mencolarado
Başarılı
Low level format bunlarda işe yaramıyor diye duydum, fikiriniz nedir? @Recep Baltaş
Yani hocam flash belleğe veya hafıza kartına LLF atarsam dosyalar erişilemez hale gelir silinir mi?Hayır. HDD'lerde S.M.A.R.T duymuşundur. O teknolojiden önce de HDD'ler vardı. İşletim sistemi (mesela DOS ya da Windows) muhtemel hatalı sektörleri bir sonraki formata kadar devre dışı olarak işaretliyordu.
Bu sektörlerin hatalı olup olmadıkları LLF ile tespit edilip HDD'nin firmware'i tarafından kalıcı devre dışı bırakılıyor. LLF derin bir kontrol olduğu için çok uzun sürer. HDD sadece sıfırlanmıyor.
Hızlı format işleminde sadece 'endeks' oluşturulur, dosyalar silinmez ve konumları da değişmez.
Şöyle düşün: Elinde kitap var ve ilk sayfalarda kitaptaki başlıklar ve sayfa no'ları verilmiş.
Ben bu endeksi yırtıp atsam kitabın içeriği değişir mi? Hayır.
Kitabın sayfaları karışmış olasa bile, ben bunları sayfa no'larına bakarak tekrar sıraya dizebilirim, başlıklara bakarak tekrar endeksi oluşturabilirim. Dosya kurtarma buna benziyor.
Eğer sayfaların üzerine farklı farklı metinler yazarsan ve sonunda bütün sayfaları silersen (LLF'de gibi) o zaman hiç bir şey kalmaz. Bir şey kurtarmak artık mümkün olmuyor.