Günlük, standart kullandığınız içten yanmalı otomatik aracınızın pedalının sonunda bir gariplik hissettiniz, pedal sanki buton gibi bir şeye dokunuyor gibiydi, değil mi? :hehehe:
Evet, işte bu dokunduğunuz garip şey tam da kick-down Switch'i!

1763315130106.webp

Temel kick down anahtarları bu şekildedir. Gaz pedalının sonunda bir anahtar bulunur.

Peki ya, nedir bu kick-down?

Çoğu otomatik yeni nesil araçta bulunan bu roketleme sistemi, aracı bir veya daha fazla vites düşürürek, yanma odasına daha fazla yakıt ve hava almasını sağlar ve aracın devrini, dolaylı olarak da gücünü arttırmasını sağlar. Yani ani hızlanmaların anahtar kelimesi roketlemedir, ani atılma ve güç sağlar.

Kick Down komutunda neler gerçekleşiyor?

Roketleme komutunu verdiğiniz anda, yakıt hava oranı zenginleşir, daha fazla yakıt ve hava yanma odasına alınır. Eğer CVVT, V-TEC, VVT-i gibi üstün değişken ekzantrik zamanlaması teknolojisi içeren araçlarınız varsa bu teknolojilerin de devreye girdiğini, özellikle de 4 bin ve üst devirlerde etkili olduğunu belirteyim. Bu teknolojiler hakkında da yine konu açacağım.

IMG-20251120-WA0053.webp

IMG-20251120-WA0054.webp

Kickdown butonunun işlevselliği hakkında;

Çoğu yeni nesil otomatik araçlarda, gaz pedalının sonunda bu buton bulunuyor. Bu buton sadece motor gücünü arttırmakla kalmayıp, şanzımana "vites düşür" komutunu da veriyor. Bu buton da, özellikle halk arasında TipTonic özelliği dediğimiz, + - vites düşürme veya yükseltme müdahalesi yapamadığınız geleneksel eski tip tork konvertörlü ve AMT, yani yarı otomatik şanzıman teknolojisine sahip araçlarda büyük önem arz ediyor. Her AMT şanzımanda vites düşürme veya yükseltme müdahalesi yoktur diye bir kaide yok, bunu da belirtelim.

Roketleme hangi koşullarda işe yarar?

Gelelim fasulyenin faydaları kısmına, bu kadar anlattın, bu özellik hangi senaryolarda işe yarıyor diyebilirsiniz. Gelin madde madde sıralayalım.

• Otoyolda sollama anlarında
• Rampalarda şanzımandan önce davranıp, vites düşürürerek arabanın devir kaybetmesini engelleme.
• Tonajlı araçların arkasından sollamaya çıkışlarda
• Akaryakıt istasyonlarındaki gibi çıkış noktalarında kontrollü hız kazanmak için kullanılabilir.

Bugünkü rehberimiz bu kadardı, açıklayıcı olmuştur diye düşünüyorum. Bir sonraki rehber, ekzantrik zamanlaması teknolojileriyle ilgili olur muhtemelen. Onu da zamanı gelince ekleyeceğim. Şimdiden iyi okumalar 😊.

Teşekkür ederim hocam, AMT cidden saç baş yoldurtacak şanzıman tipi. Tam olarak güvenilmez, nerede ne yapacağı belli olmaz.

Sıfır aracımda aldığım bu şanzımana, sadece bir sene dayanabildim zamanında. Alacak olanlara da, almayın yönünde tavsiyemizi yapalım buradan. Bu şekilde öneri ile birlikte, büyük bir sevap işleriz diye düşünüyorum.

Sıfır aracımda aldığım bu şanzımana, sadece bir sene dayanabildim zamanında. Alacak olanlara da, almayın yönünde tavsiyemizi yapalım buradan. Bu şekilde öneri ile birlikte, büyük bir sevap işleriz diye düşünüyorum.
Yaptığınız otomatik şanzıman rehberinde de bu durumdan bahsetmiştik, konusu geldikçe tekrar edeceğiz. Ben alıp da tepkisinden, geçişlerinden, genel anlamda bile memnun kalan tanımıyorum. Sağlam desek sağlam değil, geçişleri yumuşak desek hiç değil, gecikme yok desek en fazlası var. Elle tutulur bir yanı yok.

Teşekkürler hocam.

Konunun acemisi olarak şu viral video örnek gösterilebilir mi acaba?

Video hızlandırılmış olabilir veya olamaz bilemiyorum artık :D Ama her şeye rağmen burada da yine pedala sonuna kadar basıp olağandışı hızlanma var bir şekilde. Bu da mesela Kickdown butonuyla mı oluyor?

Konunun acemisi olarak şu viral video örnek gösterilebilir mi acaba?

Video hızlandırılmış olabilir veya olamaz bilemiyorum artık :D Ama her şeye rağmen burada da yine pedala sonuna kadar basıp olağandışı hızlanma var bir şekilde. Bu da mesela Kickdown butonuyla mı oluyor?

Doğru, tam olarak da bu. Hatta yanilmiyorsam bu araçta 7 ileri tek kavrama AMT şanzıman var, pedal sonunda da kick down bulunuyor olması lazım. Yani, yüksek ihtimalle videodaki doğru.

Doğru, tam olarak da bu. Hatta yanilmiyorsam bu araçta 7 ileri tek kavrama AMT şanzıman var, pedal sonunda da kick down bulunuyor olması lazım. Yani, yüksek ihtimalle videodaki doğru.
Doğrudur bence. Sayende bir yaşıma daha girdim bu sektörde diyebilirim :D Aklımda kalır bu bilgi. Teşekkür ederim böyle bir konu açtığın içinde 😁