DarthVader1

Üstün
Makaleler
1
Dostlar, herhangi bir SSD'ye Windows kurulu veya oyun oynuyoruz, oyun oynarken veya Windows kullanırken hangi değer daha çok kullanılıyor? Oyun oynanacak bir sistem için ne kadar IOPS, okuma yazma Mbps gerekli?

Dostlar, herhangi bir SSD'ye Windows kurulu veya oyun oynuyoruz, oyun oynarken veya Windows kullanırken hangi değer daha çok kullanılıyor? Oyun oynanacak bir sistem için ne kadar IOPS, okuma yazma Mbps gerekli?
Hepsi önemli. Mümkünse NVMe SSD alıp Windows ve en favori oyunlarını oraya kur.

IOPS saniye başına okumayla alakalı. Atıyorum bir oyun indiriyorsun ve dosyalar 500 KB ama bu dosyadan 10 bin tane var bu durumda IOPS çok önemliyken; 500 MB 1000 tane önemsiz oluyor üsttekine göre çünkü teoride ikisi de aynı dosya boyutuna sahip ama üstteki çok fazla dosya olduğundan fazla dosya için IOPS lazım.

Soruna gelinecek olursa bunun bir ucu bucağı yok yani. SSD'de çok fazla kriter var. SLC Cache düşükse ama yazma ve okuma hızı yüksekse bile nafile oluyor. Sadece istatistiğine bakarak yapılmaz yani SSD tercihi.

IOPS saniye başına okumayla alakalı. Atıyorum bir oyun indiriyorsun ve dosyalar 500 KB ama bu dosyadan 10 bin tane var bu durumda IOPS çok önemliyken; 500 MB 1000 tane önemsiz oluyor üsttekine göre çünkü teoride ikisi de aynı dosya boyutuna sahip ama üstteki çok fazla dosya olduğundan fazla dosya için IOPS lazım.

Soruna gelinecek olursa bunun bir ucu bucağı yok yani. SSD'de çok fazla kriter var. SLC cache düşükse ama yazma ve okuma hızı yüksekse bile nafile oluyor. Sadece istatistiğine bakarak yapılmaz yani SSD tercihi.

Yani oyun oynanacak sistemde IOPS daha önemli doğru mu anlıyorum?