Tamam mıdır? Save alıp PC başlasın mı yeniden?
Save aldım ve PC açıldı hocam.
Buradan sonraki takibim yaşadığım problem için olacak değil mi?

GÜNCELLEME @Ayhan Dönmez
Ayhan hocam BU ŞEKİLDE RAM ayarlarını yaptıktan sonra PROBLEM GERİ DÖNDÜ.
PC yeniden başlatarak tekrar denedim ve 4. açılışta oldu.

XMP kapattığımda biliyorsunuz çözülmüştü dediğiniz gibi inşaa ettikten sonrada problem geri döndü.
Son olarak 1.43 verip test edeceğim 3 voltaj ayarını da eğer problem tekrarlarsa:
GÜNCELLEME: 1.43v verdiğimizde de üç ayara problem yaşandı.

Tekrardan yapmadığı eski ayarlara geri döndürmek istiyorum. Nasıl bir yok izlemeliyim?Memory Try İt - Disable alsam yeterli mi yoksa voltaj ayarlarını önce manuel düşürmem mi gerekiyor? Sanki Memory Try İt - Disable alsam bile voltaj ayarları inşa ettiğimiz gibi duruyor ama save almadım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
Restore defaults mu yapayım?
XMP zaten off, inşa iptal, default 4800MT/s

Sorunun XMP/Ram kaynaklı olduğu ortaya tamamen çıktı diyebilir miyiz?

Gerçekten uğraş yerine RAM değiştirme fikrine ne diyorsunuz hocam? Hatta diyorsan anakartında tırt onu bile değiştiririm. Şart değilse de kalabilir, Mini stutter problemim var onun bile bundan RAM kaynaklı olduğunu düşünüyorum, Anakart QVL listesinden bir RAM bakayım mı ya da sizlerin direkt bildiği uyumlu bir RAM modülü? ne yapalım nasıl ilerleyelim?

Hocam kusura bakmayın kafam allak bullak, derdim 6000MT/s, kararsızlıktan kurtulmuş bir PC kullanmak. Bu yüzden çok şey yazıyor ya da soruyor ve sizi bunaltıyorum ama yönlendirmelerinize açığım sonuna kadar da uygulayacağım.

Sorun bellek kontrolcü de olabilir, frekansı 5600 yapıp dene. Öyle anlaşılır. Diğer yaptığın ayarlar kalsın.

Yani hiçbir ayarı değiştirmeden yaptığımız haliyle 5600MT/s mi yapayım?
Bellek kontrolcüsün de problem olması durumunda ne yapılabilir?

Yani hiçbir ayarı değiştirmeden yaptığımız haliyle 5600MT/s mi yapayım?
Bellek kontrolcüsün de problem olması durumunda ne yapılabilir?

Evet, değiştirmeden 5600 yapıp bak. O da olmazsa 5200. Birinden biri sorunu düzeltmeli. İşlemci değişmen lazım, 9700X gibi. MSI'den de kurtulsan fena olmaz. X670'leri unutmuşlar.

5600 yaptım 5-10 kere aç-kapa testine başladım.
GÜNCELLEME:
5600MT/s problem YAŞANDI.

Sorun tekrarlarsa 5200 deneyeceğim. En geç 15 dk içinde güncelleme yapacağım.
İşlemci… MSI anakart içinde buraya konu açtım biliyor musunuz keşke sizi tanımış ya da denk gelmiş olsaydık… buradaki öneri ile ASRock anakart yerine aldım. İkisi çok pahalı olabilir gibi… Ram temize mi çıkıyor peki? Keşke ram problemli olsaydı mı desem gerçi günümüzde ram fiyatları da uçuk…. Beynimmm yandı ve travma oldu işlemci değiştikten sonra da yaparsa herhalde hastaneye yatırılım. Teknoloji hızlı gelişmiş ama sorunları da beraber getirmiş i5 4. Nesil işlemci gtx960 dan yıllar sonra baba sisteme geçtiğimi düşünmüştüm ama sanki tak-çalıştır sistemdi onlar hiç üzdüğünü hatırlamıyorum.

5600 yaptım 5-10 kere aç-kapa testine başladım.
GÜNCELLEME:
5600MT/s problem YAŞANDI.

Sorun tekrarlarsa 5200 deneyeceğim. En geç 15 dk içinde güncelleme yapacağım.
İşlemci… MSI anakart içinde buraya konu açtım biliyor musunuz keşke sizi tanımış ya da denk gelmiş olsaydık… buradaki öneri ile ASRock anakart yerine aldım. İkisi çok pahalı olabilir gibi… Ram temize mi çıkıyor peki? Keşke ram problemli olsaydı mı desem gerçi günümüzde ram fiyatları da uçuk…. Beynimmm yandı ve travma oldu işlemci değiştikten sonra da yaparsa herhalde hastaneye yatırılım. Teknoloji hızlı gelişmiş ama sorunları da beraber getirmiş i5 4. Nesil işlemci gtx960 dan yıllar sonra baba sisteme geçtiğimi düşünmüştüm ama sanki tak-çalıştır sistemi onlar hiç üzdüğünü hatırlamıyorum.

5200 deneyin sorun tekrarladıysa. Farklı işlemci ve RAM ile denemeden net bir şey demek zor. ASRock AM5'te işlemci yakıyor, Taichi harici kimse önermez hiçbir yerde. Öneren de bilmiyordur. MSI yine Tomahawk bedava verseler alınmaz. @LH44 'ün Toma'ya boşuna alerjisi yok. Firma zaten X670'i tamamiyle unutmuş vaziyette.

5200MT/s 10 deneme oldu, masaüstü geldiğinde üzerinde böyle silüet şeklinde birkaç kere windows açılış ekranının 1-2 saniye donup ardından gitmesi dışında farklı bir durum ya da problem gözlemlenmedi.

GÜNCELLEME
Saymayı bıraktım ve hala aç-kap yapıyordum, 5200MT/s hızda da problem tekrarlandı. @Ayhan Dönmez

Sorun yok denebilir 5200MT/s, şu anda ne yapıyor ve nereden devam ediyoruz? İşlemci mi Ram mi?

ASRock ve MSI yine bu forumda PC toplarken bir çok kişiden ve konudan aldığım yorumlarla satın aldığım bir parça oldu ama demek ki her zaman her söylenen doğru değilmiş.

5200MT/s 10 deneme oldu, masaüstü geldiğinde üzerinde böyle silüet şeklinde birkaç kere windows açılış ekranının 1-2 saniye donup ardından gitmesi dışında farklı bir durum ya da problem gözlemlenmedi.

Sorun yok denebilir 5200MT/s, şu anda ne yapıyor ve nereden devam ediyoruz? İşlemci mi Ram mi?

ASRock ve MSI yine bu forumda PC toplarken bir çok kişiden ve konudan aldığım yorumlarla satın aldığım bir parça oldu ama demek ki her zaman her söylenen doğru değilmiş.

Sorun AM5 kaynaklı, özellikle ASUS ve Gigabyte harici ve diğer firmaların üst segment kartları harici ciddi yazılımsal sıkıntılar var. Sendeki sorun bellek kontrolcü yani işlemci de olabilir, anakart da çok güven vermiyor. Donanım olarak kartların sorunu yok, senin gibi çok sorun yaşayan var. Kaç yıl oldu, halen daha durum değişmedi. 5200'de artık hiçbir sıkıntı olmaması gerekiyor senin senaryoda kısacası tüm bu ayarlar ile. Tek slot denemeleri de başarısızdı. Testte hata almıyorsun zaten, o da garip. Anakart, RAM ve işlemci bakmak lazım yani. Bazı kartlar RAM seçebiliyor.

EXPO kapalı iken hiç sorun yok ise sendeki problem anakartın RAM seçmesi olabilir. QVL aslında çok anlamı yok ama konu MSI olunca her şey beklenir. Bence eldekileri çıkartıp @LH44 ile Force ve 6000 CL30 bakın. İlk etapta işlemci dursun.

"nvlddmkm" olarak gözükmüyor son kararsız açılışlar, en son 2 saat önce olay görüntüleyicisinde bu problemi vermiş.

Tek slot denemeleri derken hiç tek slot denemedim, evet OCCT vs. testlerde sıcaklık, hata, çökme, kapanma, siyah ya da mavi ekran. Hiçbir problem almıyorum.
İnanın o kadar can sıkıcı ki...
Ne yapacağımı bilmiyorum artık. Satsam bir daha topla, bir daha maliyet. Parça parça denesem vakit ve yine maddiyat. Sıralamada en son parçayla çözme ihtimalin var ve o süreçte vakit ve maddiyat kaybı, eldekileri ikinci elden satmaya uğraş vs vs. Kafayı yiyeceğim.
Normal insanlar gibi birazcık maddi imkanlarım arttı ve 2013 senesinden kalma bilgisayardan kurtulmak ve hayalimdeki, çocukluğumdaki en iyi setup kurma fikrini hayata geçirdim ve bir gün keyif almadım... Kader mi bu.

Yine de madem öyle dediğiniz gibi yapalım pes etmeyelim ve Anakart ve Ram ikilisiyle işe başlayalım. Bu da bir süreç olacak hocam bazen uzunca uzak kalabilir bazen de hızlı hızlı gerek çözüm gerek diğer şeylerle uğraşabilirim ama buraya muhakkak süreci, güncellemeleri ve gelişmeleri yazacağım.

Anladığım kadarıyla "Force" anakart adı, nedir hemen alabilirim.
Hemen onunla uyumlu bir Ram modülü önerirseniz devamını da getirebilirim.
@Ayhan Dönmez

Ayhan hocam B850M Force inceledim ancak bana ASUS dahil F/P olması şart değil kaliteli, uzun ömürlü, stabil, BIOS açısından başarılı, RAM, işlemci, ekran kartı vb. biliyorsunuz uyumlu bir anakart ve Ram modülü önerir misiniz? Bu tarz bir kart mantıklı mıdır? Neye dikkat etmeliyim?

Asus ROG Strix B850-F Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart​

B850M Force MATX olması ve arkasındaki 2.0 vb. portların çok olması (Aktifte yayıncılık zaten yapıyorum mikrofon, kulaklık, klavye, fare, kamera, Elgato, Capture Card vb) port lazım ve 3.2, 3.1 açısından zengin bir anakart ve ram ihtiyacım çok daha fazla. B850M Force cidden güzel kart inceledim ancak bir tık yetersiz kalabilir.

AMD RYZEN R7 7800x3d
ASUS TUF RTX 4080 SUPER
KC3000 1TB SSD
PEERLESS ASSASIN 120 SE HAVA SOĞUTUCU
CORSAİR İCUE 400D AİRFLOW 850W 80+ GOLD PSU

GSKILL 32GB (2x16GB) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30 DDR5 1.35V EXPO Siyah Dual Kit Ram mesela bu ram hakkında ne dersiniz?​

Mesela bu anakartın QVL listesinde bu ram var güzel bir anakart ve ram derseniz bütçem uyumlu eğer ki değil derseniz de önerilerinize açığım yukarıda yazdığım gibi.

Son düzenleme:
@crystallreed canını sıkma. Ölüm dışında her şeye çare var. Yaşadığın durum çok can sıkıcı biliyorum ama metanetini yitirme.

Ben de aynı durumu yaşıyorum bu arada. Ne kadar can sıkıcı olduğunu biliyorum. Ben de parça değişikliğine gittim. İşlemci, anakart ve RAM değiştirdim. Parçalar kargoda gelmesini bekliyorum.

Sana tavsiyem önce RAM'leri sat ve bunlardan 2x16 şeklinde al ya da bunlardan al. Ben Patriot tercih ettim. İkinci elde Param Güvende ile 14-17K arasında da bulabilirsin. Nasıl almak istediğin sana kalmış.

Anakart konusuna gelince. Geçtiğimiz günlerde Vatan PC'de indirimler vardı. Ordan güzel bir anakart alınabilirdi. Mesela 11.700 civarına MSI MPG B850 Edge Ti WiFi vardı. 12.700 civarına Asus Rog Strix B850-G Gaming WiFi vardı. Bunlar tam senin istediğin tarzda port olarak zengin anakartlar. Ben senin gibi port ihtiyacına gerek duymadığım için B850M Force aldım. Mesela bu anakart hala aynı fiyat bandında sayılır. Ayhan abi alınır diyorsa tercih edilebilir.

Bence sıralama bu şekilde olmalı. Önce RAM sonra diğerleri şeklinde yani. Bol şans.

Çünkü şansa ihtiyacın olacak...

"nvlddmkm" olarak gözükmüyor son kararsız açılışlar, en son 2 saat önce olay görüntüleyicisinde bu problemi vermiş.

Tek slot denemeleri derken hiç tek slot denemedim, evet OCCT vs. testlerde sıcaklık, hata, çökme, kapanma, siyah ya da mavi ekran. Hiçbir problem almıyorum.
İnanın o kadar can sıkıcı ki...
Ne yapacağımı bilmiyorum artık. Satsam bir daha topla, bir daha maliyet. Parça parça denesem vakit ve yine maddiyat. Sıralamada en son parçayla çözme ihtimalin var ve o süreçte vakit ve maddiyat kaybı, eldekileri ikinci elden satmaya uğraş vs vs. Kafayı yiyeceğim.
Normal insanlar gibi birazcık maddi imkanlarım arttı ve 2013 senesinden kalma bilgisayardan kurtulmak ve hayalimdeki, çocukluğumdaki en iyi setup kurma fikrini hayata geçirdim ve bir gün keyif almadım... Kader mi bu.

Yine de madem öyle dediğiniz gibi yapalım pes etmeyelim ve Anakart ve Ram ikilisiyle işe başlayalım. Bu da bir süreç olacak hocam bazen uzunca uzak kalabilir bazen de hızlı hızlı gerek çözüm gerek diğer şeylerle uğraşabilirim ama buraya muhakkak süreci, güncellemeleri ve gelişmeleri yazacağım.

Anladığım kadarıyla "Force" anakart adı, nedir hemen alabilirim.
Hemen onunla uyumlu bir Ram modülü önerirseniz devamını da getirebilirim.
@Ayhan Dönmez

Ayhan hocam B850M Force inceledim ancak bana ASUS dahil F/P olması şart değil kaliteli, uzun ömürlü, stabil, BIOS açısından başarılı, RAM, işlemci, ekran kartı vb. biliyorsunuz uyumlu bir anakart ve Ram modülü önerir misiniz? Bu tarz bir kart mantıklı mıdır? Neye dikkat etmeliyim?

Asus ROG Strix B850-F Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart​

B850M Force MATX olması ve arkasındaki 2.0 vb. portların çok olması (Aktifte yayıncılık zaten yapıyorum mikrofon, kulaklık, klavye, fare, kamera, Elgato, Capture Card vb) port lazım ve 3.2, 3.1 açısından zengin bir anakart ve ram ihtiyacım çok daha fazla. B850M Force cidden güzel kart inceledim ancak bir tık yetersiz kalabilir.

AMD RYZEN R7 7800x3d
ASUS TUF RTX 4080 SUPER
KC3000 1TB SSD
PEERLESS ASSASIN 120 SE HAVA SOĞUTUCU
CORSAİR İCUE 400D AİRFLOW 850W 80+ GOLD PSU

GSKILL 32GB (2x16GB) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30 DDR5 1.35V EXPO Siyah Dual Kit Ram mesela bu ram hakkında ne dersiniz?​

Mesela bu anakartın QVL listesinde bu ram var güzel bir anakart ve ram derseniz bütçem uyumlu eğer ki değil derseniz de önerilerinize açığım yukarıda yazdığım gibi.

@monitortavsiye01 sağ olsun gerekli dokunuşları ve yönlendirmeyi yapmış. G.Skill CL30 olan M-die, o paralara asla alınmaz. Kart olarak İncehesap Cuma 22.00 ya da Vatan gece indirimi takip et. Gigabyte X870 Aorus ya da ASUS ROG B850-A, B850-G falan da alınabilir. MSI B850 Edge Ti fena değil. Muhtemelen sendeki sorun başta anakart sonra RAM kaynaklı. QVL vesaire bu sokette önemsiz. Fayda ettiğini görmedim. Sorun olacaksa yine olur yani, QVL List buna engel değil.