Merhaba üniversite 2.sınıf öğrencisiyim yarın bir sunumum var. Her ne kadar kendime abartılacak bir şey olmadığını heyecanlanacak ve korkacak bir şey olmadığını söylesem de elimde kağıt tutarken istemsiz elim titriyor ve kağıtta titriyor özellikle bundan çok çekiniyorum. Ve gereksiz heyecanlanıyorum içim o anda kıpır kıpır oluyor. İlk defa yapmayacağım geçen sene de yaptım ama uzun süre geçti üzerinden. Genel olarak çok konuşkan sosyal birisi de olmadığım için daha da kötü oluyor benim için. Sizin bir öneriniz var mı? Sunumdan önce rahatlamak için ne yapabilirim? Bazen düşünüyorum keşke bir hap, ilaç olsa onu kullanınca belli bir süre duygusuz olsak hiçbir şey hissetmesem diye.

Geçen gün 10 Kasım'da bütün okulun önünde konuşma yaptım. Bir kere başladıktan sonra zaten bırakamıyorsunuz. Bunu bir görev olarak bilin. O an gelene kadar sadece bulunduğunuz anı düşünün. Konuşmayı yaptığınız insanların %95 kadarı zaten hatırlamayacak bile. O yüzden yapın gitsin.

Merhaba üniversite 2.sınıf öğrencisiyim yarın bir sunumum var. Her ne kadar kendime abartılacak bir şey olmadığını heyecanlanacak ve korkacak bir şey olmadığını söylesem de elimde kağıt tutarken istemsiz elim titriyor ve kağıtta titriyor özellikle bundan çok çekiniyorum. Ve gereksiz heyecanlanıyorum içim o anda kıpır kıpır oluyor. İlk defa yapmayacağım geçen sene de yaptım ama uzun süre geçti üzerinden. Genel olarak çok konuşkan sosyal birisi de olmadığım için daha da kötü oluyor benim için. Sizin bir öneriniz var mı? Sunumdan önce rahatlamak için ne yapabilirim? Bazen düşünüyorum keşke bir hap, ilaç olsa onu kullanınca belli bir süre duygusuz olsak hiçbir şey hissetmesem diye.

Kendine güvenini o ortamda kazanmanın tek yolu senin diğerlerine göre çok iyi bir sunum hazırlaman ve o sunum içeriğine hakim olmandır ben hayatımda bir kere sunum yaptım hayatımda görmüş olduğum en zor sunumdu bilgisayardan raporumu okuyordum ve hocanın sorduğu bir soruya cevap verememiştim oysaki cevabı da sayfanın az altında yazıyordu her şeyden önce hazırlamış olduğun şeylerde bir sebep sonuç ilişkisi ara yani bir konu hakkında bir şeyden bahsediliyor o konu neden öyle olmuş sebebi ve etken maddesi ne sen hiçbir şey açıklayamasan bile kağıtta yazanı okuyup içeriğin o şekilde olmasının sebebini de kendi eklemen olacak şekilde açıklarsın ama tavsiyem yapabildiğin kadar iyi bir sunum hazırla ve o sunuma hakim ol çünkü diğerleri senden daha iyi bir sunum hazırlamışsa bu sefer senin özgüvenin daha da kırılacak elindeki kağıda bak arada hocaya bak arada da diğer öğrencilere topluluk gözü ile bak ama göz temasına da tam olarak girme eğer o göz teması olursa sen izlendiğinin ve sana tam anlamıyla odaklanıldığının farkına varacaksın bir şeyi bilmek ile birebir farkında olmak aynı şey olmuyor hocan da kırık takık ve çok konuyu irdeleyen biri değilse hiçbir şey olmaz bizde adam sunumunu çok kötü hazırlayanların özel hayatını tüm sınıf içerisinde sorgulamıştı.

Tanidigin kisileri topla bir odaya, once onlarin onunde yap konusmani. Daha buyuk bir kalabaliga karsi yapacagin zaman da yakininda tanidigin kimseler olsun. Onlara bakarsin. Baska insanlara direkt bakmana gerek yok. Soru sorduklarinda da notlarindan her zaman yardim alabilirsin. Alakasiz sorular sorup sorun cikarmaya calisanlar mutlaka olacaktir. Hiç ugrasma, "konuyu dagitmayalim, ilgisiz sorularla salondaki insanlarin vaktini almayalim" deyip hemen baskasina soz verip onun sorusuna gecersin.

Topluluk önünde konuşamam, aşırı heyecanlanır terlerim kelimeleri yutarım dediğim anlaşılmaz. Şimdi bir program sunumu var deyin yine stres basar ancak ben 20 yıldır öğretmenlik yapıyorum bu sorunları mesleğimin ilk birkaç dersinde yaşadım sonra ben öğretmenim patron benim burada dedim ve öz güvenim yavaşça arttı ardından derslerde pek heyecanlandığımı hatırlamıyorum. Dersine ilk defa girdiğim problemli sınıflarda belki yine 3-5 dakika stres olurum sonra yine tecrübeyle onu atlatırım. Ancak çık törende hazırlıksız sunum yap konuşma yap töreni yönet deseler işte orada 20 yıllık recrübe çöp oluyor çünkü benim tecrübem sınıf içinde var 20 tane törende sunuculuğum yok. 20 yıllık tecrübeye rağmen tören apayrı bir heyecan stres. O bakımdan heyecanınızı stresinizi anlıyorum kolay gelsin.

Anlatacağın konuya hakim ol. Gelecek sorular hakkında düşün ve hazırlık yap. Öncesinde salonda gezinti yap, hatta çok zorlanıyorsan prova yap.

Ve karşındakilerin sıradan insanlar olduğunu unutma, seni izlemeleri tedirgin olman gerektiği anlamına gelmiyor. Seni dinleyecekler, eğer onlara güzel bilgi verirsen ne hata yaparsan yap gözlerine batmaz.

Vücudun ne kadar sıcak olursa o kadar rahat hissedersin. Bunun için ister giyin ister yediğini içtiğini ayarla.

Sadece bunun için ağır olmayan ilaçlar var zaten. Durumun heyecan, nedeni kalp ritminin düzensizleşmesi ve vücutta tepki yaratması. Ben yıllardır sadece önemli sunum ve konuşmadan konuşmaya içerim, doktorumda öyle yapmamı söyledi zaten. İçtiğim zaman el ayak ses titremesi kayboluyor benim kurtarıcım gibi bir şey. Xanax gibi ağır bağımlılık yapan ilaçları düşünme bence. Sadece gerektiğinde içebileceğin türde şeyler var. Burdan tavsiye vermem doğru olmaz ama var olduğunu bilmen yeterli.
Nasıl ilaçlar mesela nasıl bulabilirim?

İnsan olarak çoğu zaman kendimizi mükemmeliyetçi olarak tanımlarız. Sanki bir şey yaparken hata yapma lüksümüz yokmuş gibi hissederiz. Oysa unutmamalıyız ki gelişmemizi sağlayan şey, yaptığımız hatalardır. Bu yüzden hata yapmaktan korkmamalısın. Kekeleyecek misin? Nefesin mi yetmeyecek? Rezil mi olacaksın? Olsun, gerçekten olsun. Ne olacak ki? Önemli olan, çıkıp o sunumu yapman ve o cesareti gösterebilmen.

Siyasetçiler ya da dekanlar bile kürsüye çıktıklarında ilk 10 saniye konuşmazlar. Kim olursa olsun, ister sıradan biri ister Cumhurbaşkanı… O kürsüye adım attığında ilk anda heyecan ve stres yaşar. Ne kadar tecrübeli olursan ol, bu duygular normaldir. Ama derin bir nefes alıp verirsen 10 saniyede o heyecanın geçer. Heyecan yapmamızın ana sebebi nefesimizin yetmesi. Diyaframdan nefes alıp vermeyi öğrenmeliyiz. Egzersiz yapa yapa nefesimizi kontrol altına almayı öğreniriz. Böylece bu tür durumlarda heyecan problemimiz olmaz.