Geriliyorum

Uzman
Fazla uzatmadan derdimi anlatmaya çalışacağım. Cihazı iki hafta önce aldım ve gerekli tüm sürücüleri falan kurmuştum. C23 ve türevi birkaç test yaptım sıcaklık değerleri ve puan normal çıktı. Sorun şu ki cihazım boştayken anormal seviyede fan (CPU fanı) çalıştırıyor. Hatta ilk açılışta BIOS-Windows ekranındayken bile fan çok hızlı çalışıyor. Masaüstünde arka planda her şeyi kapattığım halde boşta dururken fan sesli çalışıyor, Chrome'da birkaç sayfa açıkken yahut film izlerken gene aynı. Ben istiyorum ki cihaz boştayken veya günlük hafif işler yaparken fan sesi duymayayım. Sadece yük altına girince fanlar hızlı çalışsın.

Her neyse cihazı aldıktan sonra ki gün servise yolladım ve halen serviste. Bugün arayıp hiçbir sorun olmadığını ve sadece format atıp geri göndereceklerini söylediler. Birkaç gün içinde elime geçmiş olur ve undervolt ile yaşadığım sorunu çözebilir miyim diye bir fikir aklıma geldi.
Eğer kesin çözüm sağlayacaksa cihazı kullanacağım ama fayda etmez derseniz iade işlemi başlatacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fazla uzatmadan derdimi anlatmaya çalışacağım. Cihazı iki hafta önce aldım ve gerekli tüm sürücüleri falan kurmuştum. C23 ve türevi birkaç test yaptım sıcaklık değerleri ve puan normal çıktı. Sorun şu ki cihazım boştayken anormal seviyede fan (CPU fanı) çalıştırıyor. Hatta ilk açılışta BIOS-Windows ekranındayken bile fan çok hızlı çalışıyor. Masaüstünde arka planda her şeyi kapattığım halde boşta dururken fan sesli çalışıyor, Chrome'da birkaç sayfa açıkken yahut film izlerken gene aynı. Ben istiyorum ki cihaz boştayken veya günlük hafif işler yaparken fan sesi duymayayım. Sadece yük altına girince fanlar hızlı çalışsın.

Her neyse cihazı aldıktan sonra ki gün servise yolladım ve halen serviste. Bugün arayıp hiçbir sorun olmadığını ve sadece format atıp geri göndereceklerini söylediler. Birkaç gün içinde elime geçmiş olur ve undervolt ile yaşadığım sorunu çözebilir miyim diye bir fikir aklıma geldi.
Eğer kesin çözüm sağlayacaksa cihazı kullanacağım ama fayda etmez derseniz iade işlemi başlatacağım.

Undervolt işlemi, işlemcinin voltajını düşürerek ısısını azaltmak ve fan gürültüsünü azaltmak için etkili bir yöntem olabilir. Aşağıda, Intel i7-14700HX işlemciniz için undervolt işlemini nasıl uygulayacağınıza dair adım adım bir kılavuz bulunmaktadır:

Adım 1: Gerekli Yazılımı Edinin​

• Throttlestop veya Intel XTU gibi bir undervolt programı indirin. Her ikisi de yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Yazılımlardan birini uygun kaynaktan indirin ve yükleyin.

Adım 2: Yazılımı Başlatın​

• Seçtiğiniz undervolt yazılımını çalıştırın.
  • Throttlestop kullanıyorsanız, "FIVR" sekmesine gidin.

Adım 3: Voltaj Değişiklikleri​

• "CPU Core" ve "CPU Cache" için voltaj ayarlarını bulun.
  • Oldukça dikkatli olun ve ilk olarak işlemcinizin voltajını -100mV ile düşürmeyi deneyin. (Bu, genellikle güvenli bir başlangıç noktasıdır.)
  • Değişiklikleri uygulayın.

Adım 4: Stabilite Testi Yapın​

• Yazılım içinde "Stress Test" veya benzeri bir seçeneği bulun ve başlatın.
  • İşlemciyi birkaç dakika boyunca test ederek stabil olup olmadığını kontrol edin.
  • Eğer sorun yoksa voltajı biraz daha azaltmayı deneyebilirsiniz. Ancak işlemciyi sürekli yük altında tutmamaya dikkat edin.

Adım 5: Uygulama ve İzleme​

• Eğer stabilse, “Save” veya “Apply” seçeneği ile ayarları kaydedin.
  • Herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve durumu izleyin.

Adım 6: Fan Davranışını Gözlemleyin​

• Cihazdan tamamen çıkın ve normal kullanım senaryonuzla (boşta, hafif işler) fan gürültüsünü izleyin.
  • Eğer fanlar hâlâ fazla çalışıyorsa voltaj ayarlarını tekrar gözden geçirin ya da daha fazla düşürmeyi deneyin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Her voltaj düşürmesinden sonra işlemcinin kararlılığını kontrol edin; eğer sistem çökerse veya beklenmedik davranışlar sergilerse voltajı artırmalısınız.
  • Aşırı undervolt işlemi, sistem kararsızlığına neden olabilir; bu nedenle her adımda dikkatli olun.

Sonuç​

- Eğer undervolt işlemi istenen sıcaklık ve ses seviyelerini sağlamıyorsa, başka bir çözüm yolu aramak isteyebilirsiniz. Örneğin, BIOS güncellemeleri veya fan kontrol yazılımları gibi.

Başarılar dilerim!