seeraddar

Yetkin
Bugün dışarıda gördüğüm bir kediyi sevdim. Çok uysaldı, büyük ihtimalle cins (Scottish Fold gibi) ve ev kedisiydi. Sevdirmesine izin verdi, hiç saldırgan değildi. Bir ara dişlerini elime değdirdi kızar gibi. Acıtmadı, yani ısırmadı. Derin bir yara ya da kanama olmadı.

O sırada elimde bir çizik oluştuğunu fark ettim ama bu çizik kediyle temastan mı, yoksa daha önce elimi demire sürttüğüm için mi oluştu emin değilim. Daha önce demire sürmüştüm ve o anlığına yanmıştı, karanlık bakmadım. Hangi elimdi onu da bilmiyorum.

Şu an için çizik yüzeysel görünüyor. Kuduz ya da tetanoz açısından bir risk olur mu diye merak ediyorum. Aşı yaptırmam gerekir mi yoksa sadece temizlik yeter mi?

20250624_003555.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Elinizdeki yaranın bir sokak kedisi ısırığı olup olmadığı konusunda emin değilseniz lütfen risk almayın ve aşınızı yaptırın. Sokak kedilerinin kuduz taşıyıp taşımadığı belli olmuyor. Elinizi ısıran kediyi birkaç gün boyunca takip etme imkânınız bulunmuyordur muhtemelen. Haliyle kedinin kuduz taşıyıp taşımadığını gözlemleyemeyeceksiniz.

Bu sebeple risk almayıp böyle durumda en güvenli yolu tercih ederek aşınızı yapın. Genel konuşmak gerekirse, yaranın kanayıp kanamadığına bakmayın, hayvanın tırnakla mı yoksa ısırıkla mı yaptığı ayrımına bakmayın, hayvanın insanlar tarafından sürekli beslenip beslenmediğine bakmayın, hayvanın ara sıra hayvan severler tarafından aşı yaptırılmış olup olmadığına bakmayın, aşınızı olun.

Kuduz tedavisi olan bir hastalık değil. Aşınızı olun. Ölmeyin.

Benimki de daha kötüydü kolumu çizmişti. Hemen gittim oldum. 5 tane mi vardı sanırım. Kuduz ve tetanoz.

Yanlış bilgi: Kuduz virüsü kedi ısırığından da bulaşabilmektedir. Bu nedenle sadece "Köpek ısırırsa aşı olunur." ifadesi yanlıştır.
Kedinin ağzı temiz olur köpek ısırırsa özellikle aşı olunması lazım. Kedi tırmalasa yine sıkıntı ama kedi ısırması ile kuduz olanı hiç duymadım yine de doktora danışmak gerekir tabi aşıdan önce belki tetkik edecek. Gerek varsa vuracak.

En son ne zaman tetanoz aşısı oldun? Ayrıca, kedi ısırdıysa bulaşma ihtimalinin az olduğunu düşünüyorum ama ihtimal var. Bunu şansa bırakmaya gelmez; ben olsam gidip kuduz aşısı olurdum, sonuçta ölümcül bir hastalık.

Bugün dışarıda gördüğüm bir kediyi sevdim. Çok uysaldı, büyük ihtimalle cins (Scottish Fold gibi) ve ev kedisiydi. Sevdirmesine izin verdi, hiç saldırgan değildi. Bir ara dişlerini elime değdirdi kızar gibi. Acıtmadı, yani ısırmadı. Derin bir yara ya da kanama olmadı.

O sırada elimde bir çizik oluştuğunu fark ettim ama bu çizik kediyle temastan mı, yoksa daha önce elimi demire sürttüğüm için mi oluştu emin değilim. Daha önce demire sürmüştüm ve o anlığına yanmıştı, karanlık bakmadım. Hangi elimdi onu da bilmiyorum.

Şu an için çizik yüzeysel görünüyor. Kuduz ya da tetanoz açısından bir risk olur mu diye merak ediyorum. Aşı yaptırmam gerekir mi yoksa sadece temizlik yeter mi?

Eki Görüntüle 157030
Riske bakma Forum falan hikaye eşeğini sağlam kazığa bağla aşını yaptır hocam.

@seeraddar, en yakın zamanda gidip aşı olmanızda fayda var. İki hastalıkta çok beter eder insanı. Özellikle sokak hayvanı olması sebebiyle hem kuduz hem de tetanoz aşısı olmanız gerekmektedir. Kendi sağlığınız için ertelemeyiniz.

Not: Türkiye'de bulunan sokak hayvanlarında -şehir merkezinde bulunan- kuduz çok nadir rastlanır ancak yine de önlem alınması gerekmektedir.