Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Merhaba arkadaşlar. LGA tabanlı soketli Intel sistemlerde soğutucuyu aşırı sıkınca işlemciye temas etmesi gereken pinlerden bazıları yana kayıyor ve bu yüzden RAM kanallarından birisi devre dışı kalıyor. Bunun sonucunda da 32 GB RAM'in sadece 16'sı çalışıyor.
AMD sistemlerde eskiden bu sorun yoktu, zira AMD işlemciler PGA soket yapısını kullanıyordu. Fakat AMD de AM5 (2022) ile birlikte LGA soket yapısına geçti (LGA 1718 spesifik olarak).
AMD AM5 sistemlerde de soğutucu aşırı sıkılınca RAM görmeme sorunu olabilir mi?
Yanlışım yoksa şimdiye dek denk gelmedik ama PGA sokette de bu RAM sorunu oldu açıkçası! İşlemciyi söküp geri takmak fayda etti bazı arkadaşlarda. Bazısında da yamuk pin vardı.
Ürünü Buradan sipariş ettim. 4 gün içerisinde geldi, orjinal ürün. İçerisinden frame, işlemci soket vidalarını sökmemiz için alyan anahtarı (ya da ismi her neyse), ve bir adet TF7 termal macun geldi.
9800x3D - MSI x870e Carbon combosu için sipariş ettim. Aslında AM5 için bu tür framelere ihtiyaç yok. Pek bir faydası olmuyor. Fakat ben sırf macunlama işlemi kolay olsun diye aldım.
Montajlarken vb fotoğraf çekmedim, ama adım adım nasıl yapacağınızı anlatayım:
1-Kasanızı yatırın, işlemciniz üzerindeki soğutucuyu çıkartın.
2-Soğutucunuzun üzerindeki termal macunu temizleyin...
Bu secure frame'nin montajını yaptım, sonra soğutucuyu monte ettim. Sistem BOOT olmadı ve DRAM&CPU hatası verdi. Aynı problem, aynı soğutucu ile 11400'te başıma geldiği için vidaları gevşettim, problem çözüldü.