• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Spor bilimleri özel yetenek sınavında başarılı olmak için diyet ve fitness şart mı?

Alex Mason

Yetkin
Öncelikle kendimden bahsedeyim. Psikolojik rahatsızlıklarla ilgili tedavim daha sürüyor. Ama yine de tedavim tamamlanırsa 2026'da YKS'ye gireceğim. Şimdi kullandığım antidepresanlar bende göbek ve yağlanma yaptı. Tabii bazıları iştah da açıyor, o yüzden beslenmeme dikkat edemedim. Ve psikiyatri hastanesinde yattım, orada da vücudum bozuldu. Ama bahane olmadığını söyleyerek kullandığım bazı antidepresanlar yağlanma ve göbek yaptı.

Fitness ile 3 senedir uğraşıyorum. Tabii bu zaman içerisinde bazen ara vermem de gerekti. Vücudum zaman zaman iyi şekilde aldı fakat antidepresanlar bunu bozdu. Sonra son 1-1,5 buçuk senedir gittiğim salonlardaki hocalar çok ilgisiz. Selamımı almadıkları da oluyor. Ya da spor salonundaki hocalar kadın meraklısı oluyor. İlgisizler yani. Yapay zekadan veya internetteki fitness influencerları da bir yere kadar idare ediyor. Yani program oluşturma aşamasında ve diyet yazımı aşamasında problem yaşıyorum.

Şu an vücudum böyle:

Ben spor bilimlerinin özel yetenek sınavına girene kadar ve YKS sınavına hazırlık sürecim boyunca fitness yapmasam özel yetenek sınavına girerken bana zararı olur mu? Yani koşarken parkuru yaparken sıkıntı olur mu fitness yapmamak?

Diyete gelince de sağlıklı beslensem, yediğime içtiğime azıcık dikkat etsem kilo yapmayacak kadar yesem olur mu? Beslenmeye dikkat etsem ama ara ara da sevdiğim yiyecekleri yesem özel yetenek sınavı parkurunda koşmama ve parkuru tamamlamama engel olur mu?

Fotoğraflardaki göbek, özel yetenek sınavı parkurunda koşarken ve parkuru yaparken koşmama, hareket etmeme, torba kaldırmama sıkıntı çıkarır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
- Fitness Yapmamak: Spor bilimleri özel yetenek sınavında koşu ve parkur gibi fiziksel aktiviteler gerektirir. Fitness yapmadığın dönemde, kondisyonun ve dayanıklılığın düşebilir; bu da sınavda zorlanmana neden olabilir. Mümkünse, hafif koşu veya temel kardiyo egzersizleri yaparak formunu korumaya çalış.

- Beslenme: Sağlıklı ve dengeli beslenmek, performansını artırır. Yüzde 75 sağlıklı gıdalar (sebze, meyve, tam tahıllar, protein) ve yüzde 25 sevdiklerin (tatlılar, abur cuburlar) şeklinde bir yaklaşım iyi olabilir. Önemli olan, ölçülü olmaktır. Aşırıya kaçmadan sevdiklerin ile dengeli bir diyet sürdürmek mümkün.

- Kilo ve Hareket: Biraz göbek veya yağ dokusu, parkurlarını zorlaştırabilir ancak yeterince idman yaparak dayanıklılığını artırırsan bu sorunlar aşılabilir. Düzenli koşu yapmak, bu yağların azalmasına yardımcı olabilir. Ancak her bireyin vücut yapısı farklıdır; dolayısıyla önemli olan, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmektir.

Özetle, biraz antrenman ve dengeli bir diyet, seni özel yetenek sınavında daha başarılı hale getirebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…