ortada art niyetlikle alakalı bir şey yok, keşke yeni başladıysa yeni başlayan birisi olduğunu da belirtse.
Yeni başlamış bile olsa, adım adım gelişmesini takip edebilmek adına yapabileceği daha iyi şeyler var konu açmaktansa, mesela az çok div açmasını, onları belirli bir yere yerleştirmesini, mavi yazmasını bilen bir nasıl bir şeyin içinde olduğunu bilip bunu tasarım diye atmamalı bence.
Ancak bir şeyi söylemek istiyorum, eğer ki yeni başlamış biri değil, ortalama üzeri bilgisi olan birisiyse, işte o zaman eleştirim rezalet olarak değişir.