kalempiliyakis

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Bir konuda hem teknik hem de ürün önerisi almak istiyorum, elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalışayım.

Mevcut durum: Superonline fiber internetimiz var, hat 5. kattaki daireye geliyor. Modem olarak Huawei LG8245X6-50 kullanılıyor, ayrıca Nokia G-010G-Q bir sonlandırıcı/ONT olarak takılı.

Yapmak istediğimiz: Bu interneti aynı binada 1. kattaki bir dükkâna taşımak istiyoruz. Yeni bir internet aboneliği açtırmayacağız, üstteki daireden gelen interneti aşağı indirip orada kullanacağız. İki nokta arası mesafe yaklaşık 25 metre.

Kablo tarafında planım: Cat6, tam bakır , solid, LSZH kılıflı bir kablo çekmeyi düşünüyorum. Bina içinde zaten fiber için ayrılmış bir kablo kanalı var, oradan geçirmeyi planlıyoruz. 25m mesafe için bunun yeterli olacağını düşünüyorum ama bu konuda da görüşü olan varsa dinlerim.

Asıl sorularım şunlar:

1. Aşağıdaki dükkâna bir router/access point koymamız gerekiyor. Bütçeyi gereksiz yere şişirmek istemiyoruz ama düşük seviye/kısıtlı bir cihaz da almak istemiyoruz — yani "tam bir fiyat/performans" arayışı içindeyiz. En önemli kriterimiz kolay kurulum ve basit bir arayüz — karmaşık ayar gerektiren, sürekli uğraştıran bir cihaz istemiyoruz. Gigabit port desteği olması gerektiğini biliyorum. Bu ihtiyaca göre modelinizi/markanızı önerir misiniz?
  2. Superonline altyapısında, bu şekilde mevcut modemden Ethernet ile uzatma yapıp aşağıda ikinci bir cihazla (router veya access point modunda) interneti paylaştırmak teknik olarak mümkün mü? Yani ISS tarafında MAC adresi kısıtlaması, PPPoE authentication gibi bizim önümüze çıkabilecek bir engel var mı? Bu konuda deneyimi olan varsa gerçekten çok faydalı olur.

Şimdiden teşekkürler, elimden geldiğince net anlatmaya çalıştım, eksik bıraktığım bir şey varsa sorabilirsiniz.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar,

Bir konuda hem teknik hem de ürün önerisi almak istiyorum, elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalışayım.

Mevcut durum: Superonline fiber internetimiz var, hat 5. kattaki daireye geliyor. Modem olarak Huawei HG8245X6-50 kullanılıyor, ayrıca Nokia G-010G-Q bir sonlandırıcı/ONT olarak takılı.

Yapmak istediğimiz: Bu interneti aynı binada 1. kattaki bir dükkâna taşımak istiyoruz. Yeni bir internet aboneliği açtırmayacağız, üstteki daireden gelen interneti aşağı indirip orada kullanacağız. İki nokta arası mesafe yaklaşık 25 metre.

Kablo tarafında planım: Cat6, tam bakır , solid, LSZH kılıflı bir kablo çekmeyi düşünüyorum. Bina içinde zaten fiber için ayrılmış bir kablo kanalı var, oradan geçirmeyi planlıyoruz. 25m mesafe için bunun yeterli olacağını düşünüyorum ama bu konuda da görüşü olan varsa dinlerim.

Asıl sorularım şunlar:

1. Aşağıdaki dükkâna bir router/access point koymamız gerekiyor. Bütçeyi gereksiz yere şişirmek istemiyoruz ama düşük seviye/kısıtlı bir cihaz da almak istemiyoruz — yani "tam bir fiyat/performans" arayışı içindeyiz. En önemli kriterimiz kolay kurulum ve basit bir arayüz — karmaşık ayar gerektiren, sürekli uğraştıran bir cihaz istemiyoruz. Gigabit port desteği olması gerektiğini biliyorum. Bu ihtiyaca göre modelinizi/markanızı önerir misiniz?
  2. Superonline altyapısında, bu şekilde mevcut modemden Ethernet ile uzatma yapıp aşağıda ikinci bir cihazla (router veya access point modunda) interneti paylaştırmak teknik olarak mümkün mü? Yani ISS tarafında MAC adresi kısıtlaması, PPPoE authentication gibi bizim önümüze çıkabilecek bir engel var mı? Bu konuda deneyimi olan varsa gerçekten çok faydalı olur.

Şimdiden teşekkürler, elimden geldiğince net anlatmaya çalıştım, eksik bıraktığım bir şey varsa sorabilirsiniz.
Modem HG8245 değil LG8245tir diye düşünüyorum.
1. Evet komşular şikayet etmediği sürece sorun yaşamazsın. Acces point için fazla şeye gerek yok, evde kullanmadığın eski modem bile iş görür. yoksa eşe dosta sorup temin edersin ücretsiz.

2 Sorun olmaz sadece kablo ile bağlanıyormuşsun gibi düşün.

Öncelikle iyi günler. Evdeki interneti dükkana kadar uzatmak mı istiyorsunuz, yoksa evde internet kullanılmayacak, bağlantı sadece dükkanda mı aktif olacak?

Eğer amacınız mevcut ev internetini Wi-Fi ve Ethernet olarak dükkana ulaştırmaksa, bütçenize uygun bir router alıp dükkana kadar CAT6 UTP kablo çekebilirsiniz. Bu Router'ı "Access Point" modunda kullanırsanız PPPoE ayarlarıyla uğraşmanıza gerek kalmaz; cihaz doğrudan bir sinyal uzatıcı görevi görür.

Dükkan kaç m² amacınız dükkanda Wi-Fi mı kullanmak yoksa dükkan içinde Ethernet ile bağlantı yapacak mısınız?

F/P olarak TP-Link BE230 önerebilirim.

Modem HG8245 değil LG8245tir diye düşünüyorum.
1. Evet komşular şikayet etmediği sürece sorun yaşamazsın. Acces point için fazla şeye gerek yok, evde kullanmadığın eski modem bile iş görür. yoksa eşe dosta sorup temin edersin ücretsiz.

2 Sorun olmaz sadece kablo ile bağlanıyormuşsun gibi düşün.

Uyarınız için çok teşekkür ederim, haklısınız — yazarken hata yapmışım, düzelttim.

Şunu da belirtmek isterim: şu an kullanılan hız 200 Mbps, ancak paketi 1000 Mbps'e yükseltip bu hızın karşılığını gerçek anlamda alacak bir sistemle aşağı taşımak istiyorum. İnternet kalitesinin gerçekten önemli olduğu bir kullanım söz konusu, bu yüzden buna özel bir cihaz önerisi (ya da genel bağlantı mimarisi önerisi) alabilirsem çok memnun olurum.

Öncelikle iyi günler. Evdeki interneti dükkana kadar uzatmak mı istiyorsunuz, yoksa evde internet kullanılmayacak, bağlantı sadece dükkanda mı aktif olacak?

Eğer amacınız mevcut ev internetini Wi-Fi ve Ethernet olarak dükkana ulaştırmaksa, bütçenize uygun bir router alıp dükkana kadar CAT6 UTP kablo çekebilirsiniz. Bu router'ı "Access Point" modunda kullanırsanız PPPoE ayarlarıyla uğraşmanıza gerek kalmaz; cihaz doğrudan bir sinyal uzatıcı görevi görür.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Evet, amacım üstteki ev internetini alt kattaki dükkâna performanslı bir şekilde ulaştırmak. Karmaşık bir kurulum/sistem peşinde değilim, ama performans beklediğim için de doğru cihazları seçip düzgün bir yapı kurmak istiyorum. Gerekli görülen temel uygulamalara açığım. Ama bir yönlendirmeye ihtiyacım var.

Dükkana Keenetic Router alabilirsiniz, kurulumu kolaydır.

Fiyat-performans açısından baktığımızda, kaliteli bir çözüm için model önerisi alabilir miyim acaba? Keenetic ürünleri bana biraz pahalı geldi — gereksiz yere yükselmek istemiyorum, ama gerekliden de kaçınmıyorum. Yani ne çok düşük seviye ne de gereğinden fazla donanımlı bir şey; ihtiyacı tam karşılayan, dengeli bir öneri arıyorum.

--

Herkese ayrı ayrı dönmem gerekirken toplu bir cevapla geri dönmek zorunda kaldım, anlayışınıza sığınıyorum. İlginiz ve vakit ayırdığınız için gerçekten teşekkür ederim, önerilerinizi bekliyorum. 🙏

Uyarınız için çok teşekkür ederim, haklısınız — yazarken hata yapmışım, düzelttim.

Şunu da belirtmek isterim: Şu an kullanılan hız 200 Mbps, ancak paketi 1000 Mbps'e yükseltip bu hızın karşılığını gerçek anlamda alacak bir sistemle aşağı taşımak istiyorum. İnternet kalitesinin gerçekten önemli olduğu bir kullanım söz konusu, bu yüzden buna özel bir cihaz önerisi (ya da genel bağlantı mimarisi önerisi) alabilirsem çok memnun olurum.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Evet amacım üstteki ev internetini alt kattaki dükkâna performanslı bir şekilde ulaştırmak. Karmaşık bir kurulum/sistem peşinde değilim ama performans beklediğim için de doğru cihazları seçip düzgün bir yapı kurmak istiyorum. Gerekli görülen temel uygulamalara açığım. Ama bir yönlendirmeye ihtiyacım var.

Fiyat-performans açısından baktığımızda, kaliteli bir çözüm için model önerisi alabilir miyim acaba? Keenetic ürünleri bana biraz pahalı geldi — gereksiz yere yükselmek istemiyorum ama gerekliden de kaçınmıyorum. Yani ne çok düşük seviye ne de gereğinden fazla donanımlı bir şey; ihtiyacı tam karşılayan, dengeli bir öneri arıyorum.

--

Herkese ayrı ayrı dönmem gerekirken toplu bir cevapla geri dönmek zorunda kaldım, anlayışınıza sığınıyorum. İlginiz ve vakit ayırdığınız için gerçekten teşekkür ederim, önerilerinizi bekliyorum. 🙏

Kurulum oldukça basit: Mevcut router'ınızdan dükkana kadar 1 adet CAT6 UTP kablo çekip yeni alacağınız Access Point (AP) cihazına bağlamanız yeterli. Wi-Fi adını ve şifresini ayarladıktan sonra ekstra bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.

Bu arada, dükkanda sadece Wi-Fi mı kullanacaksınız, yoksa Ethernet portu üzerinden kablolu bağlantıları da çoğaltmak ister misiniz? Eğer kablolu bağlantı ihtiyacınız yoksa, TP-Link EAP650 gibi tavana monte edilebilen şık bir AP modelini de tercih edebilirsiniz.

1784371108138.webp