Bu kabinden esasında fiber verilemez. Aktif şebeke ile pasif şebeke birbirinden farklı olduğu için ancak kabin içini tamamen pasif hale çevrilebilirsin. Ne yaparsın mesela, DSLAM'ı söküp, Optik bölücü çekmecesi koyarsın, ODF çekmecesi koyarsın, OLT'den bu kabine fiberleri getirirsin, binalara çoklarsın. Fotodaki iki FOY/FOH Telekom'a ait, SOL'e değil. Rotada belli değil. Eğer ki bu kabin içinde bölünmüş ise binlarda 1:8, 1:16, 1:32 (max) arasında olacaktır. Gerekirse tamamen pasif hale çevrilen kabin içine çekmece ekleyip, yine çoklanabilir. Böyle yapılmasa bile o dışarıda olan FOY/FOH'ları da dış OFDK veya ekstra MUFA koyarak, yine çoklanır. Telekom, esasında karar veriyor bunlara. "Olmaz" "etmez" "yapılmaz" gibi kelimeler kullanıcıları yanlış yöneltmektir.

Kabinde çoğaltılıp dağıtılabilir fakat TT'de daha önce hiçbir örneğini görmedim, dönüştürmeyeceğini kendi deneyimim ile biliyorum yaklaşık 10 yıl önce hangi kafayla yatırım yaptıysa Türk Telekom mahallede 98 sokak var her sokağın başına tip11 koymuş mantıken düşündüğünde 98 tane DSLAM cihazı demek sende biliyorsundur tanesi 30kdan aşağı değil cihazları alsa bizden başka bir mahallenin daha fiber çekme parası çıkcak ama çekmedi bu arada 3 yıl boyunca talep iletildi.

Kabinde çoğaltılıp dağıtılabilir fakat TT'de daha önce hiçbir örneğini görmedim, dönüştürmeyeceğini kendi deneyimim ile biliyorum yaklaşık 10 yıl önce hangi kafayla yatırım yaptıysa Türk Telekom mahallede 98 sokak var her sokağın başına tip11 koymuş mantıken düşündüğünde 98 tane DSLAM cihazı demek sende biliyorsundur tanesi 30kdan aşağı değil cihazları alsa bizden başka bir mahallenin daha fiber çekme parası çıkcak ama çekmedi bu arada 3 yıl boyunca talep iletildi.
İşte buradaki mesele yine T.T. Ben mesela T.T'de çalışırken 6 defa yaptık bunu. Tip 7 kabin içindeki EPON/GPON portuna OLT'den fiberler çekildi, çoklandı. O bölgede aktif Switchler'de vardı, onlarda toplandı. Yani, "olmuyor" demek değil, yapılıyor. Hatta hiç unutmam bir tane Tip 7'nin içinden akrep çıkmıştı :hehehe:

Bu arada, bu konulara ilgin, merakın var belli. Ancak şunu da unutmamak gerek. İçerden bilgi almadığın sürece tam olarak doğruları bilemezsin. Ben bile kullanılan cihazları yazarken NOC'taki arkadaşlarıma soruyorum çünkü ben işten ayrıldığımdaki cihazlar ile şu anda kullanılan Core Router, Edge Router fark etmez, değişiyor. Misal Huawei AR Edge'yi, Acsses Node'lar değişmiş, bunu içerden bilgi almadığım sürece bilemezdim.

Son düzenleme:
İşte buradaki mesele yine T. T. Ben mesela T. T'de çalışırken 6 defa yaptık bunu. Tip 7 kabin içindeki EPON/GPON portuna OLT'den fiberler çekildi, çoklandı. O bölgede aktif Switchler'de vardı, onlarda toplandı. Yani, "olmuyor" demek değil, yapılıyor. Hatta hiç unutmam bir tane Tip 7'nin içinden akrep çıkmıştı :hehehe:

Pratikte ilk defa duyuyorum ama Türk Telekom'un nasıl bir altyapı stratejisi var hala anlayamadım zaten dediğim 3 yıl talepte bulunduk ona rağmen yapılmadı bir de 3 yıldır mahallede sadece Türk Telekom vardı tüm mahalle TT'ye aboneydi 3 yıl sonunda yapmayınca Superonline tüm mahalleye çekti iyi bir paket çıkardılar VDSL o zaman 200 liraya 25/8 veriyordu sol 100 liraya 50/10 sundu ayrıca cayma bedeli tamamı karşıladı tüm mahalleyi abone yaptı şu an TT'yi 1 kişi kullanmıyordur o kadar net söylüyorum kabinler şu an sokakta çöp niyetine duruyor yani.

Pratikte ilk defa duyuyorum ama Türk Telekom'un nasıl bir altyapı stratejisi var hala anlayamadım zaten dediğim 3 yıl talepte bulunduk ona rağmen yapılmadı bir de 3 yıldır mahallede sadece Türk Telekom vardı tüm mahalle TT'ye aboneydi 3 yıl sonunda yapmayınca Superonline tüm mahalleye çekti iyi bir paket çıkardılar VDSL o zaman 200 liraya 25/8 veriyordu sol 100 liraya 50/10 sundu ayrıca cayma bedeli tamamı karşıladı tüm mahalleyi abone yaptı şu an TT'yi 1 kişi kullanmıyordur o kadar net söylüyorum kabinler şu an sokakta çöp niyetine duruyor yani.
Topolojiler değişir. Yani bir bölgede kullanılan topoloji ile farklı bir bölgede kullanılan topoloji farklı olabilir. Evet, T.T bazen cılkını çıkartıp saçma sapan işler yaptığı oluyor zaten hep eleştiririm T.T'yi. Ancak son kullanıcı tarafında hangi şirket gelir, fiber döşerse onu kullanma eğilimi artar esasında. Büyük ihtimal senin olduğun bölgedeki transmisyon tarafta sıkıntılar vardı, T.T o yüzden getirmedi.

Topolojiler değişir. Yani bir bölgede kullanılan topoloji ile farklı bir bölgede kullanılan topoloji farklı olabilir. Evet, t. T bazen cılkını çıkartıp saçma sapan işler yaptığı oluyor zaten hep eleştiririm t. T'yi. Ancak son kullanıcı tarafında hangi şirket gelir, fiber döşerse onu kullanma eğilimi artar esasında. Büyük ihtimal senin olduğun bölgedeki transmisyon tarafta sıkıntılar vardı, t. T o yüzden getirmedi.
Şu an ege bölgesinde zaten doğru düzgün fiber yatırım stratejisi olan bir tek firma var oda sol Manisa'da bölgesel olarak bir tek sol var onun dışında TT hiçbir mahalleye çekmemiş sadece birkaç sokakta var bir de görünce şaşırdım TurkNet internetin ne olduğunu bilmeyen yoksul yaş ortalaması 60+ iki tane mahalleye GigaFiber döşemiş komik olan ben 50 tane talep toplamıştım bir ara GigaFiber'in geldiğini görünce desteğe yazdım mail olarak daha fazla talepe ihtiyaç var yazmışlar döşenen mahalleden 1 tane talep gelmemiştir ama yani herhalde TT ve TurkNet yeni fiber yatırımı yapmak için tombala çekiyor :rofl:

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu an ege bölgesinde zaten doğru düzgün fiber yatırım stratejisi olan bir tek firma var oda sol Manisa'da bölgesel olarak bir tek sol var onun dışında TT hiçbir mahalleye çekmemiş sadece birkaç sokakta var bir de görünce şaşırdım TurkNet internetin ne olduğunu bilmeyen yoksul yaş ortalaması 60+ iki tane mahalleye GigaFiber döşemiş komik olan ben 50 tane talep toplamıştım bir ara GigaFiber'in geldiğini görünce desteğe yazdım mail olarak daha fazla talepe ihtiyaç var yazmışlar döşenen mahalleden 1 tane talep gelmemiştir ama yani herhalde TT ve TurkNet yeni fiber yatırımı yapmak için tombala çekiyor :rofl:
Evet, SOL'ün ege tarafına hakimiyeti var. L3 ile T.T'de kurduğu PoP'larda var. Huawei Node kullanıyorlar. Önceden Cisco kullanıyorlardı transmisyon tarafta. Her yere T.T gelecekse işimiz var zaten. Telekom'un PoP noktaları büyük 120-140m2 ancak santralleri küçük mesela. 70-90m2 ya vardır ya da yoktur. :hehehe:

Evet, SOL'ün ege tarafına hakimiyeti var. L3 ile T. T'de kurduğu PoP'larda var. Huawei Node kullanıyorlar. Önceden Cisco kullanıyorlardı transmisyon tarafta. Her yere T. T gelecekse işimiz var zaten. Telekom'un PoP noktaları büyük 120-140 M.2 ancak santralleri küçük mesela. 70-90 M.2 ya vardır ya da yoktur. :hehehe:

Solun Huawei'yi tercih etme sebebi gelişmiş sansür teknolojisi olabilir :)

Solun Huawei'yi tercih etme sebebi gelişmiş sansür teknolojisi olabilir :)
Güzel düşündün, ancak ZTE'lerde daha fazla konfigüre yapılabiliyor (illa yapılma zorunluluğu yok) SOL hem DPI hem de L3'te farklı konfigüre kullanıyor olabilir o tarafa iletişimim yok, SOL'e iletişimim olsa net cevap verebilirdim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Başlıkla tam ilgili bir konu değil ama söz açılmışken birisi YAPA ve VAE durumlarını izah edebilir mi (Turknet'i de örnek alarak)? Bilgi olarak işe yarar diye düşünüyorum.

Bu iki uygulamada T.T.'un Santrali neresi oluyor? Yani bir bina içinde olan donanım mı (ki o zaman DSLAM'lar da bu binanın içindedir) yoksa Tip-3/5/7/23 gibi DSLAM'ların içinde yer aldığı ve Telekom'un ana santralına (binaya) fiber optik kabloyla bağlı olan saha dolapları mı?

Tşkler.