Windows 11'in artık bir reklam çöplüğüne doğru gidiyor olmasından ötürü Linux bilinirliğini artırmak istiyorum. Bunun için daha çok rehber yapmak istiyorum. Bu rehberlerde de kullanmak üzere bir Linux dağıtımı arıyorum. Kriterlerimi listeleyeceğim, buna göre en uygun dağıtımı yazarsanız sevinirim.
Türkçe desteği olmalı.
En güncel donanımları desteklemeli. Özellikle de laptopa yüklendiğinde mümkün olduğunca bütün bileşenler çalışmalı.
Güncel bir Kernel kullanmalı.
Oyun desteği iyi olmalı. Proton desteği olmalı, mümkünse proton komutla değil arayüz ile kurulmalı (şart değil).
Steam'in hiçbir komut girilmeden indirilip yüklenebildiği bir dağıtım olmalı.
Topluluğu büyük ve bir topluluk forumu olmalı.
Her yıl büyük bir güncelleme ve yine en az iki ayda bir güncelleme alıyor olmalı.
En yaygın Linux paketleriyle uyumlu olmalı.
Kullanıcı dostu bir arayüzü olmalı.
ARM sürümü de olmalı.
Kendi mağazası olursa süper olur.
Evet, bu kriterlere uyan dağıtım hangisidir?
Kendime not:
Ubuntu ve Fedora Workstation en olası adaylar. İleride Arch, Debian ve Linux Mint Debian Edition için de rehberler olabilir.
Bütün isterlerinizi karşılayan Fedora ve Ubuntu var. Ben Ubuntu'yu gösterirdim, yoksa Fedora. Linux Mint'in ARM sürümü yok, olsaydı çok iyi seçimdi. Linux'un genel ARM64 desteği mükemmeldir. Yazılımların çoğu açık kaynaktır ve bu sebeple çok az çabayla derleyicilerin desteklediği her mimariye portlanabilir. Ayrıca linux-firmware içinde zibille ARM64 destekleyen sürücü var. AMD ve Intel GPU sürücüleri de buna dahil.
Normal bir Linux dağıtımı olan Fedora'nın son kullanıcıya hitap eden Workstation sürümüdür, minimal masaüstü ortamı GNOME ile gelen bir dağıtımdır. Linux'la yeni tanışacak olan insanlar için önerilir. Ekran görüntüleri: