Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Hayır. HDD'lerde S.M.A.R.T duymuşundur. O teknolojiden önce de HDD'ler vardı. İşletim sistemi (mesela DOS ya da Windows) muhtemel hatalı sektörleri bir sonraki formata kadar devre dışı olarak işaretliyordu.
Bu sektörlerin hatalı olup olmadıkları LLF ile tespit edilip HDD'nin firmware'i tarafından kalıcı devre dışı bırakılıyor. LLF derin bir kontrol olduğu için çok uzun sürer. HDD sadece sıfırlanmıyor.

Hızlı format işleminde sadece 'endeks' oluşturulur, dosyalar silinmez ve konumları da değişmez.
Şöyle düşün: Elinde kitap var ve ilk sayfalarda kitaptaki başlıklar ve sayfa no'ları verilmiş.
Ben bu endeksi yırtıp atsam kitabın içeriği değişir mi? Hayır.
Kitabın sayfaları karışmış olasa bile, ben bunları sayfa no'larına bakarak tekrar sıraya dizebilirim, başlıklara bakarak tekrar endeksi oluşturabilirim. Dosya kurtarma buna benziyor.
Eğer sayfaların üzerine farklı farklı metinler yazarsan ve sonunda bütün sayfaları silersen (LLF'de gibi) o zaman hiç bir şey kalmaz. Bir şey kurtarmak artık mümkün olmuyor.

Hayır. HDD'lerde S.M.A.R.T duymuşundur. O teknolojiden önce de HDD'ler vardı. İşletim sistemi (mesela DOS ya da Windows) muhtemel hatalı sektörleri bir sonraki formata kadar devre dışı olarak işaretliyordu.
Bu sektörlerin hatalı olup olmadıkları LLF ile tespit edilip HDD'nin firmware'i tarafından kalıcı devre dışı bırakılıyor. LLF derin bir kontrol olduğu için çok uzun sürer. HDD sadece sıfırlanmıyor.

Hızlı format işleminde sadece 'endeks' oluşturulur, dosyalar silinmez ve konumları da değişmez.
Şöyle düşün: Elinde kitap var ve ilk sayfalarda kitaptaki başlıklar ve sayfa no'ları verilmiş.
Ben bu endeksi yırtıp atsam kitabın içeriği değişir mi? Hayır.
Kitabın sayfaları karışmış olasa bile, ben bunları sayfa no'larına bakarak tekrar sıraya dizebilirim, başlıklara bakarak tekrar endeksi oluşturabilirim. Dosya kurtarma buna benziyor.
Eğer sayfaların üzerine farklı farklı metinler yazarsan ve sonunda bütün sayfaları silersen (LLF'de gibi) o zaman hiç bir şey kalmaz. Bir şey kurtarmak artık mümkün olmuyor.
Yani hocam flash belleğe veya hafıza kartına LLF atarsam dosyalar erişilemez hale gelir silinir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Her şey birbirine girmeden:
LLF: Eskiden S.M.A.R.T öncesi BİOS'tan yapılırdı. Günümüzde artık gerek yok. Disk kontrol edilir ve sıfırlanır. Herhangi bir dosya sistemi yazılmaz. Bozuk sektörler kurtarılmaya çalışılır ya da kapatılır.

Windows hızlı/yavaş biçimlendirme: Hızlı biçimlendirmede sadece temel strüktürler yazılır. Mesela FAT tablosu. Disk'in hatalı olup-olmadığına bakılmaz. Eski dosyalar silinmez. Sadece görünmez. Yavaş biçimlendirmede yine temel strüktürler yazılır ve aynı zamanda her sektör tek tek kontrol edilir. Bozuk sektörler 'kullanılmaz' olarek işaretlenir. Eski dosyaların verileri silinir (sıfırlarla doldurulur). Dosyaları geri getirmek / kurtarmak mümkün artık mümkün değil. LLF ve 'Windows yavaş biçimlendirme' eş anlamlı kullanılıyor. Aslında değil.

Depolama ürünleri (HDD,SSD, USB bellek vs.) için üreticiler tarafından geliştirilen programlar:
Mesela WD/Sandisk, Seagate vs. Cihazları kontrol etmek için geliştirilen programlar aynı zamanda cihazların sıfırlanması için de kullanılabilir. Bir bakımdan eski LLF gibi.