Merhaba,

Bulut depolama fiziki depolamadan daha mı iyi olmaya başladı? Fiziki diski bozulup veri kaybeden çok duydum. Harici disk gibi yedek alındığında pek bir şey olmaz ama bozuluyor işte. Dosya paylaşım için birebir, bulut depolama. Ama bi' internet hızı sıkıntı.

Kişisel kullanım olarak ucuzdan pahalıya sayarsak:
  1. Google One
  2. iCloud
  3. Microsoft OneDrive
Bu şirketlerin bulut depolaması çok iyi diye biliyorum. Tabii veri satma olayını görmemezlikten gelmek olmaz. Hepsi satıyor bilgiyi ama ben daha iyi olduğunu düşünüyorum. Herkesin kullanıma bakarak kullanılan kişisel bulut depolama bunlar diye biliyorum. Sizce?

İyi Sosyaller.

Veri satma şüpheniz var ise eşitleyeceğiniz dosyayı şifreleyebilirsiniz. Basit bir örnek verecek olursak arşiv olarak sıkıştırıp parola belirleyebilirsiniz. Bu işlem, dosyanızı belirli argoritmalar ile şifreler.

Büyük bulut depolama hizmetleri de verilerinizi erişilebilir ve bozulamaz yapmak için yatırımlar yapmış durumda.

Bulut hizmeti sağlayan firmalar da verini tek bir yerde tutmuyor. Adamlar t*ror saldırısı ihtimalini bile düşünüyor daha ne yapsınlar? Verini ikiden fazla veri binalarında tutuyorlar ve bildiğim kadarıyla hepsi farklı kıtalarda. (Google, Microsoft gibi büyük firmalar. Yandex'den emin değilim.)

Bence hayır hocam. Fiziki depolama her zaman revaçta olacak. Çünkü fiziki depolamada o dosyalar size ait, ancak bulut depolamada size ortak olan birisi, birileri daha var. Bu güvensizlik oluşturur. Böyle küçük çaplı dosyaları tutmak için iyi, mesela oyun modları, açık kaynak programlar. Ancak size özel olan dosyaları oraya yüklemek ne kadar mantıklı bilemiyorum. Ben yapmazdım en azından.

Bence hayır hocam. Fiziki depolama her zaman revaçta olacak. Çünkü fiziki depolamada o dosyalar size ait, ancak bulut depolamada size ortak olan birisi, birileri daha var. Bu güvensizlik oluşturur. Böyle küçük çaplı dosyaları tutmak için iyi, mesela oyun modları, açık kaynak programlar. Ancak size özel olan dosyaları oraya yüklemek ne kadar mantıklı bilemiyorum. Ben yapmazdım en azından.
@Recep Baltaş abimiz bile Google One kullanıyor. Kendisi cevap verir mi bilmiyorum ama bir keresinde bahsetti.
Aylık verdiğim ücret toplayınca zamanla çok yapacak ayrıca her seferinde dosyamı indirmek zorunda kalmak büyük eksik.
Yapacak bir şey yok ama veri kaybolma riski neredeyse hiç yok.

Bazı veriler vardır ki bence fiziki olarak barındırılmalıdır. Birden fazla fiziki harddisk ile harddisk zarar gördüğü takdirde veri kaybı riski minimuma indirilebilir. Mutlaka yedekli olmalı diye düşünüyorum.

Bazı verilerin ise cidden fiziki olarak yer kaplamasına gerek yok. Bulut iyidir öyle durumlar için. Ama mesela kaybolmasından korktuğun fotoğrafların vs varsa biraz bütçe ayırıp bastırmanı tavsiye ederim. Hiçbir zaman dijital dünyaya %100 güvenmemek lazım. Google Drive’a yedeklersin, Google dediğin firmanın da bir garantisi yoktur. ChatGPT çıktı Google epey revaştan kalktı örneğin. Yarın başka alternatifler çıkar, bulut hizmetini durdurmaya karar verirler bir anda. Teknoloji dünyasında neler değişmedi ki?

Bazı veriler vardır ki bence fiziki olarak barındırılmalıdır. Birden fazla fiziki harddisk ile harddisk zarar gördüğü takdirde veri kaybı riski minimuma indirilebilir. Mutlaka yedekli olmalı diye düşünüyorum.

Bazı verilerin ise cidden fiziki olarak yer kaplamasına gerek yok. Bulut iyidir öyle durumlar için. Ama mesela kaybolmasından korktuğun fotoğrafların vs varsa biraz bütçe ayırıp bastırmanı tavsiye ederim. Hiçbir zaman dijital dünyaya %100 güvenmemek lazım. Google Drive’a yedeklersin, Google dediğin firmanın da bir garantisi yoktur. ChatGPT çıktı Google epey revaştan kalktı örneğin. Yarın başka alternatifler çıkar, bulut hizmetini durdurmaya karar verirler bir anda. Teknoloji dünyasında neler değişmedi ki?
Bulut hizmeti biter mi bilmem ama verilerin zamanla boyutu artacak. Bu şekilde belki daha fazla ihtiyaç duyulur. Tabii ne olacağı belli olmaz.