Bütçe
MSI laptop
Her konuşan biliyor demek değil bu. @incii hocam haklı bu konuda. Zaten ROG ve Zephyrus diye ayıran birinden ne bekliyorsunuz ki? ROG, Republic of Gamers demek. Bahsettiği amiral gemileri STRIX ve Zephyrus kasalar.

ROG çatı marka evet ama STRIX saf performans kasasıyken Zephyrus premium ince kasadır. Yani karakterleri ve hitap ettikleri kitle tamamen farklı. Ben orada segment ve mühendislik farkını anlatıyorum sen kalkmış bana sözlük tanımı yapıyorsun. Marka broşürü ezberleyeceğine aç da iki tane termal test veya devre şeması oku. Teknik veriye verecek cevabın yoksa terminoloji arkasına sığınma.

Ben MSI Cyborg, Thin, Katana ve Lenovo LOQ serisine bulaşılmaması gerektiğini düşünüyorum. Saatli bomba gibiler. Arkadaşların dediği gibi ASUS TUF başarılı bu sene. Benim en çok beğendiğim Lenovo Legion 5 OLED olmuştur bu sene. Gerçekten bu fiyata mühendislik harikası.

ROG çatı marka evet ama STRIX saf performans kasasıyken Zephyrus premium ince kasadır. Yani karakterleri ve hitap ettikleri kitle tamamen farklı. Ben orada segment ve mühendislik farkını anlatıyorum sen kalkmış bana sözlük tanımı yapıyorsun. Marka broşürü ezberleyeceğine aç da iki tane termal test veya devre şeması oku. Teknik veriye verecek cevabın yoksa terminoloji arkasına sığınma.
Katılmıyorum. ROG çatı marka olabilir evet; ancak satılıyorken başına ROG yazılıyor yani kelime oyunu yapmıyorum, olanı söylüyorum.

https://rog.asus.com/tr/laptops/rog-strix-series/

https://rog.asus.com/tr/laptops/rog-zephyrus-series/

Yani anlayacağınız farklı ürünler. Hitap ettikleri kitle farklı olabilir ancak Strix kasanın saf performans olduğunu net olarak kanıtlayan herhangi bir argüman yok. Eğer kıyas yapıyorsak RTX 5080 ROG Strix kasa, RTX 5080 Zephyrus kasa'yı saf güçte tokatlar (aynı Watt değerine sahiplerse fark çok olmayacaktır çünkü limitleri aynı). Anlamadığın bir yer olursa rica ediyorum tekrardan yanıtlayabilirsin. Gelelim Zephyrus kısmına: Zephyrus daha çok iş yapan insanlar için evet; ancak bu, oyun oynayacak "saf" kas gücü isteyen insanlar alamayacak demek değil. Daha çok ağırlıktan ödün verilmesi amacıyla geliştirilmiş bir seri; yoksa 5080M gibi bir GPU koyacaklarını hiç düşünmüyorum. Ayrıca "Marka broşürü ezberleyeceğine aç da iki tane termal test, devre şeması oku" dediğiniz kısmı saçma buldum; teknik veriye verecek cevabım da gördüğünüz kadarıyla var. En sona bir not daha düşmek istiyorum: ROG yani "Republic of Gamers", ASUS'un oyunculara özel geliştirdiği serisi. Yani Strix ve Zephyrus kasalar aynı başlık altındaysa onları saf güç ve premium ince kasa diye ayırmak saçma.

Katılmıyorum. ROG çatı marka olabilir evet; ancak satılıyorken başına ROG yazılıyor yani kelime oyunu yapmıyorum, olanı söylüyorum.

https://rog.asus.com/tr/laptops/rog-strix-series/

https://rog.asus.com/tr/laptops/rog-zephyrus-series/

Yani anlayacağınız farklı ürünler. Hitap ettikleri kitle farklı olabilir ancak STRIX kasanın saf performans olduğunu net olarak kanıtlayan herhangi bir argüman yok. Eğer kıyas yapıyorsak RTX 5080 ROG STRIX kasa, RTX 5080 Zephyrus Kasa'yı saf güçte tokatlar (aynı watt değerine sahiplerse fark çok olmayacaktır çünkü limitleri aynı). Anlamadığın bir yer olursa rica ediyorum tekrardan yanıtlayabilirsin. Gelelim Zephyrus kısmına: Zephyrus daha çok iş yapan insanlar için evet; ancak bu, oyun oynayacak "saf" kas gücü isteyen insanlar alamayacak demek değil. Daha çok ağırlıktan ödün verilmesi amacıyla geliştirilmiş bir seri; yoksa 5080M gibi bir GPU koyacaklarını hiç düşünmüyorum. Ayrıca "marka broşürü ezberleyeceğine aç da iki tane termal test, devre şeması oku" dediğiniz kısmı saçma buldum; teknik veriye verecek cevabım da gördüğünüz kadarıyla var. En sona bir not daha düşmek istiyorum: ROG yani "republic of gamers", ASUS'un oyunculara özel geliştirdiği serisi. Yani STRIX ve Zephyrus kasalar aynı başlık altındaysa onları saf güç ve premium ince kasa diye ayırmak saçma.

Ya mesela MacBook Air hem de MacBook Pro modellerinin başında MacBook yazıyor diye bu cihazları aynı kefeye mi koyacağız? İkisi de aynı ailenin ürünü ama biri taşınabilirlik odaklı Air diğeri ise yük altında çalışsın diye tasarlanmış Pro modelidir. ROG Zephyrus ile ROG STRIX arasındaki fark da tam olarak bu bunu demeye çalışıyorum ya da ikisi de ROG çatısı altında, ayırmak saçma demek, S serisi de Mercedes, A serisi de Mercedes, ikisi de Mercedes olarak satılıyor işte demek gibi.

Kağıt üzerinde iki cihazın da RTX 5080 ve aynı watt değerine sahip olması pratikte aynı performansı verecekleri anlamına gelmez. STRIX kasadaki soğutma bloku ve hava hacmi ile Zephyrus'un incecik yapısı bir olamaz biliyorsunuzdue zaten. Zephyrus o gücü termal limitlere takılmadan yani throttle yemeden ne kadar sürdürebilir sence? STRIX o yükü saatlerce tam güçte sırtlanırken Zephyrus fiziksel yapısından dolayı bir noktada frekans kısmak zorunda kalır. ASUS bu serileri boşuna ayırmıyor. Biri taşınabilirlik ve premium hissiyat satarken diğeri saf kas gücü ve sürdürülebilir performans satıyor. Yani mesele sadece içindeki çip değil o çipi besleyen ve soğutan termal mühendisliktir. Saf güç dediğimiz şey anlık değil sürekli olandır.

Saf güçte tokatlar cümlesini sen de farkında olmadan koşula bağlı kurmuşsun aynı watt değerine sahiplerse fark çok olmayacaktır. Diyorsun. O olmayacaktır dediğin fark, uzun süreli Render'da, saatlerce süren oyun seanslarında, Boost sürekliliğinde ortaya çıkar. STRIX burada nefes alır, Zephyrus burada denge kurar zaten. Biri güç gösterisi yapar, diğeri verimlilik gösterisi. İkisi de bilinçli tercihlerdir.

5080M örneği de tam bunu destekliyor aslında. ASUS'un Zephyrus'a o GPU'yu koymaması yapamaz olduğu için değil, ürün konumlandırması yüzünden. Çünkü o kasa, taşınabilirlikten ve akustikten ödün vererek saf kas gücü kovalamak için tasarlanmıyor. Bu bir eksik değil, strateji. Zephyrus'un hedef kitlesi oyun oynamaz demiyoruz zaten öncelik sıralaması farklı diyoruz. Bu ayrımı kabul etmeden yapılan her karşılaştırma havada kalıyor.

Son düzenleyen: Moderatör: