Hicbir ulkenin baska ulkeye yardim zorunlulugu yok. NATO maddeleri ortada. Yorumunuz yanlis. Fransa sirf bu yuzden diger AB ulkeleri gibi savunmasini Amerika'ya birakmayip gelistirmistir. Oyle anlasma maddesne uyacaklar falan demeniz hayal urunu. Rusya saldirsa ilk yardim ediyoruz diye NATO ulkeleri bize saldirir. Ege ordusu sirf bu yuzden var. NATO'nun zaten bir ciddiyeti yok. Su an Avrupalilarin yuz milyarlarca Euro yu silaha yatirmasinin nedeni de bu. NATO gercek hicbir savasa girmedi. Ukrayna savasi da ABD'nin gercek bir savasta AB'ye kazik atacagini gosterdi zaten. Tum ulkelerin siyasetcilerin aciklamalari ortada iken yardim etmek zorundalar demek ancak guzel bir hayal olur.@3613, NATO üyesi olan ülkeleri dokunulmaz yapıyor, savunma durumunda olmaları şartıyla. Türkiye Suriye'ye girerse NATO'nun savaşa dahil olma zorunluluğu yok ama Suriye Türkiye'ye girerse savaşı durdurma ve/veya savaşa dahil olmak zorundalar.
Bunun dışında işin dünya çapında politik durumuna da bakmak lazım. NATO'nun kendi içinden bir ülkeyi korumaması küresel olarak çok kötü bir etki yaratır, NATO'nun ciddiyeti kalmaz. Rusya Ukrayna'ya girmişken özellikle NATO'nun böyle hamle yapması Putin'in ekmeğine yağ sürer. Yani Türk düşmanı olsalar bile o anlaşma maddelerine u-ya-cak-lar. İlk kurşunu bizim salaklar sıkmadıkları sürece NATO savaşa müdahale etmek zorunda.
Tekrar söylediğim gibi, NATO müdahalesine gerek bile yok. Rusya sence Karadeniz kontrolünün ABD eline geçmesi riskine girer mi? İsrail Türkiye'yi vururken oturur izler mi? Boğazların ABD kontrolüne geçmesi demek Rusya'nın güneyi doğrudan tehlikede demek. Rusya ticareti düşmanının elinde demek. Çin müttefikinin böyle kritik dezavantaja, en büyük düşmanının avantaja geçmesine izin verir mi? Karadeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkeleri güvenilmez ABD'ye izin verir mi?
Türkiye jeopolitik konum olarak dünyayı ilgilendiren bir ülke. Hiçbir güç Türkiye'ye öyle penisinin keyfine göre füze sallayamaz. Terazinin karşısındaki ülkeler Türkiye'nin bile Türkiyelikten çıkmasına izin vermezler.
Bunlara bile gerek yok. İsrail Türkiye'yi yenemez. Türkiye'yi bölmek, iç savaş çıkarmak da öyle kolay değil. Dünyada eşi benzeri görülmemiş derecede milliyetçi bir ülkeyiz. Bir söz vardır bilir misin? Kardeşimi sadece ben dövebilirim diye.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
ABD böyle bir sistem yapabilir. Sistemi yapmaktan ziyade onu besleyebilecek lojistiği kurmak zor. Hiç durmadan çalışması şart. ABD dediğimiz ülkenin askeri bütçesi 1 trilyon dolar ve 3 aylık ekonomik açıkları bizim ekonomimiz kadar. İşin kısası ekonomik açıdan zorluk çekmezler ama lojistiği öyle büyük bir alanda kurabilirler mi o muamma işte.Demir kubbe çok iyi de füzelerin artıkları şehirlere düsüyor. Siviller için bu bile korkunç. En son Trump biz de yapacağız dedi. ABD demir kubbe yapabilir mi? Çok buyuk bir yer us.
Öküz
Uzman
Şu saatten sonra İsrail sokakları kırmızı alan bence kim orada yaşamak ister? Her an kafana İran füzesi düşebilir. Irak'ta PKK'lıların AK47 ile sana yaylım ateşi açmasında bile kurtulma şansın daha yüksek Irak gibi bir yerden bile tehlikeli artık İsrail sokakları.
Yani düşünsene İsrail'de sıradan bir iş adamı veya tüccarsın. Evine işyerine bomba düşüyor patlıyor istediği kadar gelişmiş ülke olsun savaş halindeki ülkede kimse yaşamak istemez. İran tam güçle de saldırmıyor bence Yemen'le birleşip füze yağmuruna tutsalar bu sefer İsrail baktı ülke mapten siliniyor nükleerleri çıkartır o zaman da arap coğrafyası etkileneceğinden dünya savaşı çıkabilir.
Yani düşünsene İsrail'de sıradan bir iş adamı veya tüccarsın. Evine işyerine bomba düşüyor patlıyor istediği kadar gelişmiş ülke olsun savaş halindeki ülkede kimse yaşamak istemez. İran tam güçle de saldırmıyor bence Yemen'le birleşip füze yağmuruna tutsalar bu sefer İsrail baktı ülke mapten siliniyor nükleerleri çıkartır o zaman da arap coğrafyası etkileneceğinden dünya savaşı çıkabilir.
Su an avrupalilarin yuzmlyarlarca euro yu silaha yatrmasinin nedeni de bu.
Ab parayı sanayiye gömerek ABD ile rekabet etti. Trump da bunu değiştirdi. AI vs de ciddi maliyet iken ordu Ab'nin yüküne bindi. Türkiye için çok büyük koz ordu.
Oyle anlasma maddesne uyacaklar falan demeniz hayal urunu. Rusya saldirsa ilk yardim ediyoruz diye NATO ulkeleri bize saldirir.
İmkanı yok bu dediğin şeyin.
Ukrayna savasi da ABD'nin gercek bir savasta Ab'ye kazik atacagini gosterdi zaten. Tum ulkelerin siyasetcilerin aciklamalari ortada iken yardim etmek zorundalar demek ancak guzel bir hayal olur.
O savaşın amacı oydu ab balıklama atladı diye oldu.
Altyapıları da kötü.ABD böyle bir sistem yapabilir. Sistemi yapmaktan ziyade onu besleyebilecek lojistiği kurmak zor. Hiç durmadan çalışması şart. ABD dediğimiz ülkenin askeri bütçesi 1 trilyon dolar ve 3 aylık ekonomik açıkları bizim ekonomimiz kadar. İşin kısası ekonomik açıdan zorluk çekmezler ama lojistiği öyle büyük bir alanda kurabilirler mi o muamma işte.
Ben.Şu saatten sonra İsrail sokakları kırmızı alan bence kim orada yaşamak ister?
Ben de bunu diyorum. NATO asla Turkiye'nin isine yarayan bir is yapmadi. Onlara guvenmek sirtindan vurulmak demek.NATO dokunulmaz yapmaz ama birçok kez Türkiye aleyhine iş yaptı. Yeri geldiği zaman NATO AB BM aracılığıyla da çekiç güç gibi faaliyetler oldu. ABD çıkarına olacak bir işte ben pek güvenmiyorum NATO'ya. Eş zamanlı olarak Yunanistan tarafından askeri üslere saldırı bile beklerim Türkiye doğuda savaşa girdiğinde
- Makaleler
- 14
İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırılarında ölü sayısı 2'ye yükselirken, yaralı sayısı 70'e yaklaştı. (X: haber)
Soruyorum: İsrail'in sivilleri vurmasına karşı olanlar, neden İran'ın İsrailli sivilleri vurmasına karşı durmuyor?
Amaç Çin'den vesaire gelebilecek füzelere karşı koruma sağlamak zaten. Çin'in füzeleri o okyanusu rahatlıkla aşabilir.ABD'nin böyle bir sistem kuracağını düşünmüyorum. Yanında Kanada var zaten. Diğer taraftan Brezilya/Meksika gibi ülkeler saldırmaya cesaret edemez. Öteki taraftan baktığımız da ise arada dev bir okyanus var, okyanusu askerî teçhizatla geçmek imkânsız gibi bir durum.
Evet, o kadar büyük alana altyapı kurmak epey sıkıntı ve maliyetli. Genel olarak nüfusun ve sanayinin yoğun olduğu yerlere odaklanıyorlar. ABD'nin çoğu yerinin çölden farkı yok.