Hocam SteamOS platform mu? İşletim sistemi kendisi.

Oyunlar piyasaya sürülürken şu platformlara gelir genelde.

Xbox Series S/X.
PS5
Switch.

Onları da bilgisayardan ayıran temel şey işletim sistemi hocam. AMD'nin ürettiği işlemci ve GPU'yu kullanıyor onlar da. Bilgisayardan ayrışmalarını sağlayan şey daha çok yazılım tarafında yaptıkları tercihler.

Konsollarda da CPU, GPU, ses kartı falan olduğu doğru. Bunların da kendilerine göre işletim sistemi var. Burası da doğru. Bunlara oyunlar optimize geliyor. Xbox, PS gibi konsollar PC kadar fazla işlem yapmazlar. Zaten güçleri belli. Oyunlar optimize gelmese Xbox One S HD 7790, PS4 ise HD 7870 ile RDR2 fiyasko olurdu. Gelelim Steam Deck gibi cihazlara, bunlar da sonuçta oyun amacıyla yapılmış konsol. Tamam, bunlarda da PC platform oyunları var ama sonuçta amacı oyun.

Şu aralar takıldığım bir mevzu bu; Steam Deck oyun konsolu değildir.

Şimdi "nedir?" diye soracak olursanız kendisi bir bilgisayar. Oyun konsolu sayılmaz.

Bir aletin oyun konsolu sayılabilmesi için kendi platformunun olması lazım. Nintendo Switch mesela. Kendine özel bir platform. PlayStation da öyle. Onun da kendine özel platformu var ama Steam Deck gibi bilgisayarların yok.

ASUS ROG Ally'e bakalım bir de. Kendisinde Windows yüklü. İçine Steam de yüklersin Epic de yüklersin. Hatta emulatör ile Switch'in oyunlarını da oynarsın. Şimdi kendine özel bir platformu oldu mu? Hayır. İşte insanlar burada hata yapıyor.

İnsanlara göre 2 tane analog bulunan her şey oyun konsolu ama bahsettikleri şey aslında bir bilgisayar.

Xbox hakkında konuşmadım. Onu bundan sonraki konuda bahsedeceğim.

Bugün rehber bu kadar. Rehber sayılmaz ama olsun. Kısa bir yazı yazdık işte. Hadi görüşürüz.
Gayet de oyun konsolu bu arada 🫡

Oyun konsoludur.
1712176440413.webp

1712176400196.webp

Sapına kadar oyun konsoludur, marka fanboyluğu yapmaya gerek yoktur. Özel işletim sistemi ve özel platformu bulunmakla beraber sapına kadar özel konfigüre edebildiğin bir kontrolcüsü vardır, şu anda da hem emulator açısından hem de kendi platformu açısından en iyi el konsoludur.

Ayrıca ROG Ally da bir el konsolu değildir, Legion GO da değildir, onlar üzerinde kontrolcüler olan kuvvetli el bilgisayarlarıdır, bu onları kötü birer adet cihaz yapmaz.

Sapına kadar oyun konsoludur, marka fanboyluğu yapmaya gerek yoktur. Özel işletim sistemi ve özel platformu bulunmakla beraber sapına kadar özel konfigüre edebildiğin bir kontrolcüsü vardır, şu anda da hem emulator açısından hem de kendi platformu açısından en iyi el konsoludur.

Ayrıca ROG Ally da bir el konsolu değildir, Legion GO da değildir, onlar üzerinde kontrolcüler olan kuvvetli el bilgisayarlarıdır, bu onları kötü birer adet cihaz yapmaz.

ROG Ally el konsolu değilse Xbox veya PS3 de konsol olmuyor o zaman çünkü Xbox kırpılmış bir Windows ile gelirken PS3'e Linux kurup çalıştırabiliyorsun. İlla içinde kendine has bir işletim sistemi olmasına gerek yok. Hedeflediğ şey oyunculuk ve oyuncularsa oyun konsoludur.

ROG Ally el konsolu değilse Xbox veya PS3 de konsol olmuyor o zaman çünkü Xbox kırpılmış bir Windows ile gelirken PS3'e Linux kurup çalıştırabiliyorsun. İlla içinde kendine has bir işletim sistemi olmasına gerek yok. Hedeflediğ şey oyunculuk ve oyuncularsa oyun konsoludur.

Çok yanlış bir argüman olmuş kusura bakma, ROG Ally içinde kendi platformu, kendi sistemi olmayan, küçük bir el bilgisayarıdır, bunu üretici bile kabul etmemişken senin "PS3'e Linux kurabiliyorsun" diyerekten reddetmeye çalışman ağır saçmalık, yani her modifiye ettiğimiz sisteminin türü mü değişiyor anlamadım?

Steam hem Linux hem de kendi platformu olan, son derece özelleştirilebilen bir oyun konsoludur, sonuçta Steam tarafından üretiliyor, ROG Ally ise çok daha performanslı, yanlarında kontrolcüler bulunan Windows işletim sistemli bir el bilgisayarıdır, bu cihazı kötü yapmıyor. Sadece el konsolu yapmıyor.

Xbox ise gayet kendi platformu var, "kırpılmış Windows." falan demeye gerek yok, adamların platformu var mı? Var.