Blackjaz

Becerikli
Merhabalar, uzun süredir Turkcell Superonline Fiber kullanıcısıyım. Başlangıçtan bu yana yaşadığım iyi ve kötü yanlarına değinmek istiyorum.

Yaklaşık 7 yıl önce farklı bir ile taşınmam ile internetimi taşıtacaktım fakat bazı taşıtma sorunlarından dolayı hiç uğraşmayıp farklı bir internet alma girişimim ile Turkcell Superonline Fiber paketine geçiş yaptım. O gün bugündür kullanıyorum.

İlk bağlantılar yapıldığında her şey çok güzeldi, hatta o dönemler için ülkedeki en iyi internetlerden birini kullanıyordum diyebilirim. Fakat 3-4 ay sonrasında özellikle akşam saatlerinde bağlantımın kopması ve paket kaybı gibi sorunlar yaşıyordum. Müşteri hizmetlerini aradığımda klasik Otomatik DNS kullanın, modemi kapatıp açın gibi işlemlerle çözüm üretilmeye çalışıyor fakat çözüm üretilemeyip arıza kaydı açılıyordu. Yine de çözüm sunulmuyordu. 1,5-2 haftalık süreçte ard arda defalarca arıza kaydı oluşturduktan sonra tekrardan müşteri hizmetleri ile görüşürken defalarca arıza kaydı oluşturduğunuzu görüyorum, hiç klasik işlemlere gerek yok, size ekip yönlendiriyorum dedi. Ertesi gün eve ekip geldi ve fiber kabloda sinyal zayıflığı gördü. Yeniden başlık çaktılar ve sorun düzeldi. O günden sonra yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam ettim. Son müşteri temsilcisi hariç diğerleri düzgün çözüm sunamadığı gibi belirttiğim sorunların bir kısmını anlamıyorlardı bile. Özellikle teknik terimler konusunda bazı ifadeler hakkında hiç bir bilgileri yoktu. Ne demek istediniz diye sorarken terimleri açıklarken buluyordum kendimi.

Pandemi döneminde Download ve Upload hızlarını ücretsiz bir şekilde yükselttiler, güzel bir deneyim yaşadım. Yüksek hızlarda ve sorunsuz bir şekilde kullandım. Yine aynı şekilde bazı günlerde (sanırım yıldönümlerinde) 1000 Mbps hız sağladılar. Onlarda da sorunsuz bir şekilde kullandım. Bu yönden güzel bir deneyim yaşadım diyebilirim.

Son 2 yıldaki deneyimime gelirsek bazı dönemler gerçekten çok kötü internete sahip oluyordum. Kesinlikle çözüm üretilemiyordu. Yine aynı şekilde bir çok müşteri temsilcisi teknik terimleri bilmediği gibi sorunlarımı anlayamıyordu da. Klasik yöntemlerle sorunumu çözmeye çalışıyorlar ama çözüm üretemiyorlardı. Özellikle Call of Duty: Warzone oynarken paket kaybı yaşıyordum. Statik IP satın aldığımda düzeliyordu. Yaklaşık 2 ay kadar bu şekilde Statik IP 'ye para vererek interneti kullandığımı hatırlıyorum. Yine bazı sorunlarımı VPN açarak çözebiliyordum. Fakat VPN açmak bazı çevrimiçi oyunlarda engelli olduğu için oyun bağlantısında sorun oluyordu, çevrimiçi oyunlara giremiyordum.

Yaklaşık 3 ay öncesinde taahhüt yenilettim ama ileri tarihli yapalım, taahhütünüz bittiği gün olsun dendi. Bende tamam dedim. Taahhütüm yenilendiği gün aradılar, böyle böyle internetini yeniletmişniz vs yeni modem kurulumuna gelecekler, paketinize dahil vs müsaitmisiniz dediler. Evet dedim. Fakat uykudan yeni uyanmıştım, algılayamadım. 20 dk sonra dank etti ayılınca. Aradım ve sordum. Pakete dahil değilmiş. Ek ücret alıyorlarmış. Hemen iptal ettim ve şikayet kaydı oluşturdum. Daha sonra haklı görüldüğüme dair mesaj geldi. Modem yeniletmedim, sorunsuz devam ettim. kısa süreliğine

Bundan 1 sonra yaşadığım soruna gelir isek; DNS çözümlemelerinde yüksek ping gözlemliyorum. 100-600 ms arası değişken. Bazen internet sayfaları açılmıyor bazen de çok geç açılıyor. VOIP bağlantılarım kesiliyor, özellikle evimde telefon az çektiği için WiFi araması yapıyor fakat bağlantım kopuyordu. Hatta bir ara ablam bana ulaşamayıp merak etmiş ve evime gelmişti. O derece bir bağlantı problemi oluyordu. Çevrimiçi oyunlarda bağlantım kopabiliyor, Ağ zaman aşımına uğradı hatası alabiliyordum. Bazı uygulamalarda ping sıçramaları gözlemledim. Elimde olan farklı bir modeme geçtim, DNS değiştim, Cat7 kablolar aldım ama nafile. Benden kaynaklı bir sorun olmadığı belliydi. Yine Statik IP satın aldığımda sorun düzeliyordu. Ama sadece kısa süreliğine. Bir gün bile sürmüyor tekrar sorun baş gösteriyordu. VPN kullandığımda yine sorun olmuyordu. Fakat VPN'de ayrılmış tünelleme yaparsam yine sorun oluyordu. Müşteri temsilcileri çözüm üretemiyor, teknik ekip çözüm üretemiyordu. Evime ekip yolladılar, sorun olmadığını gözlemlediler. Yaşadığım sorunları gösterdim, fotoğrafını çekip gittiler. Muhtemelen bizi fotoğraflayalım diye yollamışlardır çünkü bu sorun merkezden halledilmesi gerekiyor dedi ekip. 2 tane genç çocuktu. Ama ekip elinde yeni modem ile gelmişti fakat bendeki modemde de eski modemde aynı sorun vardı. Bendeki modemde WiFi 6 olunca gerek yok zaten dediler ve hiç takmadılar. Yine bi' modem kitleme işi vardı yani.

Sorunum bariz Superonline sunucularından kaynaklıydı. Tracert komutunu kontrol ettiğimde Superonline'ın omurgalarında problem olduğu belliydi. 2-3 ms ile bağlantım giderken bir tane IP adresinde ping sıçrıyor 100 oluyordu bazen bu değer 600 ms bile olabiliyordu. Ama o IP adresinde 100 ms altı hiç görmedim ve bu Superonline sunucusuydu. Ekip de fotoğrafladı zaten. Hız testlerinde her şey normal gözükürken detaylı bakıldığında ping fırlamaları gözlemlenebiliyordu. Özellikle ya Download ya da Upload gecikme değerlerinde bazen ping fırlamalarından öte ortalama ping yüksek olabiliyordu.

Bugün Müşteri Temsilcisi ile görüşürken modem kapat aç yaptırtmadı. Direkt olarak modemimin seri numarasını sordu. Burada bi' işgillendim. Modeme erişimim yok vs dedim ve geçtim. O zaman ben sizin modeme erişirim dedi. Yahu diyorum ki sana akşam Statik IP satın aldığımda düzeldi sabah yine başladı sorun. VPN açıyorum sorun düzeliyor, kapatıyorum sorun yine başlıyor. Sen diyorsun ki modem de modem. Bana düzgün bir çözüm sunmadı modem diye tutturdu. Sizin saçmalıklarınızla uğraşamam kapat interneti dedim. Sizi kaybetmek istemeyiz diyordu boş laf yapma kapat dedim. Cayma bedeli falan her şeyi kabul ediyorum, uğraştırma dedim. Hızlı hızlı okudu, onay verdim ve kapatma işlemi başladı.

Not: Statik IP satın aldığımda bir süreliğine 1000 Mbps simetrik internetim oluyordu. Ta ki tekrar sorunlar baş göstermeye başlayana kadar. Sorunlar baş gösterince hız testi yaptığımda yine paketim 100 Mbps download, 20 Mbps upload oluyordu. (Birazcık üstündeydi, Superonline'da hep öyle gözlemledim.) Müşteri temsilcisi kapatma işlemini görüşten sonra yarım saat sonra internetim gitti. Herhalde kapatıldı dedim. Ama birkaç dakika içerisinde internetim yine geldi ve 1000 Mbps simetrik oldu, yine sorunlar düzeldi. Ne zaman bozulur, bozulana kadar kapatılır mı bilmiyorum ama uzun sürmüyor. Muhtemelen 6-7 saat falan sorunsuz olur.

İnternetim kapatılana kadar Cloudflare WARP ile internete girmeye devam edeceğim. Yoksa pek kullanılabilir olarak görmüyorum. Sayfalar yavaş açılıyor, Arc Raiders oynarken bağlantım kopuyor veya oyuna giremiyorum vs. WARP ile sorunsuz devam edebiliyorum en azından.

Önceden çok güzel bir deneyim yaşarken son 2 yıldır gerçekten hoş olmayan bir deneyim yaşatıyor. Çok fazla kısıtlamaları, engellemeleri var. Devletin yasaklattığından fazlasını engelliyorlar. Hangi hak ile bunu yapıyorlar hiç bir fikrim yok. Uyguladıkları ağır DPI işlemleri yüksek gecikmelere neden oluyor, alınan hizmeti kötü hale getiriyor. İletişim özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar resmen. Kabul edilebilir bir kalitede hizmet alamıyorum. Son süreç canıma tak etti ve farklı bir internet servis sağlayıcısına geçmeye karar verdim. VDSL alt yapısında başka bir iss ile devam edeceğim yoluma. Bakalım bu yeni macera bana ne gösterecek? Bu bambaşka bir konu olur ama Superonline kendisinden nefret ettirdi, fiber olmasa da olur kavramına girdim. Oysa güzel hizmet verseler en üst pakete bile geçebilirdim. Daha pahalıya VDSL kullanacağım ama olsun, son zamanlarda geçirdiğim sinir krizlerime çözüm olsun yeter. Sağlığım yerimde olur en azından.

Ek not: Bu süreçte bilgisayarı 2 kere formatladım, farklı modem denedim, kabloları yeniledim, bir çok ayar değiştirdim ama çözüm bulamadım.

Bunlar benim yaşadığım deneyimlerimdi. Sizlerin Superonline ile yaşadığınız deneyimler nasıl? Özellikle son 2 aydır internetiniz ne durumda?

Uzun süredir TT altyapısında SO VDSL abonesiyim, verdikleri internet hizmeti artık aşırı kalitesizleşti.
Yerli yersiz internet yavaşlamaları, indirme hızının düşmesi, packet loss... sansuronline.

Fiber işi de çok saçmalaştı, sokağa yeni bir tane bina dikseler şıp diye fiber çekiyorlar ama sokaktaki öbür binaları umursamıyorlar. Nasıl bir politika izliyorlar hayret ediyorum.

Yaklaşık bir hafta önce rezalet VDSL Kablonet'ten Superonline fibere geçtim.

Modem normalde odamda duruyordu ve ethernet kablosuyla bilgisayara bağlıydı. Fiber kabloları salonda olduğu için yeni modem oraya kuruldu. Ben de mecburen odama menzil genişletici taktım ve etherneti ona bağladım.

Oyunlarda -özellikle Valorant- çok fazla bağlantı sorunu yaşıyorum, sabit 5 ms alırken bir anda 300-500-1000 ms oluyor ve tekrar 5 ms oluyor.

Ethernet kablosu CAT6 fakat aldığım yere güvenmiyorum ve 1000 Mbps veremediğini düşünüyorum. Çünkü 90 Mbps'yi geçmiyor ama bu menzil genişleticiden de kaynaklı olabilir.

Birkaç hafta içinde modemi odama alacağım ve kaliteli bir kabloyla direkt modemden bilgisayara bağlanacağım. Buna rağmen hala böyle iğrenç bi' ping artışı olursa ormanda yaşamayı düşünüyorum.

Yaklaşık bir hafta önce rezalet VDSL Kablonet'ten Superonline fibere geçtim.

Modem normalde odamda duruyordu ve ethernet kablosuyla bilgisayara bağlıydı. Fiber kabloları salonda olduğu için yeni modem oraya kuruldu. Ben de mecburen odama menzil genişletici taktım ve etherneti ona bağladım.

Oyunlarda -özellikle Valorant- çok fazla bağlantı sorunu yaşıyorum, sabit 5 ms alırken bir anda 300-500-1000 ms oluyor ve tekrar 5 ms oluyor.

Ethernet kablosu CAT6 fakat aldığım yere güvenmiyorum ve 1000 Mbps veremediğini düşünüyorum. Çünkü 90 Mbps'yi geçmiyor ama bu menzil genişleticiden de kaynaklı olabilir.

Birkaç hafta içinde modemi odama alacağım ve kaliteli bir kabloyla direkt modemden bilgisayara bağlanacağım. Buna rağmen hala böyle iğrenç bi' ping artışı olursa ormanda yaşamayı düşünüyorum.
Eğer paketiniz 100 Mbps ise kablo sorunu olduğunu düşünmüyorum eğer bir hasar yok veya yüksek voltajlı kablolar yanından geçmiyor ise.

Ama Ping fırlamalarınıza bakarsak zaten bunun kablo ile ilgili olduğunu değil de WiFi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Menzil genişleticiden ve modemin QoS ayarlarından kaynaklı da olabilir. Ping artışlarınız bundan kaynaklı olabilir. Çok yüksek ihtimal bundan kaynaklıdır.

Ya da daha düşük bir ihtimal benim yaşadığım soruna benzer bir sorun yaşıyor da olabilirsiniz. En mantıklısı düzgün bir kurulum ile test etmek gerekir. Sorun eğer Superonline tarafında ise ne yapabilirsiniz bilmiyorum ama ben kendileri ile çözüm bulamadığım için cayma bedelini ödeyerek ayrıldım. Ping artışlarından öte bazen sayfalar bile yüklenmiyordu. Sitelere giremiyordum. Umarım bu tarz bir sorun yaşamazsınız.

Eğer paketiniz 100 Mbps ise kablo sorunu olduğunu düşünmüyorum eğer bir hasar yok veya yüksek voltajlı kablolar yanından geçmiyor ise.

Ama Ping fırlamalarınıza bakarsak zaten bunun kablo ile ilgili olduğunu değil de WiFi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Menzil genişleticiden ve modemin QoS ayarlarından kaynaklı da olabilir. Ping artışlarınız bundan kaynaklı olabilir. Çok yüksek ihtimal bundan kaynaklıdır.

Ya da daha düşük bir ihtimal benim yaşadığım soruna benzer bir sorun yaşıyor da olabilirsiniz. En mantıklısı düzgün bir kurulum ile test etmek gerekir. Sorun eğer Superonline tarafında ise ne yapabilirsiniz bilmiyorum ama ben kendileri ile çözüm bulamadığım için cayma bedelini ödeyerek ayrıldım. Ping artışlarından öte bazen sayfalar bile yüklenmiyordu. Sitelere giremiyordum. Umarım bu tarz bir sorun yaşamazsınız.
Ping fırlaması kablodan değildir zaten. Menzil genişleticinin eski olmasından ve modeme uzak bir şekilde kablosuz bağlanmasından dolayı, ben ethernet kullansam da sanki Wi-Fi kullanıyormuşum gibi stabil olmayan bir bağlantı oluştuğunu düşünüyorum.

Paketim 100 Mbps değil, 1000 Mbps fiber. Kabloyu değiştirme sebebim; yukarıda da dediğim gibi aldığım yere güvenmemem ve 90 Mbps'yi geçmemesi. Yarın yeni ethernet kablom gelecek, onla da 90 Mbps geçmezse büyük ihtimal menzil genişletici kaynaklı ama geçer diye düşünüyorum. Çünkü Wi-Fi ile bağlandığımda 500 Mbps falan görmüştü, menzil genişleticide sorun olsa Wi-Fi ile de 90'ı geçmezdi bence. Ayrıca menzil genişletici 100 Mbps üstünü destekliyor diye biliyorum.

Yakın zamanda modemi odama alıp yeni kabloyu direkt ona takacağım. Böyle yapınca ping fırlaması çözülür diye düşünüyorum, yine çözülmezse Superonline ile iletişime geçeceğim. Cevabınız için teşekkürler, umarım yeni internetinizde sorun yaşamazsınız.

Son düzenleme: