EmirhanRadicus

Üstün
Makaleler
1
Selam dostlar, bugün ne yazık ki pek moralim yerinde değil.

Bu zamana kadar kendi kutusu olmayan bilgisayar parçalarımı hep baloncuklu naylon poşette taşıdım. En az 20-30 kere bu şekilde taşımışlığım vardır. Statik elektrik diye bir şeyin olduğunu biliyordum ancak 30 kere taşıdım, bir şey olmadıysa 31.'de de bir şey olmaz gözüyle bakıyordum.

Ancak okulların açılmasıyla şehir değiştirirken rahmetli ROG Strix RTX 3080 ekran kartımı bilgisayara taktığımda güç kaynağı sürekli kısa devreye düşmeye başladı. Çok masum bir şekilde BIOS sıfırlama, güç kablosunu takıp çıkarma gibi şeylerden kaynaklandığını sanırken meğer güzelim kart, poşetin statik elektriği yüzünden bilmem kaç bin volt yiyerek kısa devre yapmış.

Kartın içindeki MOSFET'ler yanmış. Ayrıca bu elektrik VRAM'lere de sıçradığı için VRAM'ler de rahmetli olmuş. Tamir için bana 15 bin TL civarı bir masraf çıkardılar. 15 bin TL'ye ikinci el ROG Strix bulamasam da yine güzel bir RTX 3080 bulunabilir. Ayrıca o parayı verdikten sonra tamirin %100 başarılı olup olmayacağı ve kartın ne kadar ömrünün kalacağı da belirsizdi.

İstisnaların kaideyi bozmadığını çok iyi anladığım bir olay oldu. O istisna 30 tane de olsa, yaşanan o tek bir kaide insana gerçekten acı veriyor.

Zaten maddi olarak çok sıkışık olduğum bir dönemde bunun başıma gelmesi çok kötü oldu. Siz siz olun, şartlar ne olursa olsun bir yerden mutlaka antistatik poşet bulun ya da statik elektrik biriktirmeyen şeylerle taşıyın.

Bankaya on binlerce lira borcum varken ve okul masrafları belimi büküyorken böyle bir olayın yaşanması beni çok yıprattı. Sadece içimi dökmek istedim.